Met je eigen huurauto op avontuur is dé manier om het uitgestrekte Namibië te ontdekken. Maar hoe zit dat eigenlijk met je veiligheid in Namibië? Is het verkeer gevaarlijk? Wat is de kwaliteit van de wegen? En hoe zit het met de criminaliteit? Dat zijn allemaal vragen die misschien door je hoofd spoken tijdens de voorbereiding van je reis. Ga goed voorbereid op reis met onze tips voor een veilige rondreis door Namibië.
Wil je meer weten over de veiligheid in een land, dan is het altijd handig om naar het reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken te kijken. Dit geeft aan of er bijzondere veiligheidsrisico’s zijn. Namibië heeft de kleur geel, wat betekent dat er wat veiligheidsrisico’s bestaan. Geen zorgen, want vrijwel alle niet-Westerse landen zijn geel gekleurd.
Dit is je lokale reisspecialist in Namibië
"Hoi, mijn naam is Judith en ik woon al jaren in Zuid-Afrika. Ik ben Namibië specialist en heb veel ervaring in het organiseren van individuele Namibië reizen. Geef me je wensen door en ik stuur je een voorstel op maat."
Criminaliteit en veiligheid in Namibië
Over het algemeen is Namibië een veilig land om doorheen te reizen. In grote steden, zoals Windhoek en Swakopmund, is het verstandig om op je hoede te zijn. Net als in elke andere grote stad in de wereld komen straatovervallen en zakkenrollers voor en zijn toeristen vaak het doelwit. Draag daarom geen opvallende sieraden of dure horloges en ga in het donker niet alleen over straat. Let er altijd op dat je geen waardevolle spullen in je auto laat liggen en probeer je auto zoveel mogelijk op bewaakte parkeerplekken te parkeren.
Townships in Namibië
Bij apartheid denk je misschien meteen aan Zuid-Afrika. Maar het systeem van rassensegregatie was ook in Namibië in werking. Daarom is er vandaag de dag ook in Namibië een groot verschil in welvaart tussen de zwarte en witte bewoners. De meeste steden en grote dorpen worden omringd door townships, waar de armere Namibiërs dicht op elkaar wonen. Het is geen goed idee om op eigen houtje de townships te bezoeken. Wil je op een veilige manier toch een indruk krijgen van het leven in de township? Vraag onze reisspecialist naar de fietstour met een local in Katatura, de township van Windhoek.
Veilig autorijden in Namibië
De meeste reizigers kiezen ervoor om met een eigen huurauto door Namibië te reizen. Er zijn een paar dingen waar je op moet letten. Allereerst rijden ze in Namibië aan de linkerkant. Dat betekent ook dat de knoppen in je auto precies andersom zitten. Dat is even wennen en daarom is het slim om even te oefenen als je voor het eerst in je auto stapt. Het land is dunbevolkt, waardoor er weinig verkeer is. Het grootste gevaar zijn de lange afstanden. Veel ongelukken gebeuren dan ook doordat toeristen vermoeid achter het stuur zitten en niet meer alert zijn. Zorg ervoor dat je niet te lang rijdt, voldoende pauze neemt en als het kan van plek wisselt met je reispartner.
Staat van de wegen
De wegen in Namibië worden over het algemeen goed onderhouden. Maar ze zijn ook berucht vanwege de kilometers lange grindwegen, vooral rondom de Sossusvlei. Rijd op onverharde wegen nooit harder dan 60 kilometer per uur. Als je te hard rijdt loop je het risico om te slippen. De meeste auto-ongelukken in Namibië zijn eenzijdig en het gevolg van te hard rijden op grindwegen. Ga nooit in het donker de weg op. Buiten de stad leven veel wilde dieren die ’s nachts actief worden. De dieren worden aangetrokken door het licht van je koplampen, waardoor ze plotseling uit het niets de weg op springen. Let hier dus goed op, voor je eigen veiligheid en die van de dieren in Namibië.
Met je veiligheid in Namibië moet het met dit advies wel goed zitten. Kijk ook eens naar onze pagina met tips om goed voorbereid op reis te gaan naar Namibië.
Veiligheid Namibië: Benzine en water
Namibië is een uitgestrekt land waar maar weinig mensen wonen. Dat betekent dat je soms urenlang geen dorpen met winkels en benzinestations tegenkomt. Zorg er daarom voor dat je goed voorbereid de weg op gaat. Wij raden aan om vijf liter water per persoon op voorraad te hebben in de auto. In de supermarkt koop je aan het begin van je reis een vijf liter waterfles. Die kun je in de meeste supermarkten en bij sommige tankstations voor een paar Namibische dollars bijvullen met gefilterd water. Daarnaast is het slim om bij elk benzinestation je tank vol te gooien. Dan kom je nooit onverwachts zonder benzine te zitten.
Veiligheid voor LHBTI'ers in Namibië
Homoseksualiteit is officieel verboden in Namibië. Al worden er sinds de onafhankelijkheid van Zuid-Afrika in 1990 geen straffen meer opgelegd aan LHBTI’ers. Ondanks de wet tegen homoseksualiteit is het relatief veilig om als LHBTI’er door Namibië te reizen. Houd er wel rekening mee dat het een conservatief Christelijk land is waar homoseksualiteit nog altijd taboe is. Vooral in plattelandsgebieden kun je rekenen op onbegrip en zelfs agressie. Het is verstandig om geen openbare affectie te laten zien. In grotere steden, zoals Windhoek en Swakopmund, is er steeds meer tolerantie tegenover de LHBTI-gemeenschap.
Naast vragen over je veiligheid in Namibië, ben je misschien ook benieuwd naar wat je allemaal mee moet nemen tijdens je safari. Lees de tips van onze reisexperts!
Waar moet je nog meer op letten?
Namibië is een stabiel land. Gewelddadige demonstraties en rellen komen zelden voor. Rondom Lüderitz, Keetmanshoop en richting Aus ligt een afgesloten gebied waar diamanten worden gedolven. Ga de afgezette en verboden gebieden niet in. Bij benzinestations komt het wel eens voor dat een local een gezellig praatje komt maken en je naam vraagt. Zonder dat je het doorhebt graveert hij jouw naam in een versierde ivoornoot, in de hoop dat je het souvenirs uit schuldgevoel koopt.
Mocht je nog twijfelen over je veiligheid in Namibië, vraag onze reisexpert Judith om advies. Check altijd het reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken voor het laatste reisadvies.
Plan jouw reis naar Namibië
Ben je op zoek naar een bijzondere rondreis door Namibië? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met Judith, de reisexpert in Namibië. Zij maakt je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Bekijk onze voorbeeldreizen of vraag een reisvoorstel aan, rechtsreeks bij Judith.
Beste reistijd Namibië
De beste reistijd is van half april tot half december, maar het tussenseizoen in januari en maart zijn ook goed geschikt voor een rondreis. Lees meer over de beste reistijd Namibië. Op zoek naar meer inspiratie? Judith zet haar beste reistips voor Namibië op een rijtje.
De mooiste plekken van Namibië
Onze lokale reisspecialist heeft veel ervaring met het organiseren van een prachtige rondreis door Namibië en voorziet jou van het juist reisadvies. Het is een land waar je het échte Afrika gaat leren kennen. Op zoek naar meer mooie reisverhalen over Namibië? Reisblogger Daisy reist de hele wereld rond en heeft ook in Afrika erg veel gezien. Lees meer over haar geweldige avonturen.