Hoogtepunten van de Camino de Ronda

  • In de voetsporen van smokkelaars
  • Ervaar de andere kant van de Costa Brava
  • Één of meerdere dagen wandelen
  • Voor alle niveau's
  • Verrijk je wandeling met leuke excursies

Smokkelaarspad aan de Costa Brava

Hoor je Costa Brava? Dan denk je misschien een overvolle stranden, aan een plek die je liever overslaat. Niet zo snel! In diezelfde regio vind je ongerepte natuurgebieden, verlaten stranden en dorpjes waar amper een toerist te bekennen is. En je vindt er de oude smokkelaarsroute Camino de Ronda. In de negentiende eeuw werd het pad van de Franse grens tot de Ebro Delta gebruikt door handelaars die illegaal spullen naar Spanje smokkelden. Ze werden op de voet gevolgd door de Guardia Civil, in een poging de criminele zaakjes te stoppen. Na het toetreden tot de EU en de grote groei in welvaart, zagen de smokkelaars hun handel verdwijnen. De boeven hebben plaatsgemaakt voor actievelingen, natuurliefhebbers en iedereen die het liefst de hele dag op wandelschoenen loopt.

Reisexperts Alba en Sara hebben prachtige rondreizen samengesteld waarin je (een deel) van de Camino de Ronda kunt opnemen. Bekijk bijvoorbeeld de rondreis Catalonië en Arágon voor meer inspiratie.

Wandelen langs de Catalaanse kust

De Camino de Ronda is een gevarieerde wandeling met aan de ene kant de zee en aan de andere kant natuurgebieden, schilderachtige dorpjes en indrukwekkende kliffen en schitterende stranden. Soms loop je over rotsachtige paden, andere keren over strakgetrokken weggetjes. Wie wil legt een deel van de route af per kajak op zee. Onderweg stop je voor een heerlijke lunch in een vissersdorpje. Laat je verwennen met een traditionele paella, zodat je er weer helemaal tegenaan kan. Doe je het liever rustig aan? Dan neem je er een wijntje bij en blijf je op zijn Spaans uitgebreid natafelen. Verrijk de wandeling met een bezoek aan een wijnboerderij, een ambachtsmuseum, traditionele visafslag en een frisse duik vanaf een verlaten strand. Geen dag is hetzelfde tijdens je wandeling langs de Catalaanse kust.

Handig om te weten

De Camino de Ronda is een goed aangegeven wandelpad van ruim 500 kilometer. Tijdens je rondreis door Spanje loop je een gedeelte van de route. Afhankelijk van je conditie, tijd en voorkeur kun je één of meerdere dagen eropuit gaan. Je krijgt voor de zekerheid een GPS-tracker mee, al heb je die waarschijnlijk niet nodig. Onze lokale reisexperts Alba en Sara adviseren om alle elektrische apparaten - behalve je camera - lekker uit te zetten. Je kan haast niet verdwalen. Voor de Camino de Ronda hoef je geen goede conditie te hebben en grotere kinderen kunnen gewoon mee. Tijdens de wandeling neem je alleen mee wat je overdag nodigt hebt. De rest van je bagage wordt naar de accommodatie gebracht waar je die nacht slaapt.

Wandelen is wat wij noemen een 'human powered excursie'. Dat betekent dat je niets anders verbrandt dan je eigen energie. Verlaag de CO2-uitstoot van je reis nóg meer door te kiezen voor duurzaam vervoer naar Spanje.

Beste reistijd voor de Camino de Ronda

De Camino de Ronda kun je in principe het hele jaar door wandelen. In juli en augustus is het hoogseizoen en kan het erg druk worden aan de Costa Brava. Juni en september daarentegen zijn de beste maanden voor de wandeling langs de Catalaanse kust. Het is lekker warm en niet te druk. De bries van zee is lekker verkoelend op hete dagen. Liever iets minder warm? Ook in de winter kun je de Camino de Ronda perfect lopen. Het regent zelden en je hebt meestal een strakblauwe lucht. 's Ochtends en in de namiddag kan het flink afkoelen. Daarom draag je het liefst laagjes, zodat je je kan aanpassen aan het weer. Na de wandeling is het heerlijk bijkomen in je accommodatie, waar de open haard al voor je is aangestoken. Dan hoef je alleen nog maar met je voeten omhoog te nippen aan een lokaal geproduceerd wijntje. Dat is genieten.

Plan jouw reis naar Spanje

Ben je op zoek naar een bijzondere Spanje rondreis? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met Rob, Alba, Richard of Debora, de reisexperts in Spanje. Zij maken je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Bekijk onze voorbeeldreizen of vraag een reisvoorstel aan, rechtstreeks bij Rob, Alba, Richard of Debora.

Beste reistijd Spanje

Reisexperts Alba & Sara, die al jaren in Spanje wonen, geven je graag advies over de beste reistijd voor je Spanje vakantie. Afhankelijk van wat jij belangrijk vindt, kijken zij naar het klimaat, en naar de drukte in de verschillende maanden. Lees meer over de beste reistijd van Spanje.