Als je je reis aan het voorbereiden bent, lijken het zulke leuke dingen: rijden op een olifant in Thailand, kleine leeuwtjes knuffelen in Zuid-Afrika of vrijwilligerswerk doen in een weeshuis in Cambodja. Maar veel van dit soort activiteiten kunnen schade toebrengen aan mensen of dieren en dat is natuurlijk niet de bedoeling. Dit zijn acht activiteiten op reis die je beter niet kunt ondernemen. Uiteraard geven we je vergelijkbare opties die een stuk beter zijn voor je omgeving.

Tips voor activiteiten op reis met een positieve impact

  • Bewonder wilde dieren in het wild
  • Zorg dat je geld bij de juiste mensen terecht komt
  • Ga voor een authentieke beleving
  • Laat de natuur in haar waarde

 

 1. Rijden op een olifant

Rijden op een olifant in Azië lijkt geweldig, maar op veel plekken worden deze gevoelige dieren slecht behandeld. Jonge olifanten worden weggehaald bij hun moeder en vervolgens worden ze mishandeld om hun geest te breken. Vervolgens moeten ze hun eten ‘verdienen’ door de hele dag met stellages vol toeristen rond te lopen of shows te geven. Kijk dan ook goed of een activiteit met olifanten wel verantwoord is. In Thailand en Laos zijn er bijvoorbeeld verschillende opvangkampen voor olifanten, waar ze liefdevol verzorgd worden. Als reiziger kun je de dieren van een afstandje observeren. De mahouts (olifantenverzorgers) vertellen je meer over het leven van de olifanten en je ziet ze in hun natuurlijke habitat. Ga dus vooral op zoek naar een olifantenopvang waar je de dieren niet aanraakt of voert.

 2. Zwemmen met dolfijnen

Zwemmen met dolfijnen is geweldig. Maar de getrainde dolfijnen met wie je dit kunt doen, zijn vaak uit het wild bij hun moeder weggehaald. Wij raden je aan om niet met dolfijnen te zwemmen, maar ze van een afstandje te spotten. Het is een prachtig gezicht om dolfijnen met je mee te laten zwemmen, maar dan wel op veilige afstand vanuit een boot. 

Wil je diervriendelijk op reis, maar vind je het moeilijk om te beoordelen of een olifanten sanctuary het beste met de dieren voor heeft? World Animal Protection deed onderzoek en verzamelde alle diervriendelijke parken in dit document.

3. Vrijwilligerswerk doen in een weeshuis

Het is zo goed bedoeld: je wordt vrijwilliger in een weeshuis. Dat regel je meestal via een organisatie, die daar vervolgens geld voor vraagt. Het blijkt echter dat je je keuze zorgvuldig moet maken. Uit onderzoek is gebleken dat veel weeshuizen in bijvoorbeeld Cambodja een scam zijn: de kinderen zijn geen wees, maar zijn door hun ouders aan een weeshuis gegeven in de hoop dat ze daar een beter leven krijgen. Het geld dat vrijwilligers betalen verdwijnt vervolgens in de zakken van de eigenaren. Bovendien kunnen vrijwilligers die steeds maar kort blijven, hechtingsproblemen veroorzaken bij kwetsbare kinderen. Onderzoek dus goed of jouw geld goed besteed wordt. Achterhaal of het weeshuis zelf legitiem is en probeer er voor langere tijd te blijven. Kijk ook of je een duurzame bijdrage kunt leveren, door het vaste personeel bijvoorbeeld Engels te leren. Of zorg dat het werk aansluit bij jouw vaardigheden, zodat je echt iets goeds kunt doen. In dit artikel lees je meer over het doen van vrijwilligerswerk in het buitenland.

4. Tijgers aaien in de Tiger Temple in Thailand

In de Thaise plaats Kanchanaburi staat de Tiger Temple. Hier kon je een lange tijd tijgers aaien en met hen op de foto gaan. Hoewel dat indrukwekkende plaatjes oplevert, is deze activiteit schadelijk voor tijgers. Jonge tijgers worden al na twee weken bij hun moeder weggehaald (normaal blijven ze twee jaar bij elkaar), het verhaal gaat dat pasgeboren tijgers illegaal worden verkocht aan buurlanden en de tijgers liggen de hele dag vastgeketend in de brandende zon. Bovendien zijn ze vaak in slechte conditie en hebben ze overgewicht door het ongezonde eten dat ze krijgen. Wil je tijgers zien, probeer ze dan in het wild te spotten. In India zijn er verschillende nationale parken waar je wilde tijgers kunt zien, op een verantwoorde manier.

5. Het bezoeken van knuffelfarms

In Afrika en Azië kom je ze regelmatig tegen: zogenaamde knuffelfarms. Hier kun je cheetahs, tijgers of leeuwen met de fles voeren, ze knuffelen en met ze wandelen. De dieren zijn echter vaak geen lang leven beschoren. Er zijn in Zuid-Afrika zo’n 160 fokprojecten voor leeuwen, wat in totaal zo’n 1440 welpen oplevert. Zodra de dieren groter worden, is er geen ruimte meer op de knuffelfarms. In het wild kunnen ze zich ook niet meer redden. Daarom worden ze vaak gedood. Het bezoeken van een knuffelfarm houdt dit in stand. Het is dan ook een beter idee om deze dieren in het wild te spotten, tijdens een kleinschalige safari. Lees hier meer over het bezoek aan knuffelfarms.

Wil je weten hoe je zo diervriendelijk op reis kunt gaan? Lees dan eens deze blog met tips voor tijdens je reis.

6. Op de foto met een slang of ander wild dier

In het buitenland krijg je regelmatig de kans om met een dier op de foto te gaan. Denk aan slangen die om je schouders worden gelegd of aan een foto met een aangekleed aapje. Deze dieren worden helaas vaak op jonge leeftijd weggehaald bij hun moeder. Hun moeder wordt daarbij gedood en het jong wordt uit zijn natuurlijke omgeving weggerukt. Vaak worden ze bovendien gedrogeerd en streng afgericht, om te voorkomen dat ze een gevaar vormen voor toeristen. Tegen dit soort activiteiten op reis kun je beter altijd 'nee' zeggen.

7. Het bezoeken van de stammen van Ethiopië

Het bezoeken van de stammen van de Omo Valley is één van de highlights van een reis door Ethiopië. Hier zijn de mensen traditioneel gekleed, hier kun je vrouwen met een schotel door hun lip ontmoeten en eeuwenoude dansen bekijken. Helaas is een bezoek aan de stammen meer ‘aapjes kijken’ dan een ontmoeting met een traditioneel volk. De rituelen worden alleen opgevoerd voor toeristen en je betaalt flink om mensen te mogen fotograferen. Zij dossen zich op hun beurt steeds extremer uit, om meer geld te kunnen verdienen. Van authenticiteit is geen sprake meer. Dat kan ook anders. In Thailand en Vietnam kun je bijvoorbeeld kleinschalige trekkings maken naar bergstammen die niet elke dag toeristen ontvangen en kun je bij gezinnen thuis logeren. Leuk om zo het echte leven te leren kennen!

8. Quadbiken in de woestijn of door de jungle

Quadbiken is een gave activiteit en in een woestijn of jungle kun je prima rondscheuren. Helaas hebben quads een negatieve invloed op hun omgeving. Het harde geluid van de motoren schrikt dieren af en de grote wielen richten schade aan aan planten en de natuurlijke leefomgeving van dieren. Bovendien kan rijden op een quad gevaarlijk zijn: als je een ongeluk krijgt is medische hulp ver weg. Een iets rustiger alternatief is het maken van een fietstocht met een lokale gids. Zo maak je op een andere manier kennis met de locals en hun omgeving.

Meer inspiratie?

Wil je meer weten over verantwoorde activiteiten op reis? Of over diervriendelijk reizen? Reisjournalist Daisy reist de hele wereld rond en doet dat zo diervriendelijk mogelijk. Op haar blog lees je over haar ervaringen en geeft ze tips.