Andalusië is bij de meeste reizigers bekend en ook Catalonië en de Spaanse costa’s staan bij iedereen op de radar. Maar Spanje heeft nog veel meer te bieden voor reizigers die het land echt willen leren kennen. In onbekendere regio’s langs de noordwestkust en in het binnenland van Spanje vind je volop natuurschoon, bruisende steden en authentieke dorpen. Genoeg te ontdekken dus! Dit zijn enkele van de mooiste onontdekte regio’s in Spanje.

De onontdekte regio's van Spanje

  • Asturië
  • Cantabrië
  • Galicië
  • Castilië en Léon
  • Las Médulas
  • Castilië- La Mancha
  • Extremadura

Asturië: natuurschoon en prachtige stranden

Aan de kust van Noordwest-Spanje ligt de regio Asturië. Een gebied dat nog niet zo bekend is, maar dat bol staat van de prachtige plekken. Houd je van wandelen, dan mag je het nationale park Picos de Europa niet missen. Dit natuurgebied bestaat uit grillige bergen tot ruim 2600 meter hoog en je kunt hier de mooiste wandelingen maken. Uitrusten na al dat wandelen? Verken dan de stranden en baaien aan de kust van Asturië en bewonder de steile kliffen die de stranden omringen. Al het natuurschoon kun je makkelijk afwisselen met culturele bezienswaardigheden, zoals de kathedraal van Oviedo en de historische stad Gijon.

Regio’s Spanje: Cantabrië is ideaal voor natuurliefhebbers

Cantabrië is één van de kleinere regio’s van Spanje en ligt net als Asturië in het noordwesten van Spanje. In dit prachtige gebied hoef je je geen seconde te vervelen. De brede gouden stranden, de glooiende groene heuvels en grillige rotsen maken Cantabrië een paradijs voor reizigers die op zoek zijn naar rust en natuur. 

Bezienswaardigheden Cantabrië

Zet in elk geval natuurpark Oyambre op je verlanglijst, want dit gebied herbergt een unieke combinatie van prachtige stranden, een steile rotskust, moerassen en duinen. Even cultuur snuiven? De regio heeft ook talloze leuke, sfeervolle dorpjes, zoals Potes, Mogrovejo en San Vicente de la Barquera. Cantabrië is makkelijk te combineren met een bezoek aan Baskenland, met bruisende steden als San Sebastián en Bilbao.

Galicië: culturele hotspot in Noord-Spanje

In het meest westelijke puntje van Spanje, boven Portugal, ligt de regio Galicië. Dit gebied is vooral bekend vanwege het beroemde bedevaartsoord Santiago de Compostella. Galicië is de groenste regio van het land en heeft een geheel eigen karakter en cultuur. Je vindt hier veel Keltische invloeden en op het platteland lijkt het alsof je een stapje terug in de tijd hebt gezet. Naast Santiago de Compostella heeft Galicië talloze andere bezienswaardigheden die de moeite waard zijn. Bezoek de Romeinse UNESCO-stadsmuur van Lugo, kom tot rust in de warmwaterbronnen van Ourense of verken de wijnstad Cambados. Genoeg te zien!

Benieuwd naar wat voor gave dingen je kan doen in Spanje? Bekijk onze excursies door Spanje!

Castilië en León: regio vol bruisende steden en berggebieden

In het hart van Spanje ligt de regio Castilië en León. Ontdekkingsreiziger Columbus begon zijn reizen onder auspiciën van de katholieke koningen van Castilië en dat maakte deze regio groot. Dit gebied heeft verschillende UNESCO-monumenten, zoals de universiteit van Salamanca en het paleis van Segovia, maar ook natuurliefhebbers kunnen hier hun hart ophalen. De regio heeft tientallen natuurgebieden, zoals de ruige bergketen Sierra de Francia. Hier kun je authentieke dorpjes als La Alberca en San Martín del Castañar bezoeken, waar oude tradities nog altijd zorgvuldig bewaard blijven. 

Regio’s Spanje: knalrood natuurgebied Las Medúlas

Sla in Castilié en León zeker het natuurgebied Las Medúlas niet over, een grillig landschap met rode en okerkleurige rotsformaties. Las Medúlas was ooit de grootste goudmijn van het Romeinse rijk en is door UNESCO erkend als werelderfgoed. Je kunt hier mooie wandelingen maken en vooral bij zonsondergang zijn de kleuren fantastisch. 

De windmolens van Consuegra in Castilië-La Mancha 

De Spaanse regio Castilië-La Mancha barst van de historische steden, cultureel erfgoed, weidse landschappen en groene nationale parken. De regio ligt in het hart van Spanje en heeft genoeg te bieden om je weken bezig te houden. Welke plekken je ook bezoekt, neem in elk geval de windmolens van Consuegra mee in je reisplanning, bekend uit het boek Don Quichot. Deze elf traditionele windmolens, een soort Spaanse versie van Kinderdijk, staan op een rij op een groene heuvelrug. In de molens kun je de lekkerste Manchego-kazen en lokale wijnen kopen.

Extremadura: de Romeinse stad Mérida

Extremadura is ook één van de onontdekte regio’s van Spanje. De hoofdstad van deze regio, die in het zuidwesten van Spanje ligt, is de oude Romeinse stad Mérida. Tweeduizend jaar geleden was Mérida een wereldstad in het Romeinse rijk en er zijn verschillende goed bewaard gebleven monumenten die je aan die rijke geschiedenis herinneren. Een brug, een aquaduct, tempels en een amfitheater: de oude Romeinen houden je makkelijk een dag bezig.

Plan jouw reis naar Spanje

Ben je op zoek naar een bijzondere Spanje rondreis? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met Rob, Alba, Richard of Debora, de reisexperts in Spanje. Zij maken je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Bekijk onze voorbeeldreizen of vraag een reisvoorstel aan, rechtstreeks bij Rob, Alba, Richard of Debora.