Je hoort en leest regelmatig dat we moeten stoppen met vliegen als we het klimaat willen sparen. Maar wat betekent dat eigenlijk voor de mensen die afhankelijk zijn van het toerisme? De lokale economie? De natuur? Bij het samenstellen van onze reizen door Tanzania maken onze lokale reisexperts gebruik van de checklist voor duurzaam reizen. We streven ernaar om een zo groot mogelijke positieve impact te hebben op de lokale gemeenschap en de natuur. Tegelijkertijd proberen we de negatieve impact op het klimaat zoveel mogelijk te beperken. Op die manier zorgen we ervoor dat je reis de lange, vervuilende vlucht waard is. Om inzicht te krijgen in de effecten van onze reizen, beoordelen we de reisroutes met een uitgebreide impactscore. Zo kunnen we zien wat er goed gaat en waar nog ruimte is voor verbetering. De scores vind je in de Eerlijke Reiswijzer van Tanzania. Op deze pagina geven we een toelichting bij die impactscores.

Met de eerlijke reiswijzer willen we op een transparante en positieve manier duidelijk maken dat we niet per se minder, maar vooral anders moeten reizen. 

Ik ben benieuwd

Het belang van toerisme in Tanzania

We hoeven jou niet te vertellen dat je vlucht naar Tanzania een enorme negatieve impact op het klimaat heeft. Maar helemaal niet meer vliegen is ook geen oplossing. De Tanzaniaanse bevolking is voor een groot deel afhankelijk van de inkomsten uit het toerisme. Het toerisme levert direct ruim 13% van het totale aantal banen. Indirect komen daar nog eens duizenden banen bij. Denk aan de leveranciers voor hotels en restaurants en de automonteurs die safariwagens onderhouden. De industrie is, na landbouw, de grootste bron van buitenlandse valuta. Ruim 10% van het bruto nationaal product wordt verdiend aan buitenlandse bezoekers. Als we stoppen met reizen naar Tanzania, raken meer dan anderhalf miljoen mensen werkloos.

Positieve impactscore

Ben je benieuwd waar we de impactscore op baseren? Hier vind je een uitgebreid overzicht van de criteria die we gebruiken bij het bepalen van de impact van onze rondreizen door Tanzania. In de infographics op deze pagina zie je de gemiddelde scores van de geboekte reizen naar Tanzania in 2023.

Overnachtingen

De accommodaties waar je in slaapt zijn afhankelijk van het type reis dat je met ons maakt. Van kleinschalige boetiekhotels en luxe safaritenten tot kamperen in de Serengeti of op de Kilimanjaro. Het aanbod aan kleinschalige en duurzame accommodaties in Tanzania is groot. Waar mogelijk kiezen we altijd voor een overnachtingsplek die goed is voor jou, voor de lokale bevolking, de natuur en voor het klimaat. Om te bepalen of een accommodatie voldoet aan onze eisen hebben we een lijst met criteria voor overnachtingen.

Hoewel de meeste accommodaties en hotels in Tanzania worden gerund door internationale eigenaren, kiezen wij voor accommodaties waar lokaal personeel in dienst is. Het is in Tanzania gebruikelijk dat ondernemers vragen om de hotelkosten over te maken naar een buitenlandse rekening. Onze reisexperts werken daar niet aan mee en kiezen voor partners die lokaal belasting betalen. Daarmee draag je met jouw reis bij aan werkgelegenheid en stimuleert het de lokale economie.

Met je verblijf in Rhotia Valley Tented Lodge steun je het lokale kinderhuis dat de eigenaren hebben opgezet. Om het restaurant van verse en duurzame producten te voorzien, zijn ze een bakkerij, moestuin en zuivelboerderij gestart. Daarmee creëren ze werkgelegenheid voor de lokale gemeenschap. Met hun nieuwste aanwinst; een koffiecorner vlakbij de Ngorongoro Krater, bieden ze een opleidingsplek voor jonge Tanzanianen die in het toerisme willen werken.

Excursies met lokale ondernemers

Onze reizen door Tanzania hebben een sterke focus op natuur en ontspanning en minder op het kennismaken met de bewoners. We streven ernaar om een zo groot mogelijk positieve impact te hebben op de gemeenschap, maar met een score van 3 is er nog altijd ruimte voor verbetering. Een manier om dat te doen is door zogenaamde 'meet the locals'-excursies aan te bieden, waarbij Tanzaniaanse ondernemers activiteiten organiseren voor toeristen. Waar mogelijk nemen we zulke excursies op in onze reisroutes. Zo plannen we in veel reizen een fietstour met een lokale gids in Mto wa Mbu. In het dorp maak je kennis met het leven van de Tanzanianen. Ook een traditionele kookworkshop, een bezoek aan een koffieplantage en een kruidenwandeling zijn meet-the-locals excursies die je in Tanzania kan doen.

Lokale chauffeur

In Tanzania werken we veel met lokale chauffeurs. Tijdens een meerdaagse safari in de Nationale Parken word je een aantal dagen vergezeld door dezelfde chauffeur. Onze lokale reisexperts werken met een vast team van uitsluitend Tanzaniaanse chauffeurs. Omdat we intensief en op regelmatige basis met ze samenwerken, bieden we deze chauffeurs een training aan op het gebied van duurzaamheid. Zo kunnen zij helpen bij het uitvoeren van onze missie. Bijvoorbeeld door hun opgedane kennis over het gebruik van wegwerpplastic in de praktijk te brengen. Maar ook door reizigers te informeren over bijvoorbeeld de effecten van geld en snoep uitdelen aan kinderen.

Natuur en cultuur

Tanzania is een echte natuurbestemming. Het is daarom niet zo gek dat in 2023 de maximale score is gehaald voor een betaald bezoek aan natuurgebieden. Vaak breng je in totaal zo'n zeven dagen door in nationale parken. Daar betaal je per persoon omgerekend zo'n 640 euro voor. De entreeprijzen voor de nationale parken in Tanzania zijn behoorlijk hoog. Het geld komt ten goede aan het beschermen van de natuurgebieden en de dieren die er leven. Grond moet nou eenmaal geld opleveren. Zouden er geen inkomsten uit het toerisme zijn, dan is de kans groot dat veel natuur verloren gaat aan intensieve veeteelt, landbouw en bebouwing. Door de opbrengst van de entreekaartjes is er een stimulans voor de overheid én de bevolking om het natuurschoon te beschermen en te onderhouden.

Slow Travel

Wij stimuleren onze klanten om niet elk jaar een verre reis te maken en als ze gaan dan liefst zo lang mogelijk. Want hoe langer je reist, hoe groter je positieve impact is. Bovendien biedt het reizigers een betere ervaring, aangezien ze langer in een land of regio blijven en zo de plek beter ervaren. Dat noemen we slow travel.

Tanzania ligt in zone 2. Voor reizen naar bestemmingen in zone 2 hebben we als doelstelling om een minimale reisduur van 10 dagen te halen. In 2023 was het gemiddelde aantal reisdagen voor de geboekte reizen naar Tanzania 15 dagen. Omdat we er liever voor zorgen dat de rondreizen in Tanzania langer duren scoort de bestemming 1 punt in de Eerlijke Reiswijzer: het begin is er, maar er kan zeker nog een inhaalslag gemaakt worden.

Safari giraffes Tanzania

Met onze gids Adam hadden we het getroffen. Hij heeft ons veel over Tanzania verteld en het is ook zeker zijn verdienste dat we zoveel prachtige dieren hebben gezien zonder het respect voor de natuur te verliezen! - Beoordeling juli 2019

Wat we nog meer doen

Bij het vergroten van onze positieve impact en het minimaliseren van onze negatieve impact, zijn er ook allerlei acties die we ondernemen die lastig te meten zijn. Zo stimuleren we onze reizigers om vaker plantaardig te eten, lokale producten te gebruiken en minder wegwerpplastics te gebruiken.

Vegetarisch eten

Tijdens de safari's zijn de maaltijden inbegrepen in de reis. In overleg met de lodges wordt er een alternatief menu geserveerd voor vegetariërs en veganisten. Omdat het fenomeen vegetariër nog niet algemeen bekend is, kan het zijn dat er wel eens een vergissing wordt gemaakt. Tanzanianen zijn over het algemeen heel gastvrij en zullen er alles aan doen om je een lekkere maaltijd zonder vis en vlees te serveren. Op Zanzibar is vegetarisch eten geen enkel probleem. De invloeden uit de Indiase keuken zorgen voor een smakelijk en gevarieerd aanbod. Tijdens de beklimming van de Kilimanjaro krijg je drie maaltijden per dag geserveerd door een privékok. Hij kan voedzame en energierijke maaltijden klaarmaken voor zowel vegetariërs als veganisten.

Eet en koop lokaal

Als reiziger kun je een groot verschil maken door je geld goed uit te geven. Onze reisexperts in Tanzania delen informatie in het reisvoorstel over waarom het belangrijk is om souvenirs van lokale ondernemers te kopen. In Tanzania worden gidsen en chauffeurs naar de 'made in China'-winkels gelokt met commissies en andere bonussen. Onze reisexperts hebben met hun gidsen afgesproken dat zij daar niet aan meedoen. Als reizigers souvenirs willen kopen, dan brengt de gids ze naar een lokale kraam of winkel, waarvan we zeker weten dat de maker betaald wordt voor zijn werk.

Tijdens rondreizen in Tanzania eten gasten meestal in hun accommodatie. Op Zanzibar is er meer gelegenheid om zelf uit eten te gaan. Ook dan maak je de grootste impact door aan te schuiven in een lokaal restaurant. Onze reisexperts zijn gedurende de hele vakantie via Whatsapp in contact met onze reizigers. Daar delen zij tips voor restaurants waar je lekker kan eten en waar je geld goed terechtkomt. 

Plasticvrij reizen

Onze lokale reisexperts in Tanzania zijn echte pioniers als het gaat om het tegengaan van plastic afval. Alle safari-auto's zijn uitgerust met een 20 liter watertank met kraantje, zodat reizigers hun eigen flesje kunnen vullen. Waar andere reizigers hun lunch aangeboden krijgen in plastic en kartonnen verpakkingen, zorgen onze reisexperts voor een uitgebreide picknickset met echte borden, bekers, bestek en schalen voor het eten. Zo wordt plasticvrij reizen in Tanzania wel heel gemakkelijk.

Plasticvrij reizen Tanzania

Impact op het klimaat

Naast de positieve effecten, veroorzaakt reizen ook klimaatschade. Dat komt vooral door het vervoer van en naar de bestemming, maar ook het vervoer ter plekke veroorzaakt broeikasgassen. Wij stimuleren onze reizigers om zoveel mogelijk te kiezen voor het minst schadelijke transport.

CO2-uitstoot van de vlucht

Voor de reis van en naar Tanzania kiezen de meeste reizigers voor een zogenaamde open jaw-vlucht. Dat betekent dat je op een andere luchthaven aankomt dan waar je weer vertrekt. Heen vlieg je van Amsterdam naar Arusha (gemiddeld 1739kg CO2e). Na afloop van je reis vertrek je vanuit Zanzibar en vlieg je via Dar es Salaam terug naar Amsterdam (gemiddeld 1869kg CO2e). Je retourvlucht veroorzaakt in totaal gemiddeld 3608kg CO2e per persoon. Je vliegt dan economy class met een rechtstreekse lijnvlucht. De 'e' achter CO2 betekent dat zowel de CO2-uitstoot als de uitstoot van andere broeikasgassen is meegenomen in de meting. 3608kg CO2e is net zoveel CO2-uitstoot als een gemiddeld Nederlands gezin veroorzaakt met ruim 11 jaar lang wassen en drogen van kleding. De vlucht naar Tanzania is onvermijdelijk. Daarom adviseren we onze reizigers om niet elk jaar een verre reis te maken, maar af te wisselen met een bestemming dichterbij huis. Hier lees je wat je nog meer kunt doen om de CO2-uitstoot van je reis te minimaliseren.

Ben je benieuwd hoe we de berekening van de CO2-uitstoot van je vliegreis naar Tanzania maken? Hier lees je precies welke rekenmethodes en tools we gebruiken bij het berekenen van CO2-uitstoot per vervoersmiddel.

Binnenlandse vlucht naar Zanzibar

We proberen binnenlandse vluchten tijdens onze reizen zoveel mogelijk te vermijden. Onze voorbeeldreizen eindigen met een paar dagen relaxen op het zonnige Zanzibar. We kiezen er toch voor om van Arusha naar Zanzibar te vliegen. De vlucht naar het eiland duurt ongeveer een uur. Er vaart weliswaar een snelle en comfortabele catamaran van Dar es Salaam naar Zanzibar, maar de bus van Arusha naar de haven doet er twaalf uur over en rijdt alleen overdag. Maak je de reis overland? Dan kost je dat een extra reisdag en een overnachting in Dar es Salaam. Uiteraard zijn onze reisexperts bereid de busrit te organiseren als reizigers dat graag willen.

Duurzaam vervoer ter plekke

In Tanzania wordt geëxperimenteerd met safari-auto's die rijden op zonne-energie. De resultaten zijn hoopvol. Onze lokale reisexperts houden de ontwikkelingen in de gaten en hopen in de nabije toekomst CO2-neutrale safari's aan te bieden.

logo voetafdrukBetter Places is gestopt met het compenseren van de CO2-uitstoot van haar reizen. In plaats daarvan willen wij de CO2e-uitstoot van al onze reizen elk jaar met 5% verminderen. Wij investeren voor elke reiziger een bedrag in projecten voor duurzame energie of biodiversiteit.

Travelife Certificering logo Travelife

Travelife is een certificeringsprogramma voor duurzame ondernemers in het toerisme. Wij verwachten van al onze lokale reisexperts dat ze binnen twee jaar na de start van onze samenwerking het Travelife Partner-certificaat halen of een ander vergelijkbaar certificaat dat erkend wordt door de GSTC. Ter ondersteuning bieden wij onze reisexperts webinars waarin we ze begeleiden in het certificeringsproces. Onze lokale reisexperts in Tanzania zijn Travelife Certified.

Het alternatief voor toerisme

Als het toerisme geen kansen meer biedt voor de Tanzanianen, is het waarschijnlijk dat de overheid terugvalt op landbouw, houtkap en andere vormen van intensief landgebruik. Zolang natuurgebieden, zoals de Serengeti en vele andere nationale parken, inkomsten uit het toerisme generen, is er een economische drijfveer om ze te beschermen. Zo kan het dat het Afrikaanse land meer dan vierenveertig natuurgebieden heeft die de status 'beschermd' hebben en waar wilde dieren veilig kunnen leven.

Mensenrechten in het toerisme

Als reisondernemer is het onze verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat mensenrechten worden nageleefd bij het organiseren van onze reizen. De stichting Roundtable Human Rights in Tourism helpt reisorganisaties met het in kaart brengen van mensenrechtenkwesties per land. De grootste risico's in Tanzania zijn mensenhandel, gedwongen (kinder)arbeid, bedreigingen en geweld tegen minderheden en het strafbaar stellen van homoseksualiteit.

Mensenhandel en kinderarbeid

In Tanzania geldt een minimumleeftijd van 14 jaar om fulltime te mogen werken. Kinderen tussen de 14 en 18 jaar mogen alleen licht werk doen, dat niet schadelijk is voor hun gezondheid en ontwikkeling. Er wordt streng gecontroleerd op deze wetten. Ambtenaren komen onaangekondigd langs en checken de contracten van alle werknemers. Onze reisexperts werken alleen met accommodaties die zich aan de lokale wetten houden. Hoewel weeshuisbezoeken niet zozeer onder 'kinderarbeid' vallen, is het wel een vorm van het gebruik van kinderen voor het vermaak van toeristen. Better Places biedt geen activiteiten aan die schadelijk kunnen zijn voor kinderen, zoals het bezoeken van weeshuizen en scholen. In één van de lodges waar wij graag mee samenwerken konden gasten het lokale weeshuis bezoeken. Na een uitgebreid gesprek met onze reisexperts, heeft de eigenaar besloten die activiteit niet langer aan te bieden aan zijn gasten.

Werkomstandigheden op de Kilimanjaro

Onze reisexperts werken samen met een lokale partner die de beklimming van de Kilimanjaro organiseert. In Tanzania gelden strikte regels voor het beklimmen van de berg. Zo mag een porter niet meer dan 15kg dragen. Dat is inclusief zijn eigen spullen. Het gewicht van alle tassen wordt bij de ingang van het park gecontroleerd. Elke kilo extra moet achterblijven. Er gaan tenten, slaapspullen, kookgerei en eten voor de gehele duur van de klim mee de berg op. Twee klimmers krijgen daardoor al snel elf personen mee: twee gidsen, een kok, een gastheer en porters. Porters en gidsen die in dienst zijn van een organisatie, zijn automatisch verzekerd voor ongevallen en bouwen een pensioen op. Zelfstandige porters moeten zelf en verzekering en pensioen verzorgen. Om de porters te beschermen is de KPAP (Kilimanjaro Porters Assistance Project) opgericht. Deze organisatie biedt onderwijs en ondersteuning en zorgt ervoor dat de dragers van de Kilimanjaro eerlijk en ethisch behandeld worden. Zo controleert de KPAP of porters voldoende rustdagen krijgen tussen twee beklimmingen in en helpt ze aan geschikte kleding en schoenen. Onze lokale partner zit in het traject om lid te worden van de KPAP. Als ze dat niet zijn voor einde van 2023, dan gaan onze reisexperts op zoek naar een andere partner.

Leefbaar loon en fooi

Het minimumloon in het toerisme in Tanzania ligt rond de 175 euro per maand. Dat klinkt als weinig, maar je moet daarbij bedenken dat het levensonderhoud veel goedkoper is dan in Nederland. Zo is de huur van een tweekamerappartement in Tanzania zo'n 20 euro per maand. Dat is 11% van het inkomen. In Nederland zijn de woonlasten minimaal 40% van het inkomen. Hoewel onze reisexperts gidsen niet direct betalen, weten zij precies hoeveel zij betaald krijgen. Bovenop hun loon, krijgen zij fooi. Dat is extra geld en geen onderdeel van het salaris. De reisexperts adviseren reizigers over de hoogte van de fooi in lodges, aan gidsen en aan porters. Voor de fooi na afloop van de Kilimanjaroklim moet je rekenen op zo'n 900 USD, die verdeeld wordt over de elf porters en gidsen.

Corruptie

Ondanks de campagnes tegen corruptie, is het omkopen van politici en ambtenaren nog steeds een groot probleem in Tanzania. Ook in het toerisme worden steekpenningen betaald om vergunningen voor bouwprojecten te krijgen. Op kleine schaal zien onze lokale reisexperts wel verbetering. Zo kon je tien jaar geleden een ranger een paar dollar geven voor toegang tot een Nationaal Park. Tegenwoordig moet je permits online aanvragen en betalen en kom je zonder geldig bewijs het natuurgebied niet in. Onze reisexperts werken met kleinschalige ondernemers. Zo weten zij zeker dat het geld bij de juiste mensen terechtkomt en hoeven zij geen ambtenaren om te kopen om dingen gedaan te krijgen.

Geweld tegen minderheden

In Tanzania is veel te doen over het verdrijven van Maasai om plaats te maken voor toeristen. In sommige gebieden worden de oorspronkelijke bewoners weggestuurd om plaats te maken voor jachtgebieden voor toeristen. Bij Better Places kunnen reizigers dergelijke activiteiten niet boeken. Er zijn ook plekken waar de situatie genuanceerder is. Het leefgebied van de Maasai is de afgelopen decennia kleiner geworden. Tegelijkertijd is de populatie gegroeid en hebben ze veel meer vee. Waar een Maasai vroeger maximaal drie geiten of koeien bezat, zijn dat er nu zo'n 25 per persoon. Door overbegrazing ontstaat erosie en wordt de biodiversiteit ernstig bedreigd. Er is geen eenvoudige oplossing. Als relatief kleine reisorganisatie hebben wij geen invloed op het beleid dat gekozen wordt. Wel nemen wij afstand van het geweld dat gebruikt wordt bij het ontruimen van Maasaidorpen.

Veiligheid LHBTQI+ personen

Het in het openbaar uiten van liefde tussen lhbtqi+ personen is strafbaar in Tanzania. Dit geldt ook voor toeristen. Het is veilig voor lhbtqi+ personen om naar Tanzania te reizen, mits ze zich aan een paar ongeschreven regels houden. Zo is het af te raden om in het openbaar te zoenen of op een andere manier affectie te tonen. Onze reisexperts hebben veel ervaring met lhbtqi+ reizigers en geven advies op maat.