Fietsen door Val de Zafán in Aragon en Catalonië

Fietsen over de oude spoorweg Val de Zafán

Fietsen van bergen naar zee
Relatief vlakke en makkelijke route
Rustige fietspaden
Veel lokale beleving onderweg
Verken de vogelrijke Ebro Delta
Bezoek kastelen, wijngaarden en dorpjes

In de voetsporen van Picasso

De voormalige spoorlijn Val de Zafán verbond Aragón met de Middellandse zee en is ruim 30 jaar in gebruik is geweest. In 1973 werd de verbinding gesloten maar inmiddels is de route gerestaureerd tot fiets- en wandelpad. Het traject van Terra Alta loopt door indrukwekkende natuurgebieden en berglandschappen en bekende plaatsjes als Horta de Sant Joan, waar de schilder Picasso enige jaren verbleef. Onderweg kom je onder andere langs oude treinstations die nu zijn ingericht als bars of restaurants.

 Val de Zafan is onderdeel het Vias Verdes netwerk met 135 bijzondere fietspaden in heel Spanje. Deze fietsroutes zijn een avontuurlijk, ontspannen en duurzame manier om het land te verkennen.

Terug in de tijd in Tortosa

Een van de grotere plaatsen die je aandoet, nadat je het natuurpark Els Ports passeert, is de historische stad Tortosa. Bekend om zijn verleden tijdens de burgeroorlog en de rode ijzeren brug over de Ebro. De monumenten in Tortosa zijn zeker een bezoek waard. Neem een kijkje in de prachtige gotische Santa Maria kathedraal, gelegen in het historische centrum van Tortosa. En klim naar het imposante middeleeuwse Suda Kasteel dat hoog boven de stad uittorent en een prachtig uitzicht biedt over de omgeving. Voor de geschiedenis en cultuur van Tortosa ga je naar het plaatselijke museum. En natuurlijk maak je een foto van de indrukwekkende l´Estat brug over de rivier de Ebro die een belangrijke rol speelt in de geschiedenis van Tortosa.

 Bij Better Places boek je je fietsvakantie Spanje kant en klaar. Het programma is zorgvuldig samengesteld door lokale reisspecialist Richard waardoor je altijd verzekerd bent van de ideale route.

Op de fiets door de Ebro Delta

De rijstcultuur is een van de belangrijkste traditionele landbouwactiviteiten in de regio Terres de l´Ebre in Catalonië. De vruchtbare vlaktes langs de Ebro rivier bieden de ideale omstandigheden rijstteelt. De rijstvelden zijn prachtig om te zien, vooral tijdens het groeiseizoen wanneer de velden gevuld zijn met water. De traditionele technieken van rijstteelt worden nog steeds gebruikt, waardoor een unieke en authentieke agrarische cultuur behouden blijft. De Ebro Deltra is bovendien een van Europa´s belangrijkste moerasgebieden, waar je honderden zee- en trekvogels kunt spotten zoals ibissen, flamingo's en de visarend.

 Tijdens een fietsvakantie Spanje kan je volop genieten van de lokale keuken, met rijstgerechten zoals paella, arroz negro en arroz a banda. Reisspecialist Richard voorziet je voor vertrek van tips langs de route!

Culturele beleving onderweg

Het fietspad is goed onderhouden en relatief vlak, waardoor het geschikt is voor fietsers van alle niveaus. Langs de route zijn er diverse picknickplaatsen en rustpunten waar je kunt genieten van het landschap en even kunnen ontspannen. De route loopt door pittoreske dorpjes en langs historische bezienswaardigheden, waardoor fietsen over de Via Verde niet alleen een sportieve activiteit is, maar ook een culturele ervaring. Het is een ideale manier om de regio te verkennen en te genieten van de prachtige natuur en de rijke geschiedenis van Aragón en Catalonië. Onderweg kom je langs schilderachtige wijngaarden, olijfboomgaarden en middeleeuwse kastelen.

Bijdragen aan duurzaamheid

De Val de Zafan is een goed voorbeeld van duurzaam reizen in Spanje. De fietsroute maakt gebruik van een bestaande infrastructuur om op een milieuvriendelijke manier te reizen en de lokale gemeenschappen langs de route profiteren van de komst van toeristen. Bovendien draagt fietsen bij aan de vermindering van CO2-uitstoot en het behoud van de natuur. Dit zorgt ervoor dat toekomstige generaties ook kunnen genieten van de prachtige natuur en cultuur in dit mooie stukje van Spanje.

Plan jouw reis naar Spanje

Ben je op zoek naar een bijzondere Spanje rondreis? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met Richard, de reisexpert in het oosten van Spanje. Hij maakt je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Bekijk onze voorbeeldreizen of vraag een reisvoorstel aan, rechtstreeks bij Richard.