Vijf redenen waarom je Budva in Montenegro niet mag overslaan

  • Prachtige stranden
  • Het oude centrum is een pareltje
  • De leukste restaurants
  • Genoeg dagtrips
  • Zomers feest

1. Prachtige stranden

De mooiste stranden van heel Montenegro vind je bij Budva, aan de Budva Rivièra. Deze kuststrook is 35 kilometer lang en heeft talloze mooie zand- en kiezelstranden. Mét knalblauw, helder zeewater. Ideaal om lekker te zwemmen en te zonnen. Bovendien kun je uit allerlei soorten stranden kiezen. Jaz Beach is bijvoorbeeld heel geschikt als je een reis door Montenegro met kinderen maakt en Buljarica Beach is ideaal als je een rustig strand zoekt.

2. Het oude centrum is een pareltje

Ben je na al die stranddagen weer toe aan een beetje actie, dan zit je in Budva ook goed. Het historische centrum van de stad heeft een geschiedenis die zo’n 2500 jaar teruggaat. Het oude centrum heeft dankzij haar setting en de rode daken wel iets weg van het Kroatische Dubrovbik. Het centrum wordt ommuurd door een oude stadsmuur en is autovrij. Dat betekent dat je rustig kunt wandelen door smalle straatjes met Venetiaanse en Romeinse gebouwen. Klim zeker naar het dak van de Citadel, want vanaf dit punt heb je een prachtig uitzicht over Budva en haar haven.

Wil je meer inspiratie opdoen over een mooie Montenegro reis? Lees de blog van Sandra over haar reis van Belgrado naar Dubrovnik.

3. De leukste restaurants

Vier je vakantie in Budva, dan kun je ervan op aan dat je elke dag lekker eet. De stad barst van de leuke restaurants, terrassen en cafés en er valt op culinair gebied heel wat te genieten. De keuken van Montenegro is heel divers, mede doordat het land zelf zo gevarieerd is. Aan de kust eet je natuurlijk de lekkerste verse vis. In Montenegro vind je verschillende kleine wijnboerderijen en het is leuk om lokale wijn te proeven. Wil je echt Montegrijns eten? Ga dan eten bij Konoba Stari Grad in het oude centrum van Budva. Hier proef je de lekkerste lokale gerechten.

4. Genoeg dagtrips

Budva is een goede uitvalsbasis als je meer van Montenegro wilt zien. Een aanrader: de stad Bar, met een mooi historisch centrum vol oude straatjes en archeologische opgravingen. En natuurlijk ben je ook zo in de Baai van Kotor, één van de mooiste plekken van de hele Balkan. Zoek je graag de natuur op? Bezoek dan het Skadar-meer. Dit is een heerlijke plek om te wandelen, te kajakken en om talloze bijzondere vogelsoorten te spotten. Vanuit Budva kun je ook een dagtrip maken naar buurland Kroatië, al is het wel een lange dag. Naar de prachtige stad Dubrovnik is het zo’n drie uur rijden en deze stad is enorm de moeite waard. Beklim in elk geval de stadsmuur en wandel zo het hele oude centrum rond.

5. Zomers feest

In de zomermaanden worden in Budva en omgeving volop leuke festivals gehouden. Het Sea Dance Festival vindt eind augustus plaats en is een beroemd dance-event waar bekende DJ’s optreden. In juli is The Bar Chronicle in Bar een aanrader, een festival met theater, tentoonstellingen, concerten en literaire avonden. De moeite waard! In Tivat vindt in juli en augustus de Tivat Cultural Summer plaats, een festival met theateroptredens en exposities. Tijdens je vakantie in Budva is er altijd genoeg te beleven.

Plan jouw reis naar Montenegro

Ben je op zoek naar een bijzondere rondreis door Montenegro? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met Hayley, de reisexpert in Montenegro. Zij maakt je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Bekijk onze voorbeeldreizen of vraag een reisvoorstel aan, rechtsreeks bij Hayley.

Beste reistijd Montenegro

De beste reistijd verschilt voor de kust of de bergen in Montenegro, maar van de maanden maart tot en met oktober kan je prima een rondreis maken. Lees meer over de beste reistijd Montenegro.

Duurzaam reizen in Montenegro

Op een duurzame manier reizen kan je reis meer waarde geven. Niet alleen wordt je ecologische voetafdruk kleiner, maar de lokale bevolking wordt er ook wijzer van, bijvoorbeeld door meer geld uit te geven aan lokale initiatieven. Montenegro leent zich er goed voor om je verblijf op een duurzame manier in te richten. Verklein je voetafdruk door te wandelen in een van de nationale parken of er heen te reizen met de trein. Verblijf in lokale guesthouses, bijvoorbeeld in Klinci, of op een wijnboerderij die door de familie wordt gerund aan het Skadarmeer. Bekijk onze checklist om duurzaam op reis te gaan!