Uitstoot van je reis naar Cuba (kg CO2e)

Route 3 weken Cuba reis

Dag 1: Aankomst in Cuba

Je komt aan in Havana of in Varadero, en wordt opgehaald door de chauffeur die je naar je accommodatie in Havana brengt. Tijd voor 3 weken Cuba! Drink vanavond je eerste mojito, de nationale cocktail van het land. Havana is een stad waar je uren doorheen kunt slenteren en zo hier en daar zijn eigenzinnigheden kunt ontdekken.

Wil je de CO2 uitstoot van je vlucht zo veel mogelijk beperken, kies dan waar mogelijk voor directe vluchten. TUI Fly heeft 1x per week een directe vlucht naar Varadero, vanwaar het slechts 2 uur rijden is naar Havana. Dit is de beste vlucht voor deze reis. Lees meer over vliegtickets naar Cuba.

Dag 2 - 3: Havana

Je kunt vandaag meerdere optionele excursies doen. In een authentieke oldtimer door de stad rijden, of een wandeling onder begeleiding van een lokale gids langs de mooiste en meest interessante plekken van Havana. Tijdens de wandeling krijg je van de gids een korte introductie van wat je op Cuba allemaal te wachten staat. Tips en tricks, zodat je op deze manier met een gerust hart het avontuur op Cuba kunt beginnen. De oude stad is een wonder van koloniale architectuur. Straat na straat staat vol met sfeervolle oude gebouwen. Pleinen worden opgeluisterd door palmen en terrassen, in koloniale kerken wordt wierook gebrand, uit de cafés klinkt live trompetmuziek en overal wordt rum geschonken.

Deze reis is gebaseerd op overnachtingen in casas particulares. Je kunt dit verblijf vergelijken met een overnachting in een Bed & Breakfast. Het geeft een extra dimensie aan je reis omdat je een beter beeld krijgt van het leven van de Cubanen. Lees meer.

Dag 4 - 5: Viñales

Bij je casa word je opgehaald en naar Viñales gebracht. Viñales is het centrum van Cuba’s beroemde sigarenindustrie. Een korte rit door de mooie landschappen van de provincie Piñar del Rio brengt je langs het prachtige Sierra del Rosario berggebied. Je kunt ook een tussenstop maken in Las Terrazas, een beschermd natuurgebied. Viñales ligt in een groene vallei waaruit talloze kalkrotsen (‘mojotes’) grillig de lucht in steken. Het is een klein stadje waar vooral veel houten huisjes met veranda’s staan. Je gaat de tabakswandeling doen. Samen met de plaatselijke gids breng je dan een bezoek aan de tabaksboer en ga je de omgeving van Viñales ontdekken. Er wordt uitgebreid uitleg gegeven over het tabaksproces. Een echte Cubaanse sigaar wordt met gemak zo voor je ogen gerold.

Dag 6: Cayo Levisa

Je verruilt de groene valleien van Viñales tijdelijk voor de zandstranden van Cayo Levisa, een klein paradijs voor de kust van Palma Rubia. Cayo Levisa is een heerlijk bounty eiland waar de rust een van de grote pluspunten is. Naast heerlijk op het strand liggen onder een van de palmbomen, is het ook de perfecte locatie voor duiken en snorkelen. Je vertrekt op eigen gelegenheid vanuit Viñales met een busje en gaat dan per boot vanuit Palma Rubia. Aan het einde van de middag keer je weer terug naar Viñales.

 Wil je het kleurrijke Cuba en haar al even kleurrijke bevolking echt leren kennen? Dan raden wij aan om minimaal 3 weken op reis te gaan. Lees meer

Dag 7: Soroa

De eerste week van de 3 weken in Cuba is alweer voorbij! Je reist naar Soroa en doet in de middag een excursie genaamd Sendero La Serafina. Deze wandeling, begeleid door een Engelssprekende gids, is ongeveer 6 kilometer lang. De gids brengt je naar de gemeenschap El Vivero waar je de restanten kunt zien van een oude koffieplantage. Je ziet onderweg de boeren aan het werk op het land en wandelt uiteindelijk naar een uitkijkpunt bij “Castillo en las Nubes” met uitzicht over het natuurgebied. De gids brengt je in contact met deze lokale mensen, en zorgt ook voor je lunchbox.

We organiseren diverse excursies. Wat dacht je van paardrijden, een fotografieworkshop, een wandeltocht in de natuur of een cocktailworkshop? Het kan allemaal!

Dag 8 - 9: Playa Girón

Playa Girón is met name een populaire plek voor lokale toeristen, maar ook internationale toeristen komen er. Omdat de vegetatie pas stopt in de zee, geeft dit een apart beeld, met name omdat ook het blauwe water in combinatie met rood zand voor surrealistische kleuren zorgt. Ontdek de wereldberoemde Varkensbaai, waar Playa Girón onderdeel van is. Deze baai heeft de beste stranden die de Caribische kust kan bieden wat betreft snorkelen en duiken. Ook de onderwaterwereld is de moeite waard, omdat er een kleurrijk koraalrif is. In Playa Girón kun je ook een bezoek brengen aan Museo Girón. Dit museum is geheel gewijd aan de invasie van 1961 in Varkensbaai. Het museum heeft twee kamers vol met voorwerpen en foto’s van de invasie.

Met een gids ga je in de middag Sendero Enigma de las Rocas ontdekken. Je gaat naar het gebied waar je diverse planten- en dierensoorten zult zien die alleen in deze regio te vinden zijn. De gids zal je meer informatie geven over de unieke flora en fauna van dit national park Ciénaga de Zapata. De excursie duurt ongeveer vier uur. Als je een huurauto hebt, kun je daarna op eigen gelegenheid een bezoek brengen aan het strand bij Caleta Buena.

Dag 10 - 11: Cienfuegos

Vandaag word je naar Cienfuegos gebracht, een statige stad die ooit door Franse kolonisten werd gesticht. De stad is gebouwd rondom een tropische baai. Hier kun je een wandeling maken langs de historische gebouwen op het centrale plein. Cienfuegos is een havenstad met een overvloed aan neoklassieke architectuur, indrukwekkende burchten/paleizen en een prachtige baai aan de Punta Gorda. Het is vooral een erg schone stad. Bekijk de elegante architectuur of meng je in de Cubaanse cultuur.

Dag 12 - 14: Trinidad

Je reist verder naar Trinidad, één van Cuba’s meest sfeervolle steden. Trinidad is door UNESCO uitgeroepen tot cultureel erfgoed omdat het koloniale centrum geheel intact is gebleven. Het centrum bestaat nog altijd uit rustige klinkerstraatjes en groen, blauw, geel en terracotta geverfde huizen. In de ochtend maak je een bijzondere fietstaxi-tour en krijg je een bijzondere kijk op het Cubaanse lokale leven. Je rijdt langs de levendige buitenwijken van Trinidad en langs basis- en middelbare scholen, tabaks- en sigarenfabrieken, de lokale verkooppunten van vers fruit en rietsuikerlimonade, een keramiekwerkplaats en nog veel meer. Daarna bezoek je de voormalige suikerrietplantages in de Valle de los Ingenios.

Het koloniale Trinidad zal al je verwachtingen overtreffen. Achter de voordeuren strekken zich vaak bloemrijke patio’s uit en op allerlei onverwachte plekken klinkt live muziek. Bezoek de kathedraal op het centrale plein en zoek daarna een tafeltje uit in de Casa de la Trova, waar lokale artiesten live muziek spelen. Ontdek meer over wat je kunt doen in Trinidad op de blog van Stop and Stare.

Dag 15: Sancti Spíritus

Sancti Spíritus is de hoofdstad van de gelijknamige provincie Sancti Spíritus en werd in 1514 tegelijkertijd gesticht met Trinidad. Nabij het toeristische Trinidad gelegen wordt Sancti Spíritus door veel reizigers vergeten, wat deze stad juist zijn extra allure geeft. Tijdens een stadswandeling leer je het historische hart van de stad kennen. Je gaat langs alle karakteristieke gebouwen van het kleurrijke plein Parque Central Serafín Sánchez. Via de boulevard kom je bij het majestueuze koloniale gebouw waar in het koloniale tijdperk de notabelen van de regio bij elkaar kwamen. Uiteindelijk eindig je weer op de boulevard voor een wel verdiend kopje Cubaanse koffie bij een leuk barretje. Daarna is het tijd voor een kookworkshop, waar je het échte Cubaanse eten leert te bereiden. Natuurlijk mag je na bereiding je eigen gemaakte maaltijd proeven. De workshop vindt plaats in een casa van een plaatselijke kunstenaar die van een toren van een oude zeepfabriek zijn huis en atelier heeft gemaakt. Je kunt dus ook nog een stukje plaatselijke kunst en creativiteit opsnuiven.

Dag 17 - 18: Remedios

Remedios is één van de mooiste koloniale plaatsen van Cuba. Het is een gezellig en sfeervol stadje waar je doorheen kunt slenteren of op het centrale plein het dagelijks leven aan je voorbij kunt zien trekken. Je overnacht in een casa particular in koloniale stijl. In het plattelandsstadje Remedios lijkt het alsof je in een andere eeuw terecht bent gekomen. Wandel op je gemak door de smalle straatjes en langs de kleurige koloniale huizen. Het is een must om ook een bezoek te brengen aan Cayo Santa María, het grootste eiland van de archipel met een wit zandstrand. In de zomermaanden kun je een bezoek brengen aan Rancho el Querete in het natuurpark Yaguajay.

We raden je aan Cayo Santa María bezoeken; dit is een van de mooiste stranden van Cuba.

Dag 18: Santa Clara

In Santa Clara, de stad van Ché Guevara, werd in 1958 het leger van Batista verslagen. Aan de rand van de stad staat het standbeeld ter nagedachtenis aan Che. Hier vind je ook het mausoleum en een museum wat volledig aan het leven van Che Guevara is gewijd.

Dag 19 - 21: Varadero

Op naar het strand! Varadero is een van de meest bekende Cubaanse badplaatsen, waar het heerlijk ontspannen is. Je kunt ook een aantal attracties in de buurt bezoeken. De grot Cuevas de Saturno is een ideale grot om in te zwemmen, duiken of snorkelen. Geniet van het mooie weer, of ga op verkenning. Het parque Josone is een aanrader: dit is een haast groene oase en is vele malen mooier dan het parque Central. Het park heeft verschillende schaduwrijke plekken, sfeervolle eettentjes en een meer. Geniet nog een dag van het heerlijke tropische klimaat, de witte zandstranden en de heldere oceaan voor je morgen weer terug vliegt naar huis.

Dag 22: Vertrek vanuit Cuba

Je reis van 3 weken Cuba is helaas weer ten einde gekomen. Zeg de jaren ’50 gedag en stap weer in het heden. Je wordt naar de luchthaven van Havana of Varadero gebracht, of je kunt ervoor kiezen je reis in overleg te verlengen.

Ontvang een voorstel op maat

Geef Julio je wensen door en hij stuurt je een voorstel op maat.

 

Vliegtickets rondreis Cuba

Het zelf boeken van vliegtickets is tegenwoordig steeds eenvoudiger en bovendien een stuk goedkoper. Bij Better Places kun je daarom zelf je vlucht naar Cuba boeken. Door waar mogelijk te kiezen voor een rechtstreekse vlucht en moderne vliegtuigen kun je de CO2 uitstoot van je vlucht sterk verminderen. Dit scheelt je bovendien veel tijd en is comfortabeler. Julio geeft je graag advies over de beste optie. Kijk hier voor meer informatie.

Financiële garanties

Better Places is aangesloten bij de Stichting Garantiefonds Reizen (SGR) en het Calamiteitenfonds, dit betekent voor jou financiële zekerheid.

Better Places garantie SGR Better Places garantie Calamiteitenfonds

 

Bekijk de positieve en negatieve impact van de Cuba reis.

Ik ben benieuwd

Bijzondere accommodaties

Tijdens onze rondreizen door Cuba maken we gebruik van casas particulares waar gastvrijheid hoog in het vaandel staat.

Bijzondere excursies

Je kunt tijdens je rondreis prachtige ervaringen opdoen bij de lokale gemeenschap en draagt daarmee meteen een steentje bij aan het goede dat toerisme kan brengen.

Reisadvies Cuba

Alle praktische informatie voor een rondreis naar Cuba. Van veiligheid en praktische tips, tot inentingen en geldzaken.

Praktische informatie


Beste reistijd Cuba

beste reistijd cuba

Beste reistijd Cuba

Boeken zonder zorgen

Lees alles over onze maatregelen om veilig te reizen op Cuba en onze speciale soepele boekingsvoorwaarden.