Fietsen langs oude spoorlijnen op Via Verde de Carrilet in Girona

Fietsen van bergen naar zee
Relatief vlakke en makkelijke route
Rustige fietspaden
Veel lokale beleving onderweg
Bezoek de culturele stad Girona
Doorkruis het vulkanische natuurpark Garrotxa

Slow travel door Spanje

De Via Verde de Carrilet is een groen fietspad in Catalonië dat is aangelegd op de oude spoorweg van de Carrilet. Deze werd vroeger gebruikt voor het vervoer van goederen en passagiers. Het fietspad loopt door prachtige landschappen en pittoreske dorpjes in de regio. Het is onderdeel van het Vias Verdes netwerk van bijzondere fietspaden in Spanje. Er bestaan er door het hele land ongeveer 135. Ze gaan over spoorbruggen, door tunnels en over rustige landwegen door het Spaanse landschap. Zo vormt het een avontuurlijk, ontspannen manier om het land te verkennen. Door onderweg ook nog eens gebruik te maken van restaurantjes en accommodaties, geniet je zelf volop van lokale beleving, terwijl de Spanjaarden in deze veelal landelijke gebieden kunnen profiteren van een extra inkomstenbron.

Over Via Verde de Carrilet

Startpunt van de fietstocht over de voormalige spoorlijn is Olot, een charmant stadje aan de voet van de Pyreneeën. Vanaf daar fiets je langs rustige wegen en groene paden door bosrijke gebieden. Je komt onder andere door natuurpark Garrotxa, een beschermd natuurgebied dat bekend staat om zijn vulkanische landschap met meer dan 40 uitgedoofde vulkanen en lavastromen. Onderweg door dit beschermde natuurgebied ontdek je unieke geologische formaties en de diverse flora en fauna. Je kunt even op adem komen bij een van de uitkijkpunten of picknickplaatsen om te genieten van een panoramisch zicht op het vulkanische landschap. Naast het verkennen van de bijzondere natuur, breng je een bezoek aan de middeleeuwse dorpjes en historische bezienswaardigheden in de omgeving, zoals het kasteel van Besalú en het klooster van Sant Joan de les Abadesses.

 Bij Better Places boek je je fietsvakantie Spanje kant en klaar. Het programma is zorgvuldig samengesteld door lokale reisspecialist Richard waardoor je altijd verzekerd ben van de ideale route, met onderweg mooie tussenstops en comfortabele accommodaties.

Beleef cultureel Girona

Vanaf daar fiets je verder richting Girona, een prachtige middeleeuwse stad met een rijke geschiedenis en een adembenemend historisch centrum. Daar bezoek je de indrukwekkende kathedraal van Girona, een van de meest opvallende bezienswaardigheden van de stad. Wandel ook door de charmante oude stad, met zijn smalle straatjes, historische gebouwen en gezellige pleinen en beklim de stadsmuren voor een prachtig uitzicht over de stad en het omliggende landschap. Natuurlijk ga je door de Joodse wijk, een van de best bewaarde middeleeuwse Joodse wijken in Europa. Of maak een wandeling langs de Onyar rivier en bewonder de kleurrijke huizen die aan de oever staan. De culinaire scene van Girona in een van de vele uitstekende restaurants en tapasbars.

Fietsen naar de Middellandse Zee

Het derde deel van de fietsroute loopt tot aan de kust. Bossen maken plaats voor glooiende heuvels, het landschap wordt weidser. Steeds meer duiken er pijn- en olijfbomen op. Dat betekent dat de kust binnen fietsbereik is. De geur van de pijnbomen geeft nieuwe energie om door te fietsen naar de eindbestemming Sant Feliu de Guíxols. Langs de kust van Girona vind je pittoreske vissersdorpjes, mooie baaien met kristalhelder water, uitgestrekte stranden en steile rotskliffen.

Praktische info over Via Verde de Carrilet

De Via Verde route in Girona is een relatief vlakke en gemakkelijk te fietsen route. Wat deze Via Verde zo bijzonder maakt is dat je van de pre-Pyreneeën helemaal naar de Middellandse Zee kunt fietsen zonder al te grote inspanning. De tocht van ongeveer 120 km is in vier dagen te fietsen. De route sluit aan op andere doorgaande fietsroutes in dit deel van Catalonië. Je kunt de Via Verde de Carrilet het hele jaar fietsen, met uitzondering van de echte wintermaanden januari en februari.

Plan jouw reis naar Spanje

Ben je op zoek naar een bijzondere Spanje rondreis? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met Richard, de reisexpert in het oosten van Spanje. Hij maakt je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Bekijk onze voorbeeldreizen of vraag een reisvoorstel aan, rechtstreeks bij Richard.