Zo kun je de CO2 footprint van jouw reis verkleinen

Reizen per vliegtuig creëert wereldwijd welvaart en banen, maar helaas produceert het ook CO2-uitstoot. Een indicatie: de gemiddelde uitstoot van een Nederlander per jaar is 9.800 kg. De CO2-uitstoot van een retour New York veroorzaakt evenveel CO2-uitstoot als een jaar lang dagelijks 35 km autorijden. Een jaar geen vlees te eten bespaart ongeveer 1400 kg CO2. Wie kiest voor een verre reis, vergroot zijn CO2 footprint aanzienlijk, daar ontkom je echt niet aan. Wel kun je proberen die footprint zo klein mogelijk te maken.

  • Maak minder vaak een verre reis
  • Als je een verre reis maakt, ga dan zo lang mogelijk op reis
  • Neem de trein in plaats van een vlucht
  • Maak gebruik van rechtstreekse vluchten
  • Beperk het aantal binnenlandse vluchten

Wat kun je zelf doen voor een kleinere CO2 footprint?

Bij een verre reis zorgt de vliegreis naar de bestemming voor het grootste deel van de totale CO2-uitstoot. De CO2 footprint van je vervoer en verblijf ter plekke is beperkt, zeker als je gebruik maakt van kleinschalige, duurzame accommodaties, eet in lokale restaurantjes en niet al teveel kilometers aflegt. Vaak kun je met een aantal simpele stappen de CO2-uitstoot van je reis flink verlagen, zonder dat dit ten koste gaat van je reisplezier. Onze reisexperts geven je graag advies. Wij brengen de CO2 footprint van al onze reizen in beeld

Rechtstreekse vluchten, charters en nieuwe vliegtuigen

Je kunt je CO2 footprint eenvoudig reduceren door te kiezen voor rechtstreekse routes, dat scheelt je bovendien veel tijd. Een directe vlucht levert veel minder milieubelasting op dan dezelfde vliegreis met tussenlandingen. De KLM met Nederland als thuisbasis vliegt het vaakst rechtstreeks. Ook investeren ze relatief veel in technologische innovatie die vliegen minder vervuilend maakt. Vanwege de hogere bezettingsgraad veroorzaakt een chartervlucht minder CO2-uitstoot per persoon dan een lijndienst. Tenslotte worden vliegtuigen steeds zuiniger, hoe nieuwer het vliegtuig, des te lager de CO2-uitstoot. 

Kies voor een CO2 efficiënte airline

Als je een wasmachine of auto koopt is het heel makkelijk om te kiezen voor de meest CO2 zuinige optie. Bij het kiezen van een airline is dat een stuk lastiger. Er zitten grote verschillen in de efficiëntie van airlines. Wist je dat TUIfly en KLM tot de top behoren als het gaat om klimaatvriendelijk vliegen?

Heb je last van vliegschaamte? Wij geven tips voor een duurzame vakantie.

Is duurzaam vliegen mogelijk?

Volgens de internationale luchtvaartorganisatie IATA zullen tegen 2036 wereldwijd 7,8 miljard mensen het vliegtuig nemen. Dit is twee keer zoveel als nu. En als er niets verandert zal de luchtvaart in 2070 evenveel uitstoten als wat de wereld in totaal mag uitstoten om de Parijse akkoorden te halen. Wat kun je zelf doen om je CO2 footprint te verlagen? Lees meer en bekijk het filmpje.

Reduceren door beperken van Binnenlandse vluchten

Tijdens je reis kun je ervoor kiezen niet of nauwelijks gebruik te maken van binnenlandse vluchten. Niet alleen beter voor het milieu maar je ziet ook meer van het land en reist in een rustiger tempo. Je mijdt de stressvolle plekken die luchthavens nu eenmaal zijn en voorkomt eindeloos rondhangen bij vertraging.

Reduceren van je CO2 footprint ter plaatse

Bij een verre vakantie zorgt de vliegreis naar de bestemming voor 73% van de totale CO2 uitstoot. De CO2 footprint van je vervoer en verblijf ter plekke is beperkt. Zeker als je gebruik maakt van kleinschalige, duurzame accommodaties, eet in lokale restaurantjes en niet al teveel kilometers aflegt.

Langer op reis

Het is beter om eens in de zoveel tijd een lange vliegreis te maken, dan meerdere keren een korte vliegvakantie.

Meer inspiratie voor reizen met een kleine CO2 footprint?

Wil je nog meer inspiratie opdoen over reizen met een kleine CO2 footprint, of ben je op zoek naar handige tips die je makkelijk kunt toepassen op reis? Wij vertellen je waarom je beter voor een directe vlucht kunt kiezen en hoe je jouw reis plasticvrij kunt maken.