Fietsen in Spanje: route over de Vias Verdes

  • Fiets over een oude spoorlijn
  • Van het binnenland naar de Costa Brava
  • De mooiste stops onderweg
  • Breng een bezoek aan Valencia
  • Voor alle niveau's

Fietsen over oude spoorlijnen

Toen de oude locomotieven niet langer over de Spaanse spoorwegen rolden, raakten de banen in verval. Bijna dertig jaar geleden werd het plan gevat om het overwoekerde spoor te vervangen door fiets- en wandelpaden. Zo'n 2.900 kilometer rails werden opgeknapt, strakgetrokken en opengesteld voor wandelaars en fietsers. De Vias Verdes is een feit. Goed om te weten: de route is verboden terrein voor gemotoriseerd vervoer. Dat betekent veilig fietsen en wandelen, zonder vieze uitlaatgassen en het gebrom van vierwielers om je heen. Omdat treinen niet kunnen klimmen, zijn de voormalige spoorwegen vlak en goed begaanbaar. Dat is fietsen alsof je in Nederland bent, maar dan met mooi weer en een waanzinnig uitzicht. Perfect!

Maak deze fietstocht onderdeel van je fietsvakantie Spanje. Onze lokale reisexpert helpt je met het samenstellen van de ideale reisroute.

Fietsen over de Vias Verdes richting de Costa Brava

De Vias Verdes liggen door heel Spanje verspreid. Zo ook in Catalonië. Daar start je in het binnenland en fiets je in een paar uur naar de kust van de Middellandse Zee. Hoewel de meeste fietspaden vlak zijn, moet je voor deze route het eerste stukje klimmen. Daarna word je beloond met een lang afdaling richting het middeleeuwse stadje Girona. Aan de voet van de Pyreneeën rijd je dwars door het La Garrotxa vulkaangebied. Dichterbij Girona fiets je langs heuvelachtige wijnvelden en door weelderige bossen. Na de stad en richting de Costa Brava wordt het landschap vlakker. Je rijdt door landbouwgebieden, pittoreske dorpjes en houdt altijd het bergmassief van Les Gavarres op de achtergrond. Eén ding is zeker: je zult regelmatig moeten stoppen voor een foto van de prachtige omgeving. 

Reisspecialisten Alba & Sara kunnen deze fietsexcursie opnemen in het programma. Bekijk hier de voorbeeldreizen voor Noordoost-Spanje.

Catalonië is niet alleen geschikt voor deze prachtige fietstocht. Je kan er ook waanzinnig mooi wandelen. Wat dacht je van de Camino de Ronda langs de Costa Brava?

Mooie stops onderweg

Er is geen haast om bij de kust te komen. Neem daarom lekker de tijd voor een paar mooie stops. Zo vind je langs de Vias Verdes talloze oude stations die omgebouwd zijn tot bar of restaurant. De perfecte gelegenheid om even neer te ploffen met een kopje koffie of een wijntje uit de regio. Voor de liefhebber organiseert onze lokale reisexpert een wijnproeverij. Wie wil stopt bij één van de musea die je onderweg passeert. Of je parkeert je fiets en struint een uurtje door het schattige dorpje La Cellera of het charmante Llagostera. Op het vertrekpunt krijg je een picknick mee. Je kan natuurlijk ook als een echte Spanjaard de tijd te nemen voor een uitgebreide lunch op een zonnig terras. De fietstocht eindigt in een gezellig vissersdorpje aan de kust, waar je lekker kunt bijkomen aan het strand.

Fiets over de Vias Verdes naar Valencia

Een van de mooiste spoorlijnen waar je overheen fietst richting Valencia is de Via Verde del Zafan. Je fietst over spectaculaire spoorbruggen en door vele tunnels dwars door de bergen. Je doorkruist boomgaarden vol olijf-, amandel- en johannesbroodbomen en passeert schilderachtige dorpjes, zoals Horta de Sant Joan. Hier vind je vroege werken van Pablo Picasso die hier op jonge leeftijd veel kwam. Onderweg heb je tijd om te stoppen bij een van de traditionele wijnbodega's waar je niet alleen de lokale wijnen proeft, maar ook de verschillende soorten olijfolie. Zo wordt je fietsreis een ware belevenis. 

 

Bezoek de prachtige stad Valencia

Een van de hoogtepunten van de fietstocht over de Vias Verdes in de regio Valencia is een stop in de gelijknamige stad. De levendige stad zorgt voor genoeg vertier. Proef op een terrasje het lokaal gebrouwen drankje Agua de Valencia of ga samen met een lokale chef aan de slag in de keuken om de heerlijkste paella te bereiden. Ook is het leuk om de stad te ontdekken met de fiets. Zo fiets je pal langs het strand en door de verschillende groene parken die de stad rijk is. Blijf er één of twee nachten slapen en je hebt een ideale stop om toe te voegen aan je fietsreis. 

Reisexpert Richard is gespecialiseerd in fietsreizen over de Vias Verdes. Bekijk bijvoorbeeld eens deze mooie fietsvakantie Valencia.

Handig om te weten

Vanuit het hotel waar de fietstocht begint wordt je naar het startpunt van de fietsroute gebracht. Hier, krijg je een goede kwaliteit fiets mee die past bij jouw lengte. Er zijn ook elektrische fietsen beschikbaar. De fiets komt standaard met een helm. In Spanje is het dragen van een helm verplicht. Daarnaast kun je er voor kiezen om fietstassen te huren. De fietsroutes zijn niet moeilijk, maar houd er wel rekening mee dat je tussen de 40 en 60 km per dag op de fiets zit. Het grootste gedeelte van de tocht is bergafwaarts. Tijdens het fietsen neem je alleen mee wat je die dag nodig hebt. Je bagage wordt naar je accommodatie gebracht. Op warme zomerdagen biedt de frisse zeewind verkoeling. In het najaar en de winter draag je het beste laagjes, zodat je je kan aanpassen aan het weer op dat moment. Je kunt het gehele jaar door fietsen over de Vias Verdes.

Plan jouw reis naar Spanje

Ben je op zoek naar een bijzondere Spanje rondreis? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met Richard, de reisexpert in het oosten van Spanje. Hij maakt je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Bekijk onze voorbeeldreizen of vraag een reisvoorstel aan, rechtstreeks bij Richard.

Beste reistijd fietsvakantie Spanje

Reisexpert Richard, die al jaren in Spanje woont, geeft je graag advies over de beste reistijd voor je fietsvakantie in Spanje . Afhankelijk van wat jij belangrijk vindt, kijkt hij naar het klimaat, en naar de drukte in de verschillende maanden. Lees meer over de beste reistijd van Spanje.