Bij het samenstellen van je reis kun je ervoor kiezen om bijzondere excursies, workshops en activiteiten aan je reis toe te voegen. In Sri Lanka leer je de lekkerste curry's bereiden. De mooiste plekken van Kaapstad ontdek je per mountainbike. In Costa Rica maak je een nachtwandeling in de jungle. Er zijn ook activiteiten die leuk lijken, maar – vaak zonder dat je het weet – veel ellende veroorzaken. Een bekend voorbeeld is het rijden op een olifant. Dat kan écht niet meer. Maar wist je dat olifanten wassen minstens zo schadelijk is? In dit blog lees je over populaire activiteiten op reis die we niet aanbieden en wat voor geweldige alternatieven er zijn.
Activiteiten op reis die je beter niet kunt doen en de alternatieven
- Interactie met wilde dieren
- Pretvluchten
- Weeshuizen en scholen bezoeken
- Quad- en buggytours
- Human zoo's
Niet doen: interactie met wilde dieren
Excursies met dieren zijn razend populair. Dat is niet zo gek. Welke dierenvriend wil nou niet oog in oog staan met de majestueuze olifant, knuffelen met schattige welpjes of zwemmen tussen dolfijnen? Helaas is het effect dat die dieren juist een verschrikkelijk leven lijden. Ze worden uit hun natuurlijk leefomgeving gehaald en moeten op gruwelijke wijze worden getemd. Dát is het laatste wat je wil. Daarom organiseren wij geen activiteiten waarbij directe interactie met wilde dieren mogelijk is. Denk aan knuffelen, wassen, voeren, op de foto gaan en rijden. In ons beleid voor dierenwelzijn zeggen wij simpelweg: no touching, no feeding.
Wel doen: wilde dieren in het wild
Wilde dieren horen wild te zijn. Daarom organiseren we alleen activiteiten waarbij dieren in hun natuurlijk habitat leven en waar er geen interactie met bezoekers mogelijk is. De beste manier om wilde dieren te zien is natuurlijk tijdens een safari. In Zuid-Afrika en Tanzania kun je dagenlang rondrijden in de mooiste natuurparken en onderweg talloze bijzondere dieren zien. Gek op dolfijnen? Wij bieden alleen bootexcursies aan waarbij je de zeedieren op gepaste afstand bekijkt en ze niet opgejaagd worden. Sommige getemde dieren kunnen niet meer in het wild leven. Zij worden opgevangen in een zogenaamde 'sanctuary'. Wij organiseren alleen excursies naar opvangplekken waar het welzijn van de dieren voorop staat. Dat betekent dat je de dieren niet mag aanraken of voeren, maar alleen kan bewonderen. Zeg nou zelf... er is toch niets mooiers om te zien dan gelukkige dieren die helemaal zichzelf mogen zijn?
diervriendelijke vakantie. Wil je meer weten over de activiteiten die Better Places wel en niet aanbiedt? In ons beleid voor dierenwelzijn zetten we alles op een rij.
Ben je benieuwd wat voor diervriendelijke activiteiten op reis nog meer mogelijk zijn? Hier vind je tips voor eenNiet doen: pretvluchten
In sommige landen is het maken van een zogenaamde pretvlucht enorm populair. Je vliegt een half uurtje boven een natuurwonder of cultureel spektakel om het vanuit de lucht te bewonderen. We weten allemaal dat vliegen niet bepaald duurzaam is. De schadelijke stoffen die vrijkomen hebben een enorme impact op het klimaat. Wil je dat die mooie plekken bewaard blijven voor volgende generaties? Dan is het slim om het aantal kilometers dat je in de lucht maakt zoveel mogelijk te beperken. Voor sommige bestemmingen moet je nou eenmaal vliegen om er te komen. Maar alle andere vluchten die je niet hoeft te maken kun je beter laten. Bovendien gebeuren er relatief veel ongelukken met dit soort kleine vliegtuigjes. Daarom kiezen wij ervoor om geen pretvluchten aan te bieden.
Wel doen: bijzondere excursies
Een populaire pretvlucht is het rondje dat je over de mysterieuze Nazcalijnen in Peru vliegt. Onze reisexperts organiseren bijzondere excursies langs de hoogtepunten van Nazca. Zo wandel je naar een dorp waar duizend jaar oude Nazca-mummies te zien zijn. Onderdeel van die excursie is een wandeling naar een heuvel met uitzicht over twee Nazca-lijnen. In Nepal is de rondvlucht over de top van de Mount Everest een veel gekozen uitstapje. Als je de hoogste berg ter wereld van dichtbij wil zien, dan is een trektocht naar Mount Everest Basecamp toch wel de meest spectaculaire manier. Dan heb je er ook een goed verhaal bij. Want je kan moeilijk opscheppen dat je Mount Everest door een vliegtuigraampje hebt gezien.
Niet doen: weeshuizen en scholen bezoeken
Wij snappen ook wel dat het ontzettend leuk is om een weeshuis of klaslokaal vol enthousiaste kinderen te bezoeken. Maar echt ethisch is het niet. Kinderen zijn tenslotte geen toeristenattractie. We zouden ze dus ook niet zo moeten behandelen. Ga maar eens na; in Nederland zouden we het nooit toestaan dat groepen toeristen rondleidingen krijgen op de school van onze kinderen. Het moet een veilige plek zijn, waar kinderen zich vrij kunnen ontwikkelen. Lachen voor de selfie van vreemde mensen hoort daar niet bij.
Wel doen: meet the local-excursies
Onze reizigers zijn het erover eens: het zijn niet de Taj Mahal en Macchu Pichu die je voor altijd bijblijven. Juist de ontmoetingen met de lokale bewoners maken de meeste indruk. En laten wij nou gespecialiseerd zijn in het organiseren van zulke meet the local-excursies. Volg een kookworkshop, help koffie plukken, ga fietsen op het platteland. Meet the locals-activiteiten op reis zijn dé manier om kennis te maken met de bewoners en hun manier van leven. Bovendien draag je bij aan het inkomen van degene met wie je de excursie onderneemt. In veel landen zorgt het extra geld ervoor dat ouders hun kinderen naar school kunnen sturen. In sommige situaties helpt het zelfs om kinderen in het gezin op te laten groeien, in plaats van in een weeshuis. Zo draag je met jouw reis direct bij aan een beter leven voor de kinderen. Dat is toch veel waardevoller dan ze storen tijdens de les of voor je laten zingen in een weeshuis?
tips voor een kindvriendelijke reis en leggen uit waarom snoep en pennen uitdelen geen goed idee is.
Er zijn tal van momenten tijdens je reis waarop je te maken krijgt met kinderen. Soms bedelen ze, andere keren wil je ze op de foto zetten. Wij delenNiet doen: quad- en buggytours
Voor echte adrenalinejunkies zijn het verleidelijke excursies: crossen op een quad en sjezen in een buggy. Maar wist je dat deze vierwielers veel schade aanrichten aan de natuur? Ja, zelfs in de woestijn, waar quad- en buggytours vaak georganiseerd worden. Je zou denken dat je er niemand kwaad mee doet in zo'n grote zandbak. Niets is minder waar. Ook in de woestijn leven duizenden kleine diertjes. Hun holletjes storten in door het gewicht en de dikke wielen. Met een beetje pech rijd je nietsvermoedend over een hagedis of een zeldzame kever. Je kan er in elk geval van uitgaan dat je ze wegjaagt met het luide gebrom van de motor. Maar ook kleine plantjes overleven het crossgeweld niet. Bovendien veroorzaken de quads en buggy's veel onnodige uitstoot van schadelijke gassen. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de risico's voor jou zelf. Een ongeluk op een quad is zo gemaakt en hulp is dan vaak ver weg.
Wel doen: wandelen en fietsen
Het idee van de meeste quad- en buggytours is om de indrukwekkende natuur te beleven. Maar of dat echt kan met een ronkende motor op de achtergrond is maar de vraag. Je kunt je veel beter in stilte onderdompelen in een natuurgebied, bijvoorbeeld tijdens een fiets- of wandeltour met een lokale gids. Die kan je vertellen over de omgeving en de planten en wijst je op diertjes die je zelf niet eens ziet. Mis je de spanning en snelheid? Kies dan voor een mountainbiketour. Dan kun je ook crossen met een flink tempo. Maar dan zonder ronkende motor, vieze uitlaatgassen en - als je op de paden blijft - geen schade aan de natuur.
tips voor plasticvrij reizen voor al onze bestemmingen. En we delen onze ervaringen met diverse filterflessen, waarmee je zelf het kraanwater kan filteren.
Waar mensen komen vind je plastic in de natuur. Dat kan anders! Wij inspireren onze reizigers om zo min mogelijk wegwerpplastic te gebruiken op reis. Dat doen we metNiet doen: human zoo's
Het tentoonstellen van mensen, zoals men dat in de negentiende eeuw deed, behoort gelukkig tot het verleden. Toch zijn er veel excursies die erg lijken op de praktijken van toen. We noemen ze niet voor niets 'human zoo's'. Het zijn uitjes naar bewoners van een land die volgens oude tradities leven. In het geval van een human zoo kom je als buitenlander vooral even kijken, foto's maken en eventueel een souvenir kopen. De bewoners hullen zich in klederdracht, doen soms een dansje of zingen traditionele liederen om toeristen te vermaken. Voor elke glimlach voor de camera wordt afgerekend. Er is geen sprake van een respectvol gesprek of culturele uitwisseling. Er is bovendien weinig authentieks aan een human zoo. Bekende voorbeelden van dergelijke attracties zijn sommige Maasaidorpen op de route naar de Serengeti; de Birmese Karen in het noorden van Thailand en de Himba in het noorden van Namibië.
Wel doen: slapen in een homestay
Slaap in een homestay. Dan word je uitgenodigd om bij een familie thuis te verblijven en krijg je een echt inkijkje in het dagelijks leven van de bewoners. Je gaat samen boodschappen doen, koken en eten. In sommige homestay's kun je meehelpen op het land. Op andere plekken neemt het gezin je mee op een tour door de omgeving. Maar ook het leren van lokale ambachten, muziekmaken en het deelnemen aan traditionele feesten zijn activiteiten op reis die je in een homestay kan meemaken. Het grote verschil met human zoo's? Je neemt de tijd om de mensen echt te leren kennen en toont interesse in hun cultuur. Tijdens de gesprekken aan tafel zul je al snel merken dat jouw gastgezin net zo nieuwsgierig is naar jouw leven in Nederland. Neem dus vooral een paar foto's van thuis mee.
Niet doen: jagen en vissen
Dieren die willen leven doodmaken als vermaak? Dat vinden wij geen leuke activiteit. Onze lokale reisexperts werken volgens ons strenge dierenwelzijnsbeleid. Daarin staat dat we geen activiteiten aanbieden waarbij directe interactie met wilde dieren mogelijk is, of waar dieren voor moeten lijden. Ga je jagen of vissen op reis? Dan veroorzaak je leed bij de dieren die je doodt of verwondt en verstoor je de natuurlijk leefomgeving van de andere dieren in de omgeving. Bovendien komt jagen niet zonder risico's: elk jaar raken tientallen wandelaars en fietsers gewond, of erger, doordat ze geraakt worden door een verdwaalde kogel.
Wel doen: elanden en beren spotten
Tijdens het jagen op grazers sta je oog in oog met prachtige dieren. Gelukkig kun je die ook zien zonder geweer op zak. In Zweden kun je op elandsafari. Samen met een gids wandel je door een oerbos, op zoek naar wilde elanden. Je sluit de dag af met een maaltijd rondom een kampvuur. Gek op beren? Onze lokale reisexperts bieden ook berenexcursies, waarbij je een nacht doorbengt in een kijkhut. Een mooi alternatief voor vissen is varen zonder hengel. Dat kan ontspannen in een kano, iets sneller in een kajak of lekker wild raften over een woeste rivier. Wat je ook kiest, de vissen onder jouw boot zijn je in elk geval dankbaar.
jagen en vissen op reis niet aanbieden.
In sommige landen, zoals Finland en Zweden, zijn activiteiten zoals jagen en vissen populair onder avontuurlijke vakantiegangers. Hoewel het in veel regio's een eeuwenoude traditie is, zijn er veel redenen waarom je daar liever niet aan meedoet. In dit blog lees je waarom wijNiet doen: sneeuwscooter rijden
Een tocht op een sneeuwscooter door de besneeuwde bossen van Finland. Het klinkt als een mooie en vooral spannende manier om de natuur te ontdekken. Wacht nog even met starten. Er kleven namelijk ook een hoop nadelen aan deze activiteit. Allereerst veroorzaakt het veel geluidsoverlast. Niet alleen voor mensen, maar ook voor de dieren die schrikken van het plotselinge motorgeweld. In de winter kan het er zelfs voor zorgen dat dieren uit hun winterslaap raken, waardoor hun kans op overleven aanzienlijk kleiner wordt. Daarnaast stoten de machines schadelijke broeikasgassen en fijnstof uit. De fijnstof dwarrelt neer en verzuurt het grondwater. Sneeuwscooters rijden met grote snelheden door de sneeuw en verwoesten de kleine planten die ze onderweg tegenkomen. Bovendien wordt de sneeuw zo compact door het gewicht van de scooters, dan nieuwe plantjes geen kans maken om door te komen. Eindoordeel? Niet doen.
Wel doen: wandelen in de sneeuw
Trek je sneeuwschoenen aan en ga op eigen kracht de natuur in. Dan ervaar je de winterse bossen pas echt. Je hoort de geluiden van de dieren, het geruis van de wind door de bomen en het kraken van de sneeuw onder je voeten. Bovendien heb je kans dat je nog eens een bijzondere vogel of ander dier ziet. Iets meer snelheid krijg je door je per slee te laten voorttrekken door husky's. Onze lokale reisexperts werken alleen met ondernemers die goed voor hun honden zorgen.
Meer inspiratie?
Wil je meer weten over reizen met respect voor mensen, dieren en de natuur? Op haar blog schrijft reisjournalist Daisy over duurzaam reizen, deelt ze tips en vertelt ze over haar persoonlijke ervaringen.