Een stoomcursus momo's maken in Pokhara

  • Favoriete snack in Nepal
  • Oorspronkelijk uit Tibet
  • De kunst van het vouwen
  • Een goed voorbereiding
  • Proeven van je creaties

Tibetaans vluchtelingenkamp

Vanaf de beroemde Lakeside in Pokhara is het ongeveer een kwartier rijden naar de workshop. We kunnen niet wachten. Nepali momo is onze favoriete snack in Nepal. Als tussendoortje, voorgerecht, bijgerecht of hoofdgerecht; wat ons betreft is het altijd een goed moment voor momo’s. De cursus wordt gegeven in het Tibetaans vluchtelingenkamp Tashiling. Na de Chinese invasie in Tibet in 1959 vluchtten duizenden Tibetanen naar Nepal en India. In Pokhara en Kathmandu vonden zij stukken grond, waar zij hun tenten opsloegen en een nieuw leven begonnen. Bijna 60 jaar later is dit tentenkamp veranderd in een kleine, Tibetaanse enclave. Tashiling telt zo’n 300 permanente bewoners. De Tibetaanse vluchtelingen mogen officieel niet werken in Nepal. De bewoners verdienen hun brood met de verkoop van handgemaakte souvenirs, dekens en tapijten.

Nepalese momo: een Tibetaanse delicatesse

Onze gastvrouw Yangchen staat in het kamp bekend als Mama Momo. Zij gebruikt haar talent om haar gezin te onderhouden en geeft kooklessen aan toeristen. “Weten jullie eigenlijk wel dat de momo oorspronkelijk uit Tibet komt?”, introduceert ze de workshop. “Nepalese reizigers namen het recept rond de jaren ’50 mee naar Nepal.” We zijn verrast. Met al die momorestaurants en -stalletjes zou je toch denken dat het een Nepalese snack is. “De echte Tibetaanse momo’s zijn een stuk groter. De Nepalezen bedachten kleinere momo’s, zodat ze er per stuk meer aan konden verdienen.” Slim! Wij maken vandaag ook de kleine variant.

Zelf Nepali momo maken: een goede voorbereiding

We nemen plaats aan een grote, granieten keukentafel, waar de kleurrijke groenten, 2 snijplanken en messen al klaarliggen. Yangchen laat er geen gras over groeien en bindt ons meteen een schort voor. Patrick krijgt een snijplank, dunschiller en een paar aardappels aangereikt. Ik help met het bereiden van het deeg. Een simpel deeg, zo blijkt. De enige ingrediënten zijn bloem en water. Als ik uitgekneed ben, dekt Yangchen het deeg af en zet het apart om te laten rusten. Ondertussen is Patrick al een heel eind met het snijden van de groente. “Je moet alles zo klein mogelijk snijden”, instrueert de chef. Zelf pakt ze een ui en een stuk gember die ze met een groot mes razendsnel in minuscule stukjes hakt. Dat heeft ze vaker gedaan. Patrick en ik snijden de rest van de groenten en schuiven alle ingrediënten in één grote schaal. Als laatste volgt een flinke scheut olie en een lepel zout.

Lees hier welke lokale ervaringen je nog meer op kunt doen tijdens je rondreis door Nepal!

Zelf Nepali momo maken: de kunst van het vouwen

Dan begint het echte werk. Het deeg komt weer op tafel en we rollen kleine balletjes, ongeveer zo groot als een lolly. Bedreven rolt Yangchen de balletjes uit in ronde plakken. Dan pakt ze een handje groente die ze in het midden van het lapje deeg legt. Geconcentreerd, maar snel vouwt ze het deeg dicht tot een sierlijke, ronde momo. Simpel zat! Terwijl ik de eerste Nepali momo van mijn leven vouw kijkt mijn lerares nieuwsgierig toe. Ik ben iets langzamer dan zij, maar het resultaat wordt goedkeurend toegejuicht. “Heb je dit eerder gedaan?” Als ik naast me kijk zie ik dat het niet voor iedereen zo gemakkelijk is. Patrick probeert klungelig nog iets moois van zijn ingestorte deeghapje te maken, terwijl de helft van de inhoud op tafel valt. Beteuterd kijkt hij me aan. “Wat een gepriegel!” Yangchen schiet in de lach: “jouw momo lijkt wel een dode muis!” We hebben de grootste lol om de gekke vormen die uit Patrick’s handen komen. Samen vouwen we meer dan 20 momo’s.

Proeven van je creaties

Het leukste moment van de kookworkshop is natuurlijk het proeven van onze eigen creaties. We zijn best trots op het resultaat. De meeste momo’s zien er precies zo uit als de Nepali momo in Nepalese restaurants. Met de pittige chutney zijn ze heerlijk. En ach, de misvormde momo’s van Patrick zijn misschien niet zo mooi, maar minstens zo lekker!

Over Yangchen

Yangchen is geen originele inwoner van het Tibetaanse kamp. Ze woonde jarenlang als Tibetaans vluchteling in India. Ze werd verliefd op een Tibetaan uit Nepal en verhuisde na haar huwelijk met hem mee naar Tashiling. Haar man werkt overdag en Yangchen zorgt voor het huishouden en de kinderen. Ze geniet van haar tuin, waar ze bijna alle ingrediënten voor de cursus zelf verbouwt. In 2014 besluit ze dat ze een financiële bijdrage aan het huishouden wil leveren en begint ze met de workshops. Ze geniet ervan om mensen uit andere landen te ontmoeten en luistert graag naar de verhalen die ze vertellen. Trots laat ze foto’s zien van een groep die eerder bij haar was. “Heb je vaak mensen te gast?”, vraag ik. Ze denkt even na en lacht. “Het mag altijd meer.”

Plan jouw reis naar Nepal

Ben je op zoek naar een bijzondere Nepal rondreis? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met Maaike, de reisexpert in Nepal. Zij maakt je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Bekijk onze voorbeeldreizen of vraag een reisvoorstel aan, rechtstreeks bij Maaike.

Zelf momo's maken

Benieuwd hoe je momo's maakt? Blogger Daisy deelt het recept om zelf momo's te maken!

Duurzaam reizen Nepal

Wij doen ons best om onze reizen zo duurzaam mogelijk uit te voeren. Ook jij kunt een bijdrage leveren. Lees hier onze tips.

Beste reistijd Nepal

De beste reistijd Nepal voor een rondreis is van eind september t/m mei. Voor een trektocht zijn maart-april en oktober-november de beste maanden. Als je niet te hoog gaat, is een trek in de winter ook goed te doen. Lees hier meer informatie over de beste reistijd Nepal