Fietsen in Spanje: route over de Vias Verdes

  • Fiets over een oude spoorlijn
  • Van het binnenland naar de Costa Brava
  • De mooiste stops onderweg
  • Breng een bezoek aan Girona
  • Voor alle niveau's

Fietsen over oude spoorlijnen

Toen de oude locomotieven niet langer over de Spaanse spoorwegen rolden, raakten de banen in verval. Bijna dertig jaar geleden werd het plan gevat om het overwoekerde spoor te vervangen door fiets- en wandelpaden. Zo'n 2.900 kilometer rails werden opgeknapt, strakgetrokken en opengesteld voor wandelaars en fietsers. De Vias Verdes is een feit. Goed om te weten: de route is verboden terrein voor gemotoriseerd vervoer. Dat betekent veilig fietsen en wandelen, zonder vieze uitlaatgassen en het gebrom van vierwielers om je heen. Omdat treinen niet kunnen klimmen, zijn de voormalige spoorwegen vlak en goed begaanbaar. Dat is fietsen alsof je in Nederland bent, maar dan met mooi weer en een waanzinnig uitzicht. Perfect!

Maak deze fietstocht onderdeel van je actieve rondreis door Catalonië. Onze lokale reisexpert helpt je met het samenstellen van de ideale reisroute.

Fietsen over de Vias Verdes in Catalonië

De Vias Verdes liggen door heel Spanje verspreid. Zo ook in Catalonië. Daar start je in het binnenland en fiets je in een paar uur naar de kust van de Middellandse Zee. Hoewel de meeste fietspaden vlak zijn, moet je voor deze route het eerste stukje klimmen. Daarna word je beloond met een lang afdaling richting het middeleeuwse stadje Girona. Aan de voet van de Pyreneeën rijd je dwars door het La Garrotxa vulkaangebied. Dichterbij Girona fiets je langs heuvelachtige wijnvelden en door weelderige bossen. Na de stad en richting de Costa Brava wordt het landschap vlakker. Je rijdt door landbouwgebieden, pittoreske dorpjes en houdt altijd het bergmassief van Les Gavarres op de achtergrond. Eén ding is zeker: je zult regelmatig moeten stoppen voor een foto van de prachtige omgeving.

Mooie stops onderweg

Er is geen haast om bij de kust te komen. Neem daarom lekker de tijd voor een paar mooie stops. Zo vind je langs de Vias Verdes talloze oude stations die omgebouwd zijn tot bar of restaurant. De perfecte gelegenheid om even neer te ploffen met een kopje koffie of een wijntje uit de regio. Voor de liefhebber organiseert onze lokale reisexpert een wijnproeverij. Wie wil stopt bij één van de musea die je onderweg passeert. Of je parkeert je fiets en struint een uurtje door het schattige dorpje La Cellera of het charmante Llagostera. Op het vertrekpunt krijg je een picknick mee. Je kan natuurlijk ook als een echte Spanjaard de tijd te nemen voor een uitgebreide lunch op een zonnig terras. De fietstocht eindigt in een gezellig vissersdorpje aan de kust, waar je lekker kunt bijkomen aan het strand.

Catalonië is niet alleen geschikt voor deze prachtige fietstocht. Je kan er ook waanzinnig mooi wandelen. Wat dacht je van de Camino de Ronda langs de Costa Brava?

Bezoek de prachtige stad Girona

Een van de hoogtepunten van de fietstocht in Catalonië is je stop in Girona. De middeleeuwse stad is een kleine versie van Barcelona, maar dan overzichtelijker en zonder de massa's toeristen. Strijk neer op één van de mooie pleinen. Bezoek de duizend jaar oude kathedraal van Santa Maria. Verdwaal in de steegjes van de Joodse wijk El Call en poseer voor de gekleurde huisjes aan de Onyar rivier. Ben je fan van Game of Thrones? Dan kun je je geluk op. De stad was één van de filmlocatie voor seizoen 6 van de beroemde serie. Het centrum van de oude stad is autovrij. Maar fietsers mogen er wel komen. Ideaal. Je kunt kiezen voor een korte stop in Girona. Bijvoorbeeld voor een heerlijke paella. Of je blijft er een nachtje slapen en vervolgt de Vias Verdes de volgende dag.

Handig om te weten

In het hotel waar je deze fietstocht in Spanje begint, krijg je een goede kwaliteit fiets mee die past bij jouw lengte. Er zijn ook kinderfietsen en elektrische fietsen beschikbaar. De fiets komt standaard met een helm. In Spanje is het dragen van een helm verplicht. Je hoeft geen goede conditie te hebben voor deze fietsroute door Catalanië. De afstanden en het aantal dagen kan naar wens aangepast worden. Het grootste gedeelte van de tocht is bergafwaarts, dus ook geschikt voor korte kinderbenen en oudere reizigers. Tijdens het fietsen neem je alleen mee wat je die dag nodig hebt. Je bagage wordt naar je accommodatie gebracht. Op warme zomerdagen biedt de frisse zeewind verkoeling. In het najaar en de winter draag je het beste laagjes, zodat je je kan aanpassen aan het weer op dat moment.

Plan jouw reis naar Spanje

Ben je op zoek naar een bijzondere Spanje rondreis? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met Rob, de reisexpert in Spanje. Zij maakt je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Bekijk onze voorbeeldreizen of vraag een reisvoorstel aan, rechtstreeks bij Rob.

Beste reistijd Spanje

Reisexpert Ellen, die al jaren in Spanje woont, geeft je graag advies over de beste reistijd voor je Spanje vakantie. Afhankelijk van wat jij belangrijk vindt, kijkt zij naar het klimaat, en naar de drukte in de verschillende maanden. Lees meer over de beste reistijd van Spanje.