Bij Spanje denk je misschien eerst aan sfeervolle steden en stranden, maar ook qua natuur is Spanje een topbestemming. Je kunt bovendien prachtige wandelingen maken in ruige bergen, afwisselende nationale parken en groene valleien. Ben je op zoek naar de mooiste wandelingen? Dit is onze top 6 voor wandelen in Spanje.

6x wandelen in Spanje

  • Nationaal park Monfragüe
  • Ciudad Encantada
  • Ruta del Cares
  • Sierra de Francia
  • Senda Verdes
  • Tablas de Daimiel

Het ruige nationaal park Monfragüe met roofvogels en valleien

Nationaal Park Monfragüe is een ruig berggebied in de regio Extremadura. Het gebied bestaat uit indrukwekkende hoge rotskliffen en door de rivier uitgesleten diepe kloven. Dit is dé plek voor wandelaars, vogelspotters en andere dierenliefhebbers, want in het gebied leven lynxen en talloze roofvogelsoorten. Je kunt kiezen uit meerdere spectaculaire wandelroutes, variërend van vijf tot 25 kilometer lang, voor elk niveau. Kies je voor de rode route, dan kom je langs de ruïnes van het kasteel van Monfragüe en langs prehistorische rotstekingen. 

Met de auto reizen naar Spanje is prima te doen. Lees hier meer tips over met de auto naar Spanje reizen.

Wandelen in Spanje: betoverend landschap Ciudad Encantada

Als je wilt wandelen in Spanje, dan is Ciudad Encantada één van de mooiste plekken om dat te doen. Ciudad Encantada betekent ‘betoverde stad’ en ligt op een half uur rijden van UNESCO-werelderfgoedstad Cuenca, ten zuiden van Madrid. Je loopt hier een route van drie kilometer langs grillige, hoge kalkstenen rotsformaties, die samen een soort stad vormen. In de rotsen kun je (met een beetje fantasie) allerlei vormen ontdekken, zoals een zeehond en twee beren. Ga je naar Ciudad Encantada, pik dan ook meteen Ventano del Diablo mee. Dit ‘raam van de duivel’ is een groot gat in een enorme rotsformatie. Vanaf dit punt heb je een prachtig uitzicht op een diep ravijn, uitgesleten door een slingerende rivier.

Ruta del Cares: spectaculaire kloof in Picos de Europa

Nationaal park Picos de Europa is een paradijs voor wandelaars en er zijn talloze hikes om uit te kiezen. Eén van de populairste wandelingen is de Ruta del Cares en dit is dan ook een spectaculaire tocht. Je wandelt over een smal pad door een enorm diepe kloof, uitgesleten door de rivier de Cares. Aan de ene kant van het pad torenen hoge rotsen, aan de andere kant kijk je de diepte in. De wandeling is twaalf kilometer lang en een retourtrip is daarmee maar liefst 24 kilometer wandelen. Vind je dat te ver? Draai dan gewoon wat eerder om.

Benieuwd naar meer excursies? Lees op deze blog van alles over de leukste excursies door Spanje.

Wandelen langs de verstopte dorpjes van Sierra de Francia

Vlakbij de prachtige stad Salamanca ligt de bergketen Sierra de Francia, een UNESCO-biosfeerreservaat. Het natuurgebied staat bekend om haar hoge pieken en diepe valleien en de hoogste berg is ruim 1700 meter hoog. In de Sierra de Francia kun je verschillende prachtige wandelingen maken, waarbij je door traditionele dorpjes loopt. Deze dorpjes zijn een bezoek waard, want ze staan op elke lijst van mooiste dorpen in Spanje. Bovendien kun je in de bergen oude kloosters en ruïnes van Romeinse mijnen bezoeken. In verschillende grotten zijn grotschilderingen te bewonderen. Een mooie combinatie van natuur en cultuur dus!

Ontdek de oude treintrajecten in Noord-Spanje

In Noord-Spanje vind je verschillende Senda Verdes of Via Verdes (groene paden). Dat zijn wandel- of fietspaden die zijn aangelegd over voormalige treintrajecten. Je wandelt zo heerlijk door de natuur, meestal over goed onderhouden én autovrije paden. Onderweg kom je langs oude treinstationnetjes waar je iets kunt eten of drinken of waar je informatie kunt krijgen over het gebied waar je wandelt. Wil je ook een Via Verde uitproberen tijdens je rondreis Spanje? Vraag onze lokale reisspecialist Ellen van Noordoost-Spanje waar je de mooiste paden op in Catalonië vindt.

Spanje is prima per trein te bereiken. Wil je weten hoe? Lees meer over naar Spanje met de trein.

Wandelen in Spanje: trekvogelgebied Tablas de Daimiel

Wil je wandelen in Spanje, dan is nationaal park en trekvogelgebied Tablas de Daimiel een prachtige plek. Dit is het kleinste nationale park van Spanje en ligt in de regio La Mancha. Het is een wetland en moerasgebied en heeft de status van speciale beschermingszone voor vogels. De kans is dan ook groot dat je tijdens je wandeling door de wetlands volop vogels tegenkomt. Je kunt kiezen tussen drie wandelroutes, aangelegd via houten bruggen. De routes zijn ook perfect voor een makkelijke fietstocht.

Extra tip van reisspecialist Debora

“Als je gaat wandelen is het handig om je eigen lunch mee te nemen. Maar zelf een boterham smeren hoeft niet. Stop bij een lokale bar of bij een bar in het tankstation en bestel een pincho of bocadillo. Voor een paar euro heb je zo een heerlijk broodje met tortilla, kip en andere lekkere dingen om mee de natuur in te nemen.”
 

Meer inspiratie over wandelen in de natuur in Spanje? Vind hier tips voor je wandelvakantie in minder bekend Andalusië.

Plan jouw reis naar Spanje

Ben je op zoek naar een bijzondere Spanje rondreis? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met Rob, Alba, Richard of Debora, de reisexperts in Spanje. Zij maken je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Bekijk onze voorbeeldreizen of vraag een reisvoorstel aan, rechtstreeks bij Rob, Alba, Richard of Debora.