Je hoort en leest regelmatig dat we moeten stoppen met vliegen als we het klimaat willen sparen. Maar wat betekent dat eigenlijk voor de mensen die afhankelijk zijn van het toerisme? De lokale economie? De natuur? Bij het samenstellen van onze reizen door Tanzania maken onze lokale reisexperts gebruik van de checklist voor duurzaam reizen. We streven ernaar om een zo groot mogelijke positieve impact te hebben op de lokale gemeenschap en de natuur. Tegelijkertijd proberen we de negatieve impact op het klimaat zoveel mogelijk te beperken. Op die manier zorgen we ervoor dat je reis de lange, vervuilende vlucht waard is. Om inzicht te krijgen in de effecten van onze reizen, beoordelen we de reisroutes met een uitgebreide impactscore. Zo kunnen we zien wat er goed gaat en waar nog ruimte is voor verbetering. De scores vind je onderaan de voorbeeldreizen. Op deze pagina geven we een toelichting bij die impactscores. 

Ben je benieuwd waar we de impactscore op baseren? Hier vind je een uitgebreid overzicht van de criteria die we gebruiken bij het bepalen van de impact van onze rondreizen door Tanzania.

Het belang van toerisme in Tanzania

We hoeven jou niet te vertellen dat je vlucht naar Tanzania een enorme negatieve impact op het klimaat heeft. Maar helemaal niet meer vliegen is ook geen oplossing. De Tanzaniaanse bevolking is voor een groot deel afhankelijk van de inkomsten uit het toerisme. Ongeveer 15% van de werkgelegenheid komt uit de reisindustrie. Het toerisme is, na landbouw, de grootste bron van buitenlandse valuta. Ruim 10% van het bruto nationaal product wordt verdiend aan buitenlandse bezoekers. Als we stoppen met reizen naar Tanzania, raken meer dan anderhalf miljoen mensen werkloos.

Het alternatief voor toerisme

Als het toerisme geen kansen meer biedt voor de Tanzanianen, is het waarschijnlijk dat de overheid terugvalt op landbouw, houtkap en andere vormen van intensief landgebruik. Zolang natuurgebieden, zoals de Serengeti en vele andere nationale parken, inkomsten uit het toerisme generen, is er een economische drijfveer om ze te beschermen. Zo kan het dat het Afrikaanse land meer dan vierenveertig natuurgebieden heeft die de status 'beschermd' hebben en waar wilde dieren veilig kunnen leven.

 

Positieve impact score

Ondersteun en promoot lokale initiatieven

Kleinschalige accommodaties

De accommodaties waar je in slaapt zijn afhankelijk van het type reis dat je met ons maakt. Van kleinschalige boetiekhotels en luxe safaritenten tot kamperen in de Serengeti of op de Kilimanjaro. Het aanbod aan kleinschalige en duurzame accommodaties in Tanzania is groot. Waar mogelijk kiezen we altijd voor een overnachtingsplek die goed is voor jou, voor de lokale bevolking, de natuur en voor het klimaat. 

Hoewel de meeste accommodaties en hotels in Tanzania worden gerund door internationale eigenaren, kiezen wij voor accommodaties waar lokaal personeel in dienst is. Het is in Tanzania gebruikelijk dat ondernemers vragen om de hotelkosten over te maken naar een buitenlandse rekening. Onze reisexperts werken daar niet aan mee en kiezen voor partners die lokaal belasting betalen. Daarmee draag je met jouw reis bij aan werkgelegenheid en stimuleert het de lokale economie.

Met je verblijf in Rhotia Valley Tented Lodge steun je het lokale kinderhuis dat de eigenaren hebben opgezet. Om het restaurant van verse en duurzame producten te voorzien, zijn ze een bakkerij, moestuin en zuivelboerderij gestart. Daarmee creëren ze werkgelegenheid voor de lokale gemeenschap. Met hun nieuwste aanwinst; een koffiecorner vlakbij de Ngorongoro Krater, bieden ze een opleidingsplek voor jonge Tanzanianen die in het toerisme willen werken.

Meet the locals

Onze reizen door Tanzania hebben een sterke focus op natuur en ontspanning en minder op het kennismaken met de lokale bewoners. We streven ernaar een zo groot mogelijk positieve impact te hebben op de lokale gemeenschap. Een manier om dat te doen is door zogenaamde 'meet the locals'-excursies aan te bieden, waarbij lokale ondernemers activiteiten organiseren voor toeristen. Waar mogelijk nemen we zulke excursies op in onze reisroutes. Zo plannen we in veel reizen een fietstour met een lokale gids in Mto wa Mbu. In het dorp maak je kennis met het leven van de Tanzanianen. Ook een traditionele kookworkshop, een bezoek aan een koffieplantage en een kruidenwandeling zijn meet-the-locals excursies die je terugziet in onze voorbeeldreizen.

Lokale gids en chauffeur

In Tanzania werken we veel met lokale gidsen en chauffeurs. Tijdens een meerdaagse safari in de Nationale Parken wordt je een aantal dagen vergezeld door dezelfde gids. Onze lokale reisexperts werken met een vast team van uitsluitend Tanzaniaanse chauffeurs en gidsen. Doordat we intensief en op regelmatige basis met ze samenwerken, bieden we de gidsen en chauffeurs een training aan op het gebied van duurzaamheid. Zo kunnen zij helpen bij het uitvoeren van onze missie. Bijvoorbeeld door hun opgedane kennis over het gebruik van wegwerpplastic in de praktijk te brengen. Maar ook door reizigers te informeren over bijvoorbeeld de effecten van geld en snoep uitdelen aan kinderen. Al onze gidsen en chauffeurs ontvangen een eerlijk loon voor hun werk.

Verminder de CO2-uitstoot van je vakantie

Vegetarisch eten

Tijdens de safari's zijn de maaltijden inbegrepen in de reis. In overleg met de lodges wordt er een alternatief menu geserveerd voor vegetariërs en veganisten. Omdat het fenomeen vegetariër nog niet algemeen bekend is, kan het zijn dat er wel eens een vergissing wordt gemaakt. Tanzanianen zijn over het algemeen heel gastvrij en zullen er alles aan doen om je een lekkere maaltijd zonder vis en vlees te serveren. Op Zanzibar is vegetarisch eten geen enkel probleem. De invloeden uit de Indiase keuken zorgen voor een smakelijk en gevarieerd aanbod. Tijdens de beklimming van de Kilimanjaro krijg je drie maaltijden per dag geserveerd door een privékok. Hij kan voedzame en energierijke maaltijden klaarmaken voor zowel vegetariërs als veganisten.

Duurzaam vervoer ter plekke

Tijdens je rondreis door Tanzania maak je geen gebruik van duurzaam vervoer. Er wordt geëxperimenteerd met safari-auto's die rijden op zonne-energie. De resultaten zijn hoopvol. Onze lokale reisexperts houden de ontwikkelingen in de gaten en hopen in de nabije toekomst CO2-neutrale safari's aan te bieden.

Bescherm, toon respect en reis plasticvrij

Nationale parken

Tanzania is een echte natuurbestemming. Het is daarom niet zo gek dat de meeste voorbeeldreizen de maximale score halen voor een bezoek aan nationale parken. Vaak breng je in totaal zo'n zeven dagen door in nationale parken. Daar betaal je persoon omgerekend zo'n 640 euro voor. De entreeprijzen voor de nationale parken in Tanzania zijn behoorlijk hoog. Het geld komt ten goede aan het beschermen van de natuurgebieden en de dieren die er leven. Grond moet nou eenmaal geld opleveren. Zouden er geen inkomsten uit het toerisme zijn, dan is de kans groot dat veel natuur verloren gaat aan intensieve veeteelt, landbouw en bebouwing. Door de opbrengst van de entreekaartjes is er een stimulans voor de overheid én de bevolking om het natuurschoon te beschermen en te onderhouden.

Samenleven van mens en leeuw

Al eeuwenlang delen de Maasai hun leefomgeving met de wilde dieren in de Ngorongoro Conservation Area. Vee is het belangrijkste bezit van een Maasai, maar ook een smakelijk maal voor leeuwen. Met de groei van de gemeenschap, neemt ook het aantal conflicten tussen de Maasai en de leeuwen in het gebied toe. Door de jacht op de moordenaar van hun vee, is het aantal leeuwen in de Ngorongoro CA in de afgelopen decennia drastisch afgenomen. KopeLion is een organisatie die de relatie tussen de Maasai en de leeuwen onderzoekt. Het doel is om een manier te vinden waarop mensen en leeuwen in harmonie samen kunnen leven.

Onze lokale reisexperts in Tanzania zijn echte pioniers als het gaat om het tegengaan van plastic afval. Alle safari-auto's zijn uitgerust met een 20 liter watertank met kraantje, zodat reizigers hun eigen flesje kunnen vullen. Waar andere reizigers hun lunch aangeboden krijgen in plastic en kartonnen verpakkingen, zorgen onze reisexperts voor een uitgebreide picknickset met echte borden, bekers, bestek en schalen voor het eten. Zo wordt plasticvrij reizen in Tanzania wel heel gemakkelijk.

Off the beaten track

De meeste voorbeeldreizen in Tanzania scoren niet zo hoog op het onderdeel 'off the beaten track'. De Serengeti en Zanzibar zijn nou eenmaal populaire bestemmingen. Dat betekent niet dat je in lange colonnes van jeeps op safari gaat. De Serengeti is zó groot, dat het nog steeds voelt alsof er bijna geen toeristen zijn. Waar mogelijk proberen we de safari te verrijken met één of meerdere bezoeken aan minder bekende natuurparken, zoals Lake Natron. Om onze reizigers te inspireren om verder te kijken dan de bekende trekpleisters, hebben onze reisexperts een speciale Tanzania off the beaten track reis samengesteld. Je bezoekt dan onbekende pareltjes in het noorden. Dat is niet alleen een bijzondere ervaring voor de reiziger, met deze reis helpen we de bezoekers verspreiden en dragen we niet bij aan de problemen van overtoerisme.

Off the beaten track op de Kilimanjaro

Het beklimmen van de hoogste berg van Afrika staat op menig bucketlist. Per jaar doen zo'n 35.000 mensen een poging de top van de Kilimanjaro te bereiken.  Er zijn verschillende routes die je naar de top van de Kilimanjaro brengen. Als je bedenkt dat elke klimmer minimaal vier gidsen en dragers bij zich heeft en niet elk seizoen geschikt is voor de top, dan kun je er vanuit gaan dat er duizenden mensen tegelijk op de berg zijn. Zo'n 85% van de klimmers kiest voor de bekende Machame en Marangu route. Onze reisexperts kiezen bewust voor de alternatieve en onbekende Noordelijke Route. Daar heb je niet alleen een hogere kans van slagen, je draagt ook niet bij aan de grote druk op de biodiversiteit en de faciliteiten op de berg.

Impact op het klimaat

Impact op het klimaat

CO2-uitstoot van de vlucht

De retourvlucht van Amsterdam naar Arusha veroorzaakt 3118kg CO2e per persoon. Je vliegt dan economy class met een rechtstreekse lijnvlucht. De 'e' achter CO2 betekent dat zowel de CO2-uitstoot als de uitstoot van andere broeikasgassen is meegenomen in de meting. 3118kg CO2e is net zoveel CO2-uitstoot als een gemiddeld Nederlands gezin veroorzaakt met 10 jaar lang wassen en drogen van kleding. De vlucht naar Tanzania is onvermijdelijk. Daarom adviseren we onze reizigers om niet elk jaar een verre reis te maken, maar af te wisselen met een bestemming dichterbij huis. Hier lees je wat je nog meer kunt doen om de CO2-uitstoot van je reis te minimaliseren.

Ben je benieuwd hoe we de berekening van de CO2-uitstoot van je vliegreis naar Tanzania maken? Hier lees je precies welke rekenmethodes en tools we gebruiken bij het berekenen van de CO2-uitstoot per vervoersmiddel.

Binnenlandse vlucht naar Zanzibar

We proberen binnenlandse vluchten tijdens onze reizen zoveel mogelijk te vermijden. Onze voorbeeldreizen eindigen met een paar dagen relaxen op het zonnige Zanzibar. We kiezen er toch voor om van Arusha naar Zanzibar te vliegen. De vlucht naar het eiland duurt ongeveer een uur. Er vaart weliswaar een snelle en comfortabele catamaran van Dar es Salaam naar Zanzibar, maar de bus van Arusha naar de haven doet er twaalf uur over en rijdt alleen overdag. Maak je de reis overland? Dan kost je dat een extra reisdag en een overnachting in Dar es Salaam. Uiteraard zijn onze reisexperts bereid de busrit te organiseren als reizigers dat graag willen. 

Bij Better Places compenseren we de CO2-uitstoot van al onze reizen. Wij compenseren niet alleen het landarrangement, maar ook de uitstoot van de vlucht die nodig is om je bestemming te bereiken. Omdat vliegen veel te goedkoop is, betalen wij daarnaast een vrijwillige CO2-taks. Dat bedrag investeren we in duurzame energieprojecten.