Hieronder vind je een aantal praktische zaken die belangrijk zijn tijdens een rondreis door Namibië. Lees deze informatie daarom goed door voordat je op reis gaat, zodat je geen belangrijke zaken vergeet.
In Namibië wordt er voornamelijk Engels gesproken | |
In Namibië is het in de zomertijd dezelfde tijd als in NL | |
Aanbevolen luchtvaartmaatschappijen: KLM | |
Beste reistijd Namibië : Van half april tot half december |
Dit is je lokale reisspecialist in Namibië
"Hoi, mijn naam is Judith en ik woon al jaren in Zuid-Afrika. Ik werk als Namibië specialist en heb veel ervaring in het organiseren van individuele Namibië reizen. Geef me je wensen door en ik stuur je een voorstel op maat."
Paspoort en visum
Voor onze reizen naar Namibië hoef je geen visum aan te vragen*. Bij aankomst krijg je in je paspoort een gestempeld visum, waarmee de toestemming verleend wordt om maximaal 90 dagen in het land te verblijven. Let erop dat je wel 2 lege bladzijden in je paspoort hebt.
Je paspoort moet nog minimaal 6 maanden geldig zijn na terugkomst uit Namibië. Je bent zelf verantwoordelijk voor het bezit van geldige en juiste reisdocumenten.
Het is altijd handig voor vertrek het reisadvies van Namibië te checken, zodat je zeker weten over de juiste en geldige documenten beschikt. Bovenstaande richtlijnen gelden voor reizigers met een Nederlandse of Belgische nationaliteit. Reizigers met een andere nationaliteit dienen zelf contact op te nemen met de ambassade of de Visumcentrale.
*Houd er rekening mee dat er plannen zijn om een visumplicht in te voeren voor Nederlandse paspoorthouders die naar Namibië willen reizen.
Let op: een nieuwe wetgeving voor ouders reizend met kinderen
Indien je reist met kinderen tot 18 jaar willen wij je dringend verzoeken om de regels voor reizen met kinderen tot 18 jaar in de offerte aandachtig door te nemen, en ervoor te zorgen dat je tijdig de juiste documenten in bezit hebt. Het niet in bezit hebben van de juiste documenten kan ertoe leiden dat je bij vertrek naar Namibië door de luchtvaartmaatschappij wordt geweigerd, of bij aankomst door de douane wordt teruggestuurd.
Alle ouders die met kinderen jonger dan 18 jaar naar Namibië willen reizen, moeten (net als bij Zuid-Afrika) vanaf nu rekening houden met het volgende:
Ouders die met hun eigen kinderen reizen moeten naast hun paspoorten en tickets ook een origineel geboortecertificaat (in het Engels!) van het reizende kind(eren) kunnen tonen. Deze vraag je op bij de gemeente waar het kind geboren is.
Wanneer slechts een van de ouders met het kind meereist, dan moet hij/zij naast het geldige geboortecertificaat in het bezit zijn van:
– OF een schriftelijke en ondertekende verklaring van de andere ouder hebben, die het kind toestemming geeft om te reizen met de andere ouder,
– OF een officieel bewijs dat de alleenstaande ouder volledige voogdij en officiële zeggenschap heeft over het kind (bijvoorbeeld uitspraak van rechtbank in voogdij zaak),
– OF indien de andere ouder overleden is, moet in plaats van deze verklaring een kopie van de officiële overlijdensakte van de andere ouder meegenomen worden.
Kinderen die niet met hun ouders reizen maar met een familielid, kennis of voogd, moeten naast het geldige geboortecertificaat een officiële schriftelijke en ondertekende verklaring bij zich hebben waarin beide ouders of wettelijke voogden toezeggen dat het kind toestemming heeft om te reizen met deze personen, evenals kopieën van de paspoorten van de ouders of de wettelijke voogd van het reizende kind.
Bekijk deze link voor meer informatie over reizen met kinderen. LET OP: de link verwijst naar de Zuid Afrikaanse overheidspagina, helaas heeft Namibië niet een soortgelijke pagina met de regels. Neem contact op met de ambassade voor de juiste informatie.
Gezondheid en vaccinaties
Aangezien de adviezen voor vaccinaties en malariaprofylaxe vaak veranderen raden we je aan contact op te nemen met de lokale GGD, je huisarts of Thuisvaccinatie.nl.
Better Places werkt samen met Thuisvaccinatie.nl. Zij bieden een unieke service: vaccinaties bij je thuis, door een erkende arts op een moment dat jou het beste uitkomt. De artsen van Thuisvaccinatie vaccineren ook in de avonden of in weekenden. Hoewel Thuisvaccinatie bij je aan huis komt, is de dienstverlening niet duurder dan bijvoorbeeld de GGD of huisarts. Maak een afspraak bij Thuisvaccinatie.nl
Wij adviseren om vier tot zes weken voor vertrek de afspraak te plannen.
Veiligheid en reisadvies
De veiligheid van klanten en personeel staat bij Better Places altijd op de eerste plaats. Onze lokale reisexperts volgen de veiligheidssituatie op al onze bestemmingen doorlopend. Voor actuele informatie over de veiligheidssituatie op jouw bestemming verwijzen wij je naar de website van de rijksoverheid: reisadviezen.
Geld en pinnen
De munteenheid van Namibië is de Namibische Dollar (N$). Het is handig om vlak voor je reis de koers van de Namibische Dollar eens te bekijken. Een zogenaamde ‘converter’ kan je hierbij helpen.
Bij aankomst op het vliegveld en in de grote steden kun je gemakkelijk geld pinnen met je bankpas bij de geldautomaten. Let erop dat de logo’s van de machine overeenkomen met die op jouw pasje. Houd altijd in de gaten dat er niemand meekijkt als je je pincode intikt of ‘hulp’ aanbiedt tijdens het pinnen, en vraag altijd een bonnetje op. Er zijn gevallen van geldautomatenfraude bekend.
Het is altijd aan te raden om voor ‘noodgevallen’, zoals wanneer een pinautomaat niet werkt, wat Euro’s of Dollars in cash bij je te hebben. Het handigste is om dit in kleine coupures te hebben, omdat er vaak geen wisselgeld aanwezig is. Let ook op dat je bij benzinestations alleen met cash geld kan betalen.
Alle bankpassen zijn tegenwoordig standaard op gebruik binnen Europa ingesteld. Verander dit voor vertrek naar ‘wereld’, anders kun je geen geld pinnen.
Tijdsverschil
In Namibië is het in de zomertijd dezelfde tijd als in Nederland. In de wintertijd is het er 1 uur later.
Elektriciteit
De netspanning in Namibië is 220/240 volt. Je hebt een universele stekker nodig en een driepotige stekker, die je in iedere supermarkt in Namibië kunt kopen. De stekker zit namelijk niet in een wereldstekker. Voor tijdens de nachten is het aan te raden een zaklamp mee te nemen, die met name van pas komt tijdens overnachtingen in de natuurparken.
Kleding
Het voor een rondreis Namibië aan te raden om voldoende laagjeskleding mee te nemen, omdat een groot deel van Namibië uit woestijn bestaat. Hierdoor is het overdag vaak erg heet, maar koelt het ‘s avonds heel snel af.
Meer informatie?
Wij doen ons best om onze reizen zo duurzaam mogelijk uit te voeren. Ook jij kunt een bijdrage leveren. Lees hier onze checklist voor duurzaam reizen.