In Suriname is eten diep verweven in de cultuur, waarbij kip vaak centraal staat. Het kan soms voor verrassende reacties zorgen als je aangeeft dat je liever geen dierlijke producten eet. Toch valt er volop te genieten van heerlijke vegetarische gerechten zoals roti, curry’s en tahoe. Veel Surinaamse eethuizen bieden vegetarische opties of passen gerechten eenvoudig aan. Onze lokale kenners delen hun beste tips voor een smakelijke, verantwoorde culinaire reis door Suriname!

Bij Better Places stel je je rondreis Suriname samen met een lokale reisspecialist. Laat je inspireren door onze reistips en voorbeeldreizen en neem rechtstreeks contact op met de specialist voor een voorstel op maat.

1. Traditioneel eten

De traditionele Surinaamse keuken is een mix van invloeden uit Afrika, India, Indonesië, China en Europa, ontstaan door kolonisatie. Dit resulteert in een gerechten met heerlijke kruiden en specerijen. Het is slim om altijd even na te vragen wat er precies in een ogenschijnlijk vegetarisch gerecht zit. Let vooral ook op de bouillon. Die wordt nogal eens vergeten als ingrediënt van vis of vlees. Tegelijkertijd stijgt de vraag naar vegetarisch eten in Suriname en wordt er steeds meer tofu (tahoe) gebruikt. Dat betekent dat de keuze met de dag groter wordt, laat je dus niet ontmoedigen. Even verderop kun je vast iets lekkerders krijgen.

2. Surinaamse restaurantjes

Probeer de volgende vegetarische gerechten eens uit:

  • Vegetarische roti: een pannenkoek op basis van aardappel en maismeel. Dit eet je met bijgerechten als aardappel en kousenband of kerrie-eieren.
  • Tahoe lontong: het bestaat uit blokjes gefrituurde tahoe (tofu), geserveerd met lontong (blokjes gekookte plakrijst) en groenten zoals kool en taugé. Dit alles wordt overgoten met pikante sambal-ketjapsaus. en afgetopt met gebakken uitjes voor een echte smaakexplosie.
  • Saoto soep: heeft als basis bouillon met specerijen als sereh (citroengras) en salam blad. De soep bevat ingrediënten zoals aardappel, glasnoedels, een gekookt ei, en wordt gegarneerd met gebakken uitjes, knoflook en selderij. Vraag hier even na met welke bouillon het is gemaakt. 
  • Vegetarische pitjel: is afkomstig van de Javaanse cultuur en is een mix van gestoomde groenten zoals kousenband, taugé en spitskool, overgoten met een romige, lichtpikante pindasaus.

Gezellige Surinaamse restaurantjes zijn de harten van de gemeenschap, waar locals samenkomen om te genieten van authentieke, huisgemaakte maaltijden. De variëteit aan snacks is eindeloos. Dit biedt een unieke kans om de rijke smaken van Suriname te ontdekken. Of je nu trek hebt in een snelle hap of een uitgebreidere maaltijd, het is een smakelijke en sociale ervaring die je niet mag missen! 

3. Nog meer lekkers

Voor de vegetariër is er genoeg te snacken in Suriname. Van kruidige bara’s tot gevulde samosa’s. Voor de zoetekauw is er heerlijk schaafijs, met siroop naar keuze! Let op met de bananen en cassave chips; deze zijn zo verslavend dat je er moeilijk vanaf kunt blijven!

  • Bara: een gefrituurde en gekruide donut, deze kan soms yoghurt of ghee (geklaarde boter) bevatten om het beslag luchtiger te maken.
  • Samosa: is een populair gefrituurd deeghapje gevuld met verschillende ingrediënten, de traditionele vulling is op basis van groente en meestal
    plantaardig.
  • Bojo:  is een heerlijk dessert. Een soort gebakken cake of brood, gemaakt met geraspte cassave, kokos, ei en suiker.
  • Baka bana:  is een populaire Surinaamse snack, gemaakt van gebakken banaan. Deze wordt vaak geserveerd met sambal-pindasaus.
  • Bananen en cassave chips: is een knapperige hartige lekkernij van bananen of cassave; een wortelknol. Het is geliefd bij zowel locals als bezoekers.

4. Vers fruit langs de weg

Liever een gezonde snack? Door de vruchtbare grond en het gunstige klimaat is er een groot aanbod aan tropische vruchten in Suriname. Echter zijn veel fruitsoorten seizoensgebonden. Je drinkt hier kokossap vers uit de noot en de kleine banaantjes genaamd bacoven vind je op elke hoek van de straat. Een must-try, is de pompelmoes, die groeien hier het hele jaar door in grote getalen. Ook ananas en mango’s zijn een feestje voor je smaakpapillen.

 

Lees hier welke lokale ervaringen je nog meer op kunt doen tijdens je rondreis door Suriname!

5. Kookcursussen

Haal de Surinaamse keuken in huis en geniet na je reis nog steeds van het vegetarische eten. Een kookcursus bij de locals is niet alleen een smakelijke ervaring, maar ook ontzettend leuk om te doen. Leer hoe je verschillende kruiden kunt gebruiken. Maak je eigen vegetarische pom, ontdek de vele toepassingen van cassave en bananen, en maak thuis indruk op vrienden en familie. Je ontmoet niet alleen de lokale bewoners maar geniet ook van heerlijke, huisgemaakte traditionele gerechten. Ben je vegetariër? Geen probleem! Al lijkt kip niet weg te denken uit de traditionele keuken, toch weten Surinamers van elk gerecht een echte smaakexplosie te maken. Door kleine aanpassingen kan elk gerecht ook makkelijk vegetarisch bereid worden

Plan jouw reis naar Suriname

Ben je op zoek naar een bijzondere Suriname rondreis? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met Lizet, de reisexpert in Suriname. Zij maakt je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Bekijk onze voorbeeldreizen of vraag een reisvoorstel aan, rechtstreeks bij Lizet.