Route gastronomische rondreis door Slovenië en Kroatië

 

Dag 1: Aankomst Slovenië

Net over de Oostenrijkse grens, in Slovenië ligt een klein massief genaamd Kamniske i Savinsjke Alpe. Lang niet zo bekend als de Julische Alpen, maar landschappelijk zeker net zo mooi. Aan de noordzijde van het massief liggen een aantal gletsjervalleien, waarboven de kalkstenen pieken loodrecht uittorenen. In de groene dalen vinden we eeuwenoude hoeves terug in een onaangetast landschap. De boerderij waar je reis begint ligt op een heuvel boven zo'n vallei, aan een ongeasfalteerde (maar goede) weg. Het uitzicht is er fenomenaal, de lucht is er ongelooflijk zuiver en het ontvangst ronduit hartelijk. Het wordt hier meteen duidelijk waar deze reis om draait: unieke gastronomische boerderij-ervaringen. 

Tijdens deze rondreis in Slovenië en Kroatië kun je gebruik maken van een (elektrische) huurauto. Maak je vakantie dan extra bijzonder en reis met de trein naar Slovenië.

 

Dag 2-3: Kamniske i Savinjske Alpen

Na een stevig boerenontbijt ben je klaar om de omgeving te gaan verkennen. Eerst maar eens de boerderij zelf. Maak kennis met de geiten, de koeien en de andere dieren op de boerderij. Desgewenst kun je deelnemen aan de nodige werkzaamheden: hooien in augustus bijvoorbeeld, of schoffelen in de moestuin. Aan het einde van dag wacht wederom een huisgemaakte maaltijd. Het is maar een kwartier rijden naar de vallei van Logar, één van de mooiste landschappen van Slovenië. Ook kun je een panoramische rondrit maken over hoger gelegen wegen met prachtig uitzicht, of een wandeling maken in de omgeving. 

De impact score van een reis naar Slovenië of Kroatië houden we bij in een speciale blog. Een echte aanrader om dus onze impact blog even door te nemen voor vertrek!

 

Dag 4-5: Kozjanski Park

Verder zuidwaarts voert de route de Alpen uit, het heuvelland in en de zon tegemoet. De volgende stop ligt een goede twee uur rijden zuidwaarts in de landsstreek Kozjanski park. Onder Slovenen is deze streek vooral bekend vanwege de landbouw en natuur die hier in harmonie bestaan. Kleinschalige akkerbouw, veeteelt alleen voor de streek en een minimaal gebruik van pesticiden. Het resultaat: prachtige bloemrijke weiden, een gezond bodemleven, volop wilde dieren en een fijne plek voor de mens. Kozjanski park is een prachtig mozaïek-landschap, dat is aangemerkt als natura-2000 gebied en tevens is opgenomen op de UNESCO erfgoedlijst als biosphere reserve. Je verblijft hier twee nachten bij een wijnboer. De eerlijkheid gebied te zeggen dat de wijn slechts hobby is voor deze boer. De familie verdient zijn brood in de eerste plaats als orgelbouwers. Het is een prachtige locatie met nette kamers, een ongekend uitzicht en een goed restaurant om de hoek. Voor de eerste avond hebben we het diner inbegrepen in de reissom en staat je tafel gereserveerd. 

 

Dag 6: De grens over naar Kroatië

Je reist nog een stukje zuidwaarts en arriveert in Kroatië. Door de pracht van de kustlijn wordt continentaal Kroatië door de meeste toeristen vergeten. Maar toch heeft deze streek veel te bieden, vooral op het gebied van ruraal toerisme. De aankomende twee nachten verblijf je in een herberg op een boerderij ten zuiden van Zagreb. In deze agrarische streek lijkt de hoofdstad heel ver weg, maar voor de liefhebbers is deze als daguitstap voor morgen makkelijk te bereiken. Geniet van je eerste Kroatisch diner, waar de Alpiene invloeden nu toch echt hebben plaats gemaakt voor de centraal-Europese keuken. 

Benieuwd welke excursies je nog meer kunt doen in Kroatië? Lees je hier in over alle mogelijkheden!

 

Dag 7: Plitvice Nationaal Park

Veel reizigers zullen ervoor kiezen om vandaag de beroemde watervallen van Plitvice te bezoeken. Op een klein uurtje rijden zuidwaarts ligt deze geweldige attractie. In de zomer kan het hier wel erg druk zijn. Deze gastronomische reis is ideaal het gehele jaar door, ook wanneer het natuur park er wat rustiger bij ligt. 

Dankzij de prachtige kustlijn van Kroatië is de natuur van het (binnen)land nog ongerept gebleven en puur. Benieuwd naar wat er er allemaal te zien is en de tal van nationale parken in het land? Wij hebben er een blog over geschreven en alles voor je op een rijtje gezet!

 

Dag 8-10: Bale

Na de Alpen en het glooiende heuvelland trekken we vandaag voort naar Mediterrane sferen. Op het schiereiland Istrië selecteerden we twee autentieke boerderijen waar je echt in de watten wordt gelegd. Beide onderkomens zijn stijlvol ingericht en hebben sterk de nadruk liggen op de gastronomische kant van het schiereiland. Je krijgt hier uitleg van de boer over biodynamische landbouw. Dit is een vorm van biologische landbouw dat holistisch maar vooral traditioneel wordt uitgevoerd door generaties lange kennis. Het zuiden van Istrië is een vrij vlakke streek. Het landschap wordt er gedomineerd door olijvenplantages en prachtige middeleeuwse stadjes. De hoofdstad van deze regio is natuurlijk Pula, met zijn indrukwekkende Romeinse amfitheater. Tijdens je verblijf is ook de zee nooit ver weg. Op de zuidelijkste kaap van Istrië, Kaap Kamenjak hebben we een heerlijke kustwandeling voor je beschreven die langs talloze afgelegen stranden voert. De gastheer en gastvrouw verwijzen je voor 's avonds door naar de fijnste restaurants in de streek. 

 

Dag 11-13: Grožnjan

We maken een sprong noordwaarts om neer te strijken voor nog eens drie nachten Istrië. Ditmaal ben je te gast bij een Brits echtpaar dat hier uit liefde voor de streek is gebleven en zich heeft verdiept in de lokale cuisine. Ze koken niet elke avond maar één keer is het diner inbegrepen in de reis. Seizoen producten uit de eigen moestuin, aangevuld met lekkers van omliggende boeren, worden smaakvol en kleurrijk opgemaakt door de waardin. De andere avonden kun je terecht in het burchtstadje, waar een paar goede restaurants te vinden zijn. Verken het charmante noorden van Istrië op je eigen tempo. Vind je weg door het glooiend heuvelland vol wijngaarden, waar de lokale Terran en Malvazija worden verbouwd. Trek erop uit de eikenbossen in, waar met honden naar truffels wordt gezocht en je regelmatig wordt opgeschrikt door een ree of een vosje. 

 

Dag 14: Terug naar Slovenië

We steken terug de grens met Slovenië over, op naar de laatste stop van deze reis. Onderweg passeer je Trieste, een verrassend leuke stad om een middag te verkennen. De laatste boerderij ligt ingeklemd tussen de Sloveense Alpen en de Italiaanse regio Friuli, in de regio genaamd Brda. Richting het noorden zie je de Alpiene toppen, terwijl in het zuiden de wijnvelden zich uitstrekken zover als het oog reikt. In de verte zie je zelfs de glinstering van de Golf van Venetië al. In dit fraaie tussenland sluiten we de reis af bij twee gezellige zussen Peresin, die samen een sympathieke boerderij runnen. De kamers liggen in aparte gebouwen op vijfhonderd meter van het restaurant. Je bereikt ze over een mooi weggetje over het eigen land, dwars door de olijfbomen en de lavendelplantage. Dineren doe je de laatste twee avonden in het restaurant. Ook een middag staat jullie een fantastische wijnproeverij te wachten. Slovenië heeft één van de beste wijnen van Europa!

 

Dag 15: Vallei van Soča

Je zit hier pal op de Alpe-Adria trail en wel op één van de fraaiste etappes. Als je de bewegwijzering volgt arriveer je twaalf kilometer verder in het pittoreske burchtstadje Smartno. Maar je kunt ook heerlijke toeren door de omgeving. Zelfs een bezoek aan de vallei van de Soča is prima te regelen. Je rijdt er in minder dan drie kwartier naartoe. Hier vind je niet alleen de prachtige rivier Soča maar ook talloze fraaie stadjes en volop wandelmogelijkheden. 

Een effectieve manier om je eigen ecologische voetafdruk laag te houden is door vegetarisch of veganistisch te eten. Benieuwd naar de mogelijkheden hiervoor in Slovenië? Je leest er alles over in onze blog.

 

Dag 16: Huiswaarts vanuit Slovenië

Je reis zit erop. Vanuit de Goriska Brda is Nederland in een dag rijden weer te bereiken. 

Deze gastronomische reis is een fijn voorbeeld van slow travelling, een andere vorm van reizen. In deze blog leggen we uit hoe je niet minder, maar anders kan reizen.

Ontvang een voorstel op maat

Geef Ruud of Nejc je wensen door en zij sturen je een voorstel op maat.

 

Met de trein naar Kroatië

Kroatië is prima bereikbaar per trein. Een treinreis naar Kroatië is een geweldige belevenis, waarbij je onderweg een aantal mooie stops kunt maken. Wij raden je dan ook aan om je treinreis onderdeel te laten zijn van je reis.

Met de auto naar Kroatië

Qua afstand is het prima te doen om met je eigen auto naar Kroatië te reizen. Zo hoef je niet te vliegen en bespaar je de kosten van een huurauto.

Met het vliegtuig naar Kroatië

Het zelf boeken van vliegtickets is tegenwoordig steeds eenvoudiger en bovendien een stuk goedkoper. Bij Better Places kun je daarom zelf je vlucht naar Kroatië boeken. Door waar mogelijk te kiezen voor een rechtstreekse vlucht en moderne vliegtuigen kun je de CO2-uitstoot van je vlucht sterk verminderen.

Financiële garanties veilig reizen Better Places SGR veilig reizen Better Places Calamiteitenfonds

Better Places is aangesloten bij de Stichting Garantiefonds Reizen (SGR) en het Calamiteitenfonds, dit betekent voor jou financiële zekerheid.

Bekijk de positieve en negatieve impact van de Kroatië reis.

Ik ben benieuwd

Retour Amsterdam - Zagreb: verschil per vervoersmiddel (kg CO2 p.p.)

Bijzondere accommodaties

Tijdens onze rondreizen door Kroatië en Slovenië maken we gebruik van kleinschalige accommodaties waar gastvrijheid hoog in het vaandel staat.

Bijzondere excursies

Je kunt tijdens je rondreis prachtige ervaringen opdoen bij de lokale gemeenschap en draagt daarmee meteen een steentje bij aan het goede dat toerisme kan brengen.

Reisadvies Kroatië

Alle praktische informatie voor een rondreis naar Kroatië. Van veiligheid en praktische tips, tot inentingen en geldzaken. 

Praktische informatie


Beste reistijd Kroatië

rondreis-kroatie

Beste reistijd Kroatië

Boeken zonder zorgen

Lees alles over onze speciale soepele boekingsvoorwaarden.

Boek je internationale treinreis via The Train Traveller

Wil je duurzaam met de trein naar je bestemming reizen? Better Places werkt samen met The Train Traveller. Hier kun je terecht voor bijna alle treintickets binnen Europa en daarbuiten. De treinexperts van The Train Traveller kennen de verschillende internationale boekingssystemen op hun duimpje. Vraag vrijblijvend een prijsopgave aan.