Better Places zet zich al jaren in voor een leefbare planeet. Wij denken veel na over de toekomst van het toerisme en in het bijzonder van de vliegindustrie.

Better Places zet zich in om onze aarde leefbaar te houden

  • Niet minder, maar anders reizen
  • De echte prijs van vliegen
  • Vliegen is voor de elite
  • Stoppen met CO2-compensatie
  • Bijdragen aan innovatie
  • Meer over Better Places

Niet minder, maar anders reizen

We hoeven gelukkig niet minder vaak op reis als we onze planeet leefbaar willen houden. We moeten alleen ánders gaan reizen. Minder vliegen en dus minder vaak naar verre bestemmingen. Het goede nieuws is dat er in Europa heel veel te beleven is. Strand, cultuur, natuur, culinair, actief: ons mooie continent heeft het allemaal.

Toerisme kan blijven groeien, mits de reis minder ver gaat
Reizen met een positieve impact

De echte prijs van vliegen

De prijs die we nu gemiddeld betalen voor een vliegticket staat niet in verhouding tot wat het de maatschappij en het klimaat werkelijk kost. Er wordt geen rekening gehouden met de klimaatschade, luchtvervuiling en geluidsoverlast die veroorzaakt worden door vliegen. Bij de echte prijs kun je denken aan de kosten voor het ophogen van onze dijken om het stijgende zeewater buiten te houden. Maar ook de zorgkosten die worden gemaakt door omwonende van vliegvelden. Zij hebben vaker last van astma en andere luchtwegproblemen door de ultrafijnstof die in hun leefomgeving neerdwarrelt. Als die prijs niet is opgenomen in het vliegticket, wie draait er dan op voor de kosten? Heel simpel: wij allemaal. Via de belasting die we betalen en door de negatieve gevolgen die we ervaren. Met andere woorden: mensen die zelden of nooit vliegen betalen mee aan het goedkope ticket van de veelvlieger.

Duurder vliegen alleen voor de elite

Een veelgehoorde zorg is dat het verhogen van de ticketprijs ervoor zorgt dat vliegen alleen nog voor de elite is. Maar als we kijken naar wie er nu de meeste vluchten maken, kunnen we concluderen dat vliegen altijd al voor de elite was. Zelfs met spotgoedkope vliegtickets heeft 80% van de wereldbevolking nog nooit gevlogen. In Nederland maakt 8% van de mensen 40% van de vluchten. Tegelijkertijd zijn het de armste mensen die de ergste gevolgen van de opwarming zullen voelen. Het is alleen maar eerlijk als veelvliegers een stapje terug doen.

De Vliegende Hollanders (RIVM)

Stoppen met CO2-compensatie

Better Places is gestopt met het compenseren van de CO2-uitstoot van haar reizen. De compensatieprojecten hebben weinig effect. Bovendien laat onderzoek zien dat de meeste Nederlanders denken dat compenseren hetzelfde is als reduceren. Het gevolg is dat we het valse gevoel hebben dat we door kunnen gaan met eindeloos vliegen, zolang we maar compenseren. CO2-compensatie werkt greenwashing in de hand en leidt af van het echte probleem.

Waarom Better Places is gestopt met compenseren
CO2-compensatie werkt niet (ENG)
85% van de compensatieprojecten doen niet wat ze beloven (ENG)

Bijdragen aan innovatie

Omdat vliegen veel te goedkoop is, storten we voor elke reiziger een bedrag in een innovatiefonds. Het bedrag voor deze bijdrage berekenen we op basis van verschillende zones. Hoe verder de bestemming, des te hoger de bijdrage. Elk jaar verhogen we de bijdragen per zone. De reiziger betaalt hiervoor niets extra. We investeren het totaalbedrag in duurzame energieprojecten. Op deze manier helpen we de energietransitie te versnellen.

Wij investeren voor elke reiziger in innovatie

Meer over Better Places

Reisorganisatie Better Places is een sociale onderneming met een B Corp-certificaat. Dat betekent dat we ondernemen met een maatschappelijke en duurzame missie. Met onze reizen willen we de wereld een beetje mooier maken, voor de reiziger én voor de lokale bevolking. Better Places is het bewijs dat duurzaam ondernemen en een succesvol bedrijf opbouwen, waar mensen met plezier werken, hand in hand gaan.

Actieplan voor het klimaat 
Checklist voor duurzaam reizen
CO2-compenseren is geen oplossing