Vegetarisch eten in Tanzania

De Tanzanianen ontvangen al decennia lang toeristen. In de meeste lodges weten ze daarom heel goed wat Westerse toeristen graag eten. Je kan gewoon pizza, pasta of gebakken aardappels met steak bestellen. Maar eten zonder vis en vlees kent niet iedereen. Het is voor de locals niet altijd duidelijk dat vegetariërs ook geen vis en kip eten. Want gevogelte en zeedieren zien zij niet als vlees. Het is daarom belangrijk dat je het onze reisexperts van tevoren vertelt als je liever vegetarisch of veganistisch eet. Zij zorgen er dan voor dat de koks in alle accommodatie op de hoogte zijn en precies weten wat je wel en niet eet. Zo kunnen zij er rekening mee houden en eet jij net zo lekker als de andere gasten.

Met Indiaas zit je altijd goed

In de negentiende eeuw brachten de Britse kolonisten duizenden Indiërs naar Oost-Afrika om te werken aan de spoorlijnen en andere bouwprojecten. Vandaag de dag wonen er meer dan vijftigduizend Indiërs in Tanzania. Je kunt je voorstellen dat zo’n grote groep invloed heeft op de lokale keuken. Vooral langs de kust en in de grotere steden barst het van de Indiase restaurants. En dat is goed nieuws voor vegetariërs en veganisten, want die restaurants zijn meestal helemaal vegetarisch of hebben een groot aanbod. Je kunt dus altijd terecht in één van de vele Indiase restaurants. Lekker!

Vegetarisch eten in Tanzania is een makkelijke manier om je CO2-uitstoot op reis te verkleinen. Wij geven nog meer tips voor een kleinere voetafdruk op vakantie.

De smaken van Zanzibar

Zanzibar is een geval apart. Het eiland is een semiautonome staat met een eigen president. Je krijgt dan ook een stempel in je paspoort wanneer je voet aan wal zet. Ook de lokale keuken is totaal anders dan die op het vasteland. Dat heeft er alles mee te maken dat het eiland door de eeuwen heen in handen is geweest van de Portugezen, de Omani en uiteindelijk de Britten. Al die bezetters namen hun eigen kruiden, specerijen en gerechten mee en dat proef je aan alles. Er is een overvloed aan dadels, fruit en noten. Maar ook gekruide rijst, chapati’s en allerlei soorten curry’s zijn de specialiteiten die je als vegetariër gewoon kunt eten.

Vegetarisch eten tijdens je safari

Boek je bij ons je meerdaagse safari, dan zijn de drie maaltijden altijd inclusief. Het ontbijt en diner eet je in de lodge waar je verblijft. De lunch krijg je mee en eet je op een picknickplek tijdens de safari. In de lodge zelf kun je als vegetariër een aangepaste, Westerse maaltijd verwachten. Bijvoorbeeld gebakken aardappels met gestoomde groenten en een paddenstoelen goulash in plaats van biefstuk. De lunch is altijd een warme maaltijd, zoals rijst met een gekruide groentemix of pasta met saus en groenten. Je krijgt drie keer per dag vers fruit bij de maaltijd.

Vegetarisch eten in Tanzania op de Kilimanjaro

Ga je de Kilimanjaro beklimmen? Geen zorgen. Ook op de berg kun je heerlijk vegetarisch of veganistisch eten. De kok die meegaat tijdens de klim wordt van tevoren op de hoogte gebracht, zodat hij de juiste ingrediënten kan halen. Ook hier weer kun je Westerse maaltijden met veel groenten, rijst, pasta, aardappels en bonen verwachten. Die stevige maaltijden heb je nodig, want je verbrandt een hoop calorieën op de berg. Bij het ontbijt krijg je ei, havermoutpap met melk en gefrituurde deeghapjes. Voor veganisten kookt de kok de havermout met water. Er staat altijd suiker en cacao op tafel, die je kunt toevoegen voor de smaak.

Ben je van plan om de hoogste berg van Afrika te beklimmen? Bekijk onze voorbeeldreis voor een Kilimanjaro beklimming om inspiratie op te doen!

Traditioneel vegetarisch eten in Tanzania

In de meeste lodges en op de Kilimanjaro krijg je vaak Westerse gerechten geserveerd. Maar natuurlijk wil je ook wel eens van de lokale keuken van Tanzania proeven. Dat kan gelukkig ook. Vegetariërs kunnen de volgende gerechten en snacks proberen.

  • Ugali: stevige pap op basis van maïsmeel en water. Alle Tanzanianen zijn er gek op.
  • Maharagwe: kidneybonen in een saus van tomaten en kokos. Lekker met ugali.
  • Pilau: kruidig rijstgerecht met een Arabisch tintje. Vraag naar de vegetarische variant.
  • Samosa’s: Indiase deegpakketjes met gekruide groentevulling. Een lekkere snack!
  • Mandazi: gefrituurde deegballen die meestal met fruit als ontbijt worden gegeten.

Zo wordt vegetarisch eten in Tanzania nog makkelijker!

Ben je op Zanzibar of in Arusha op zoek naar een leuk restaurant met voldoende vegetarische opties? Met de HappyCow app op je telefoon heb je die zo gevonden. De app laat precies zien welke restaurants helemaal vegetarisch zijn of een aantal vleesloze gerechten op de kaart hebben staan. The Vegan Passport is een andere handige app voor vegetariërs en veganisten. In de app staat in elke taal beschreven wat je liever niet en wat je vooral wel kunt eten. Ook in het Swahili. Handig!

Plan jouw reis naar Tanzania

Ben je op zoek naar een bijzondere rondreis door Tanzania? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met Karin en Astrid, de reisexperts in Tanzania. Zij maken je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Bekijk onze voorbeeldreizen of vraag een reisvoorstel aan, rechtstreeks bij Karin en Astrid.

Meer inspiratie voor je rondreis

Onze reisjournalisten Daisy en Patrick zijn ruim twee jaar op wereldreis geweest, en eten altijd vegetarisch. Hier lees je meer over hun duurzame wereldreis.

Duurzaam reizen in Tanzania

Wil je dat Tanzania en haar inwoners meeprofiteren van je bezoek? Dat kan! Plan niet alleen tijd in voor de beroemde wildparken, maar maak ook kennis met het platteland. Ga fietsen in de omgeving van Mto wa Mbu, langs groene bananenplantages en de lokale dorpsbar. Bezoek een fair trade- koffieplantage aan de voet van Mount Meru en vraag je lokale gids om je alles te vertellen over het groeien van koffiebonen. Natuurlijk kun je ook zelf bonen pellen, roosteren en malen, voor het lekkerste kopje koffie. Tanzania heeft ook verschillende goede doelen die je kunt bezoeken. Het Shanga Project in Arusha bijvoorbeeld, dat mensen met een beperking een baan én een betere toekomst biedt. Weten wat je nog meer kan doen? Neem een kijkje bij onze checklist voor duurzaam reizen.