Waarom is Oost-Afrika relatief duur?

  • Privévervoer
  • Lange afstanden en afgelegen gebieden
  • De voordelen van een eigen auto
  • Inbegrepen maaltijden
  • Accommodaties liggen in wildparken
  • Entreeprijzen voor de safariparken

1. Privévervoer in Oost-Afrika is duur

Kies je voor een privéreis door Kenia en Tanzania, dan lopen de kosten snel op. Logisch, want je hebt de hele reis je eigen chauffeur tot je beschikking. Je chauffeur is bovendien veel meer dan alleen bestuurder. Hij is ook safarigids en beschikt over veel kennis over wilde dieren. Hij weet precies waar hij welke dieren kan vinden en dat maakt een goede chauffeur goud waard. Zonder zijn kennis zie je veel minder. De chauffeurs staan bovendien met elkaar in contact en informeren elkaar als er ergens in het park iets bijzonders gebeurt. Zo is de kans groter dat jij erbij bent als een groep leeuwinnen de jacht op een gazelle inzet. Een belangrijke reden waarom Oost-Afrika ook duur is.

Lange afstanden en afgelegen gebieden

Het is niet alleen je privégids waarom een safari in Oost-Afrika duur is. Ook je vervoersmiddel is een flinke kostenpost. De wildparken van Kenia en Tanzania zijn wildernissen en de afstanden zijn erg groot. Bovendien zijn de wegen ronduit slecht en op verharde wegen hoef je niet te rekenen. In de Serengeti rijd je soms uren over ‘wasbord’-wegen, een aanslag op je auto. Je gaat dan ook op pad met een compleet uitgeruste 4WD, die voor tienduizenden euro’s is verbouwd en aangepast op je safari. Na elke safarireis gaat de auto in onderhoud, zodat hij weer in topconditie is voor de volgende trip. Dat maakt een safarireis in Tanzania en Kenia prijzig, maar zo’n auto is noodzakelijk om een veilige reis te kunnen maken.

Op safari gaan is een geweldige ervaring; het spotten van de Big Five, de pure natuur, het gevoel van avontuur… Het grootste spektakel wat je mee kan maken is misschien wel de Grote Migratie in Kenia en Tanzania!

Voordelen van een eigen auto in Oost-Afrika

Een eigen auto in Oost-Afrika is duur, maar het heeft wel veel voordelen:

  • Je kunt stoppen waar je wilt en zo lang als je wilt. Extra belangrijk bij een safari, waar je misschien wel een uur op je gemak naar een kudde olifanten bij een waterpoel wilt kijken.
  • Je kunt je dag samen met je chauffeur naar eigen inzicht indelen.
  • Het is avontuurlijker: je rijdt soms urenlang over wegen waar verder niemand is. Extra spannend als je je juist dan een groep leeuwen tegenkomt. Een privéreis draagt bij aan een unieke beleving van je reis.

2. Oost-Afrika is duur door inbegrepen maaltijden

Tijdens je reis door Tanzania of Kenia slaap je in bijzondere kleinschalige accommodaties. Die zijn niet goedkoop, maar je maaltijden zijn ook altijd inbegrepen bij je verblijf. Die hoef je dus niet los te betalen, wat je kosten ter plekke flink drukt. In de safariparken krijg je vaak goed verzorgde lunchpakketjes mee, zodat je kunt lunchen wanneer je maar wilt. Ideaal! Een reis in Oost-Afrika is op het begin soms duur maar je bespaart dus je kosten tijdens de reis.

De kans is natuurlijk groot dat je tijdens je reis door Oost-Afrika op safari gaat. Het is in dat geval aan te raden goed voorbereid op reis te gaan. We geven je graag wat praktische tips.

3. De accommodaties liggen vaak in wildparken

De wildparken in Tanzania en Kenia zijn wildernissen, op uren rijden van de bewoonde wereld. De accommodaties waar je verblijft, liggen vaak midden in die wildernis. Dat betekent dat er ter plekke niets te krijgen is en dat alles uit de dichtstbijzijnde stad moet worden gehaald. Ook alle levensmiddelen en verse producten. Water en elektriciteit zijn moeilijk te verkrijgen en daardoor erg duur. Veel lodges draaien op generatoren en er is veel benzine nodig om een hele lodge van stroom te voorzien. Een locatie in de wildernis vereist ook nog eens veel onderhoud. De afgelegen locatie en het gebrek aan voorzieningen betekent dat accommodatie in Oost-Afrika soms duur is. Maar daar krijg je wel een unieke ervaring voor terug. Het is geweldig om midden in een wildpark te overnachten en ’s nachts de leeuwen om je luxe tent te horen sluipen.

4. De entreeprijzen voor wildparken zijn hoog

De entreekosten voor de wildparken (de park fees) in Tanzania en Kenia zijn hoog. Voor de Serengeti betaal je bijvoorbeeld 70,80 dollar per persoon per dag en voor de Ngorongoro-krater betaal je 295 dollar per auto, naast een park fee van 70,80 dollar per persoon. Voor de parken in Kenia gelden ongeveer dezelfde prijzen. Aangezien je meestal meerdere parken bezoekt en daar ook nog eens een paar dagen blijft, lopen de kosten snel op. De park fees zijn hoog, maar ze worden wel gebruikt om de natuur te beschermen. Zo dragen de prijzen in elk geval bij aan het voortbestaan van de parken. De park fees voor Tanzania vind je hier en de fees voor Kenia zijn hier te vinden. Deze kostenpost is een andere reden waarom Oost-Afrika soms duur is.

Zo reis je rond in Oost-Afrika

Wil je graag een rondreis door Oost-Afrika maken en de mooiste ervaringen opdoen? Kijk dan eens op de pagina’s van Kenia of Tanzania voor meer inspiratie. Onze lokale reisspecialisten geven je graag meer informatie.

Meer inspiratie?

Ben je op zoek naar iets meer informatie over Oost-Afrika in het algemeen en waarom het duur is? Blogger Karlijn is een doorgewinterde reiziger en schrijft over al haar reizen. Lees meer op haar website en haar avonturen.