Verklein de CO2-uitstoot van je reis

Het toerisme levert één op de tien mensen wereldwijd werk en inkomen. Tegelijkertijd veroorzaken vliegreizen heel veel milieuvervuiling. Ga je binnenkort op vakantie? Kijk dan eens hier hoe je de CO2-uitstoot van je reis zoveel mogelijk kunt verkleinen. Want ook als je met het vliegtuig gaat, kun je besparen op de totale uitstoot. 

  • De CO2-uitstoot van je vlucht
  • Kies de minst vervuilende route
  • Kies voor een modern vliegtuigtype
  • Minder binnenlandse vluchten
  • De CO2-uitstoot op bestemming

Wat stoot een vliegtuig eigenlijk uit?

Allereerst is het belangrijk om te weten wat een vliegtuig eigenlijk uitstoot. Door de verbranding van kerosine komt er CO2 vrij. CO2 is een broeikasgas. Hoe meer broeikasgassen er in de atmosfeer komen, hoe warmer de aarde wordt. Dat noemen we het broeikaseffect. Naast CO2 veroorzaakt een vliegtuig nog meer vervuiling, zoals de uitstoot van stikstofoxiden, ultrafijnstof en roet. Die kleine deeltjes dwarrelen neer rondom vliegvelden en hebben direct een negatief effect op de natuur, dieren en mensen die in de omgeving wonen. De meeste CO2-compensatieprogramma's berekenen alleen de uitstoot van CO2 en compenseren alle andere vervuilende elementen niet.

De meeste CO2-uitstoot van je reis zit in de vlucht

Tot wel negentig procent van de totale CO2-uitstoot van je reis wordt veroorzaakt door de vlucht van en naar je bestemming. De vervuiling door het vervoer, de accommodaties en excursies ter plaatse is in vergelijking met de vlucht minimaal. De grootste winst valt dus te halen bij de vliegreis naar je vakantieland. Kies je voor een bestemming dichter bij huis? Dan is de klimaatimpact van je reis een stuk kleiner dan wanneer je naar de andere kant van de wereld vliegt. Bedenk dus goed wat je uit je vakantie wil halen? Ben je op zoek naar zon, zee en strand? Dan is Kroatië een duurzamere keuze dan Thailand. Dat scheelt al snel 5,5 ton aan schadelijke broeikasgassen. Wil je de Big Five met eigen ogen zien? Dan is er geen alternatief in de buurt en zul je naar een Afrikaans land moeten vliegen.

Kies voor de meest efficiënte route

Bij het boeken van je vlucht kun je ervoor kiezen om de CO2-uitstoot van je reis te verlagen. Voor korte afstanden, bijvoorbeeld binnen Europa, kun je het beste een directe vlucht boeken. Bij het opstijgen en landen komt relatief veel CO2 vrij. Het loont dus om dat zo min mogelijk te doen. Ga je naar een bestemming buiten Europa? Dan kan het beter zijn om je vlucht in twee of meer etappes op te delen. Dat zit zo: hoe langer de vlucht is, hoe lager het brandstofverbruik per kilometer. Vlieg je boven de vijf- tot zesduizend kilometer? Dan stijgt het brandstofverbruik per kilometer, omdat het vliegtuig in het begin extra veel kerosine aan boord heeft. Meer gewicht betekent meer brandstofverbruik. Boven de zesduizend kilometer kun je de route daarom beter opdelen in twee of meer gelijke etappes. Zorg er dan wel voor dat de transferluchthaven op de route naar je bestemming ligt en geen omweg maakt. Elke kilometer die je de verkeerde kant op vliegt zorgt voor onnodige vervuiling. Probeer vluchten onder de vijfhonderd kilometer zoveel mogelijk te vermijden. Ook als dat een mogelijke transferbestemming is. 

Kies voor een modern vliegtuigtype

Kun je kiezen uit verschillende soorten vliegtuigen? Dan loont het om te kijken naar het jaar waarin het type vliegtuig op de markt kwam. Hoe moderner het vliegtuigtype, hoe efficiënter het verbruik. Het gaat hier dus niet om het toestel zelf. Een vliegtuig dat tien jaar geleden gebouwd is volgens een dertig jaar oud model is minder zuinig dan een twintig jaar oud vliegtuig van een model dat ook twintig jaar oud is. De technologie in het twintig jaar oude model is moderner en efficiënter dan de technologie in het dertig jaar oude model. Ongeacht de leeftijd van de machine zelf. 

 

Heb je last van vliegschaamte? Wij geven tips voor een duurzame vakantie.

Is duurzaam vliegen mogelijk?

Volgens de internationale luchtvaartorganisatie IATA zullen tegen 2036 wereldwijd 7,8 miljard mensen het vliegtuig nemen. Dit is twee keer zoveel als nu. En als er niets verandert zal de luchtvaart in 2070 evenveel uitstoten als wat de wereld in totaal mag uitstoten om de Klimaatdoelen van Parijs te halen. Lees meer en bekijk het filmpje over duurzaam vliegen.

Zo min mogelijk binnenlandse vluchten

Voor veel landen kun je er niet omheen: je moet vliegen om er te komen. Maar op de bestemming zelf kun je er wel voor kiezen om binnenlandse vluchten te vermijden. In veel gevallen zijn er prima alternatieven, zoals de trein of bus. Reizen over land heeft zo zijn voordelen. Het kan ook zijn dat je jouw plannen iets moet bijstellen, omdat een bepaalde plek niet bereikbaar is zonder binnenlandse vlucht. Het voordeel daarvan is dat je als vanzelf langzamer reist en dus meer ziet en ervaart. Dat noemen wij slow travel

De CO2-uitstoot van je reis op de bestemming

Hoewel de CO2-uitstoot van je reis op de bestemming zelf minimaal is in vergelijking met de vlucht, kun je ook daar besparen. Bijvoorbeeld door te kiezen voor kleinschalige accommodaties en homestays. Maar ook het soort excursies dat je doet heeft gevolgen voor je persoonlijke CO2-uitstoot. Kies bijvoorbeeld voor een natuurwandeling in plaats van een jeepexcursie.

Ga minder vaak en langer op reis

Het is slimmer om één keer een lange vliegreis te maken, dan meerdere korte vliegvakanties. Bovendien heb je dan meer tijd om veel te zien van een land. Kies er ook voor om eens in de paar jaar een verre vliegvakantie te maken en de overige jaren je grote reis dichterbij huis te plannen. In Europa valt nog veel te ontdekken.

Meer inspiratie voor het verkleinen van de CO2-uitstoot van je reis

Er zijn nog meer dingen die je kunt doen om de CO2-uitstoot van je reis te verkleinen. Vegetarisch eten op reis zorgt voor minder vervuiling en draagt bij aan beter dierenwelzijn. Maar ook vervuiling door het gebruik van wegwerpplastic kun je voorkomen door plasticvrij te reizen.