Je lokale reisspecialisten in Schotland

"Slainte Mhath, wij zijn Bianca en Henk, de Better Places Schotland specialisten. Onze passie voor Bonnie Scotland is al meer dan 20 jaar geleden begonnen en wij hebben in die jaren voor vele Nederlanders en Vlamingen prachtige reizen samengesteld. Geef ons je wensen door en wij sturen je een voorstel op maat"

 
Uitstoot van het vervoer naar Schotland (kg CO2e)

Route autorondreis Schotland 

Dag 1 en 2 – Veerboot naar Schotland

Met de veerboot reis je naar Schotland, waar deze autorondreis Schotland begint. Vanuit Edinburgh is het ongeveer een uur rijden naar Dunblane. Je overnacht in een imposant klassiek hotel aan de rand van het stadje. De omgeving van Dunblane wordt vaak de 'geboortegrond van Schotland' genoemd. Je kunt hier een bezoek brengen aan onder andere het Bannockburn slagveld, een klim maken naar het Wallace monument of simpelweg een wandeling over de glooiende heuvels aan de rand van de Schotse Hooglanden.

Je begint deze reis met de veerboot van IJmuiden naar Newcastle. Lees meer

Dag 3 – Dunblane

Je hebt een vrije dag om de omgeving te verkennen. Breng bijvoorbeeld een bezoek aan het Stirling Castle of naar de tuinen van het Drummond Castle. Een aanrader voor wandelingen is het Trossach National Park, waar je via de smalle weggetjes in afgelegen dalen kunt komen. Henk geeft je graag tips voor wandelingen, variërend van een uur tot een halve dag.

Dag 4 – naar Oban

Het is tijd om verder te reizen. Onderweg kun je een bezoek brengen aan het Doune Castle, bekend van Monthy Python en Game of Thrones. Je eindbestemming van vandaag is het havenstadje Oban. Er zijn kasteelruïnes om te ontdekken, en het museum over primitieve ijzerwinning is ook een aanrader. Iets ten zuiden van Oban liggen de “Slate Islands”, waar je meer leert over de leisteenwinning. Dit is ool  een streek met fantastische vergezichten, en op deze nu bijna verlaten eilandjes kun je prima wandelen. Terug in Oban is het een must aan te schuiven bij een van de kraampjes in de haven; verser dan hier zal seafood niet worden!

Dag 5 – Oban

Je staat vroeg op en reist per ferry en veerpont naar The Holy Isle of Iona. Het kleine eilandje van zo'n 3 bij 1 kilometer groot was een heilige plaats voor de edelen. Vanuit Iona was het een Ierse monnik die een abdij bouwde en het Christendom over Schotland predikte. Tijdens een wandeling naar de top van de hoogste heuvel zal je zien waarom Iona zo speciaal en mystiek is. Via de vulkanische noordkust van Isle of Mull reis je weer per ferry terug naar Oban, waar je in de avond terug aan zult komen.

Dag 6 – naar Isle of Skye

Je verruilt Oban vandaag voor Isle of Skye, waar je via een grote moderne brug kunt komen. Onderweg is het aan te raden de omgeving van Fort William te verkennen, waar zich de hoogste bergen van Schotland bevinden. Maak bijvoorbeeld in de Glencoe een wandeling over de 250 jaar oude Military Road, waar je de door de ijstijden gesculptuurde berglandschappen kunt bewonderen. In de middag kom je dan aan op Isle of Skye. Je overnacht in een aangenaam landelijk guesthouse in het rustige noorden van het eiland. In de avond kun je naar de afgelegen baaien wandelen en geniet van een indrukwekkend landschap van oceaan en tafelbergen. 

Dag 7 – Isle of Skye

Je hebt een vrije dag, maar er is genoeg te doen op het eiland. In Dunvegan Castle kun je zien hoe een van de oudste Schotse Highland Clans hebben geleefd. Het Trotternish schiereiland aan de noordkust is een spectaculair overblijfsel van de vulkanische activiteit van zo'n 60 miljoen jaar geleden. Plaatsen als The Quaraing, the Old Man of Storr en Kilt Rock nodigen uit tot fotostops of mooie wandelingen. En ben je een liefhebber van whisky, dan kun je de Talisker Distillery natuurlijk niet overslaan! Reisblogger Kirsten van Travelaar vertelt je over haar ervaringen met Isle of Skye.

 

Dag 8 – naar Torridon

Je rijdt het eiland Skye weer af en gaat noordwaarts, waar je een van de meest woeste landschappen van Europa gaat ontdekken. Je zult door de indrukwekkende U-vormige dalen en steile rotswanden bijna het gevoel hebben dat je in Noorwegen bent belandt. Iedere bocht is weer een nieuwe verrassing.

 Susanne en haar man maakten een duurzame reis met de elektrische auto naar Schotland. Wat bleek? 'Het Schotse landschap is één groot feest om met een elektrische auto doorgeen te rijden', vertelt Susanne

Dag 9 – naar Ullapool

Je zet deze autorondreis Schotland voort en rijdt verder door al het Schotse natuurgeweld. Breng onderweg een bezoek aan de beroemde botanische tuin van Inverewe. In de streek waarin je bent blijf je meer bergen en baaien tegenkomen. Verder noordwaarts vind je het indrukwekkende Loch Broom, en deze diepe inham is ook de plaats van de volgende accommodatie. Het vissersplaatsje Ullapool is een aangename plaats om ’s avonds uit eten te gaan in een gezellige pub of restaurant, om vervolgens nog even langs de waterkant te slenteren.

Dag 10 – Ullapool

Ten noorden van Ullapool ligt een woest en leeg gebied genaamd The Assynt, dat zich perfect leent voor het maken van een wandeling. Je vindt er iconische bergen zoals Stac Pollaid en Suilven, en tevens is er een schiereiland met mooie stranden en verborgen baaitjes. Vergeet ook niet om een bezoek te brengen aan de ruïne van het Ardvreck Castle en de korte wandeling in het Nationale Park Knockan Crag te maken.

Dag 11 – naar Nairn

Via de hoogvlakte van de Central Highlands rijd je naar de vruchtbare valleien aan de Moray Firth. Deze streek is al meer dan 6000 jaar bewoond, en de vele prehistorische overblijfselen getuigen van een rijk verleden. Je overnacht in een rustig dorpje aan het water van de Moray Firth, iets ten oosten van Inverness. Je kunt de rest van de dag weer vrij besteden, en een bezoek aan Inverness is in ieder geval de moeite waard.

Dag 12 – Nairn

Een vrije dag voor het ondernemen van activiteiten in de Moray regio. Bezoek je het slagveld van Culloden waar de Schotten hun onafhankelijkheid verloren, of het imposante Fort George dat het grootste fort van Noord-Europa is? Ga je op een boot op zoek naar Nessie in Loch Ness, of heb je meer interesse in de Speyside Whisky Trail? De keuze is aan jou!

Dag 13 – naar Balmoral

Een uur ten zuiden van de Moray Firth ligt de kleine Spey River. Met namen als Glenlivet en Glenfiddich is het duidelijk dat dit het 'hart van de whisky' is. Ook voor de niet whiskydrinkers is de Speyside een mooie streek om doorheen te reizen. Verder naar het zuiden wordt het landschap ruiger. Hier vind je het Cairngorm Nationaal Park, het grootste Nationale Park van Schotland. Verscholen aan de zuidrand van het park is het Balmoral Castle, waar je in het voorjaar de tuinen en een klein deel van het kasteel van de Queen kunt bezoeken.

Dag 14 – naar Aberfeldy

Je reist door de zuidelijke bergen van de Cairngorms en komt uiteindelijk in de regio Perthshire. De dalen van de rivieren Tay en Tummel zijn prachtige gebieden die uitnodigen tot dagtochten en mooie wandelingen in de verborgen valleien (met vrij stabiel wandelweer!). Er zijn tevens diverse whisky distilleries en kasteeltjes in de buurt, en ook het populaire Pitlochry met haar zalmladder en stuwdam is nabij. Je overnacht vandaag in een prachtig gerenoveerd 4-sterren dorpshotel.

Dag 15 – Aberfeldy

Begin vandaag met een tocht westwaarts en breng een bezoek aan het Scottish Crannog Centre. In deze reconstructie van een paalwoning uit de ijzertijd leer je over het Keltische Schotland. Ten noorden van het Loch Tay ligt een vallei genaamd de Glen Lyon, waar je de oudste boom van Europa kunt vinden en heerlijk kunt wandelen. Op de terugweg kun je in Aberfeldy een korte wandeling naar waterval van Moness maken, of doe er de Whisky Tour bij de Dewar Distillery.

Dag 16 & 17 – Ferry naar Nederland

Helaas is deze autorondreis Schotland alweer voorbij! Vanaf het hotel in Aberfeldy is het ongeveer twee uur rijden naar Edinburgh, en vanaf Edinburgh nog zo'n drie uur verder rijden naar Newcastle voor de ferry naar IJmuiden.

Deze reis liever verlengen? Naast ergens dagen toe te voegen, kunnen we je bijvoorbeeld de oversteek naar de Buiten-Hebriden ook van harte aanbevelen.

Ontvang een voorstel op maat

Geef Bianca en Henk je wensen door en je ontvangt een voorstel.

 

Met de auto naar Schotland

Schotland is prima bereikbaar met je eigen auto. In IJmuiden stap je op de veerboot die je naar Newcastle brengt. Je overnacht op de boot in een comfortabele hut.

Met de ferry naar Schotland

Schotland is prima bereikbaar met de ferry. Een bijzondere én duurzamere manier van reizen, met als extra voordeel dat je je eigen auto kunt meenemen. Lees meer

 

logo voetafdrukIn plaats van compenseren wil Better Places de CO2e-uitstoot van al haar reizen elk jaar met 5% verminderen.

Bijzondere accommodaties

Tijdens onze rondreizen door Schotland maken we gebruik van kleinschalige accommodaties waar gastvrijheid hoog in het vaandel staat.

Bijzondere excursies

Je kunt tijdens je rondreis prachtige ervaringen opdoen bij de lokale gemeenschap en draagt daarmee meteen een steentje bij aan het goede dat toerisme kan brengen.

Reisadvies Schotland

Alle praktische informatie voor een rondreis naar Schotland. Van veiligheid en praktische tips, tot inentingen en geldzaken. 

Praktische informatie


Beste reistijd Schotland

beste reistijd Schotland

Beste reistijd Schotland

Boeken zonder zorgen

Lees alles over onze speciale soepele boekingsvoorwaarden.