Op een duurzame manier naar Bhutan reizen, is dat eigenlijk wel mogelijk? Een terechte vraag, want de vliegreis ernaartoe is behoorlijk vervuilend. Maar niet op reis gaan is geen goede oplossing, want wanneer toeristen wegblijven heeft dat ook gevolgen voor de bewoners en lokale economie in Bhutan. Reizen brengt dus ook veel goeds, mits het op een goede manier gebeurt.

Bij het samenstellen van onze reizen in Bhutan maken onze lokale reisexperts gebruik van de checklist voor duurzaam reizen. Zo zorgen we ervoor dat jouw reis een zo groot mogelijke positieve impact heeft op de lokale gemeenschap en de natuur. Daarnaast zetten we ons in om de negatieve impact van onze reizen te minimaliseren. Door een uitgebreide impactscore te berekenen kunnen we zien waar onze reizen door Bhutan een positieve impact leveren en waar nog ruimte is voor verbetering. 

"Eerlijke Reiswijzer Montenegro"

Bekijk de positieve en negatieve impact van de Bhutan reis.

Ik ben benieuwd

Het belang van toerisme voor Bhutan

De reis- en vrijetijdssector is één van de grootste bronnen van inkomsten in Bhutan. In 2019 vormde toerisme 10% van het bruto nationaal product. Dat betekent dat toerisme bijdraagt aan meer welvaart en een gezonde economie. Veel Bhutanezen zijn daarbij afhankelijk van toerisme als inkomstenbron; toerisme is verantwoordelijk voor ruim 21% van de werkgelegenheid. 

Bhutan heeft een toerismebeleid dat uniek is in de wereld. Duurzaamheid ligt sterk verankerd in het beroemde Bhutanese concept van de 'Gross National Happiness'. De graadmeter voor het Bruto Nationaal Geluk wordt onder andere bepaald door levensstandaard, vitaliteit, onderwijs en ecologie. Geheel in lijn daarmee zet Bhutan zich volledig in op kleinschalig toerisme van hoge kwaliteit. Dat is extra begrijpelijk als je bedenkt dat dit kleine landje, met maar 800.000 inwoners, in 2019 meer dan 300.000 bezoekers ontving. Het streven is daarom minder bezoekers zodat er minder druk op de voorzieningen en natuur komt, maar wel met evenveel inkomsten uit toerisme. Deze aanpak maakt het mogelijk om overtoerisme te voorkomen en zo de negatieve gevolgen van toerisme te minimaliseren, iets waar wereldwijd veel landen mee worstelen.

Het duurzame toerisme beleid in Bhutan betekent dat elke bezoeker een sustainable development fee. Sinds september 2023 is dat bedrag 100 Amerikaanse Dollar per persoon per dag. Hoe dit zit lees je in ons blog over de kosten voor Bhutan. Het bedrag gaat onder andere naar het planten van bomen, de ontwikkeling van duurzame energie en financiering van gezondheidszorg en onderwijs.

Positieve impactscore

Ben je benieuwd waar we de impactscore op baseren? Hier vind je een uitgebreid overzicht van de criteria die we gebruiken bij het bepalen van de impact van onze rondreizen door Bhutan. In de infographics op deze pagina zie je de gemiddelde scores van de geboekte reizen naar Bhutan in 2023.

Overnachtingen

De accommodaties die we in Bhutan gebruiken zijn kleinschalige hotels. Kenmerkend voor deze hotels in Bhutan zijn de opvallende panden gebouwd volgens de lokale architectuur. Er wordt daarbij veel gebruikgemaakt van natuurlijke materialen. Op verschillende plekken kun je in een homestay verblijven, waarbij je overnacht in een kleine boerderij van een familie. Om te bepalen of een accommodatie voldoet aan onze eisen voor duurzaam en sociaal ondernemen, hebben we een lijst met criteria voor duurzame hotels opgesteld.

De Rinchenling Lodge in de Bumthangvallei, net buiten Jakar, is één van de gezellige familiehotels waar je tijdens je reis kunt verblijven. De familie is zeer gastvrij en vriendelijk en ze serveren heerlijke huisgemaakte maaltijden. 

Excursies 

Vanwege de rijke cultuur en tradities is Bhutan een echte cultuurbestemming. Tijdens de reis is er dan ook veel gelegenheid om kennis te maken met de bevolking en daardoor scoren onze Bhutan voorbeeldreizen hoog op het gebied van excursies met een positieve impact. Door tijdens je reis in contact te komen met de bevolking draag je bij aan een beter inkomen voor de Bhutanezen en beleef je zelf de meest unieke ervaringen. Tijdens de reis heb je een Engelssprekende gids bij je, wat het kennismaken met de inwoners gemakkelijker maakt en ervoor zorgt dat de contactmomenten echt een uitwisseling vormen.

Lokale chauffeur

Bij alle Bhutan reizen maken we gebruik van een lokale chauffeur en een lokale, Engelssprekende gids. Omdat volgens het Bhutanese toerismebeleid een bezoek aan het land alleen mogelijk is met een georganiseerde reis, zijn de chauffeur en gids een vereiste om door het land te mogelijk reizen. Je gids en chauffeur zullen je dan ook vergezellen bij alle verplaatsingen en excursies. Dit biedt ook gelijk een mooie kans om je volledig onder te dompelen in het Bhutanese leven, want je gids vormt een schat aan informatie. 

Natuur en cultuur

Bhutan kent een enorme rijkdom aan cultuur erfgoed en beschermde natuur. Maar liefst 51% van het land bestaat uit beschermde nationale parken, wildlife reservaten en migratiecorridors. Dat is het hoogste percentage ter wereld. Ook is in de Bhutanese grondwet vastgelegd dat 66% van het land te allen tijde bebost moet blijven. Daarnaast is er in Bhutan een schat aan culturele plekken te bezoeken, zoals tempels en kloosters.

 Elk jaar worden er overal in Bhutan verschillende religieuze festivals gehouden, tsechu’s. Het is een spektakel om tijdens je reis één van deze festivals te kunnen bijwonen. In ons overzicht van festivals in Bhutan vind je de kalender met de meest bijzondere festivals van het jaar. 

Slow Travel

Bij het samenstellen van onze reizen proberen we het aantal kilometers dat reizigers afleggen te beperken. Daarmee verminderen we de CO2-uitstoot van het vervoer tijdens je verblijf in Bhutan. Als bijkomend voordeel blijven reizigers langer in een gebied en reizen ze volgens de principes van slow travel. Dat betekent minder verplaatsen, meer zien en meer beleven. Zo kun je de plekken die je bezoekt echt leren kennen en is er gelegenheid voor authentieke ontmoetingen met de bewoners. Daarnaast kan je verschil maken door langer op reis te gaan: zo maximaliseer je de positieve impact die je onderweg maakt. Alleen al door de extra excursies en het geld dat je uitgeeft aan eten, drinken en slapen, zorg je ervoor dat zoveel mogelijk bewoners een inkomen verdienen aan jouw rondreis. Voor Bhutan is het heel goed mogelijk om je reis met een week of langer te verlengen en door te reizen naar de aangrenzende gebieden, zoals Nepal, Sikkim of het noordoosten van India. Deze gebieden zijn allemaal over land te bereiken vanuit Bhutan of eventueel met een korte vlucht.

Bhutan ligt in zone 2. Voor reizen naar bestemmingen in zone 2 hebben we als doelstelling om een minimale reisduur van 10 dagen te halen. In 2023 was het gemiddelde aantal reisdagen voor de geboekte reizen naar Bhutan 18 dagen. Omdat we er liever voor zorgen dat de rondreizen in Bhutan langer duren scoort de bestemming slechts 1 punt in de Eerlijke Reiswijzer.

Wat we nog meer doen

Bij het vergroten van onze positieve impact en het minimaliseren van onze negatieve impact, zijn er ook allerlei acties die we ondernemen die lastig te meten zijn. Zo stimuleren we onze reizigers om vaker plantaardig te eten en minder wegwerpplastics te gebruiken.

Vegetarisch eten

Vegetarisch of veganistisch eten is één van de makkelijkere en meest effectieve manieren om je eigen impact op het klimaat te verkleinen. In Bhutan is vegetarisch eten geen probleem. In veel restaurants en accommodaties wordt de lunch of het diner geserveerd in buffetvorm, waarbij altijd wel vegetarische opties aanwezig zijn. Daarnaast kunnen er overal vegetarische gerechten worden besteld. Bij alle accommodaties waar het diner is inbegrepen wordt door de Bhutan reisexpert op voorhand de voorkeur voor een vegetarische maaltijd doorgegeven. Maaltijden met vlees zijn in Bhutan standaard duurder.

Plasticvrij reizen

Hoewel toerisme ook in Bhutan een steentje bijdraagt aan de stijging van wegwerpplastic, is het over het algemeen heel goed mogelijk om zo plasticvrij mogelijk te reizen. Dat komt voornamelijk omdat er overal waterfilters beschikbaar zijn. Dat maakt het gebruik van plastic flessen tijdens een Bhutan reis in principe niet nodig; alle hotels die zijn opgenomen in de reisroute bieden gefilterd water aan zodat je eenvoudig een herbruikbare waterfles kunt bijvullen. 

 De Bhutanezen zijn dol op pittig eten en chili mag in geen enkel gerecht ontbreken. Het nationale gerecht is ema datsi, groene chili’s in een kaassaus. Wil je de Bhutanese keuken goed leren kennen? Volg dan een traditionele kookworkshop in een dorp, waar je lokale gastvrouw je de culinaire geheimen van Bhutan leert.

CO2-uitstoot van de vlucht

Voor een reis naar Bhutan maak je een retourvlucht van Amsterdam naar Kathmandu en een retourvlucht Kathmandu-Paro. Rechtstreeks vliegen is helaas niet mogelijk. Met deze vluchten wordt in totaal 3740kg CO2e per persoon veroorzaakt. De 'e' achter CO2 betekent dat zowel de CO2-uitstoot als de uitstoot van andere broeikasgassen is meegenomen in deze meting. Wij adviseren onze reizigers om wel de verre reis te maken, maar minder vaak. Zo kan je een verre reis afwisselen met bestemmingen dichter bij huis.

Ben je benieuwd hoe we de berekening van de CO2-uitstoot van je vliegreis naar Bhutan maken? Hier lees je precies welke rekenmethodes en tools we gebruiken bij het berekenen van CO2-uitstoot per vervoersmiddel.

Duurzaam vervoer

De ontwikkeling van elektrisch rijden gaat in Bhutan hard. Door met een elektrische auto rond te reizen wordt een bezoek aan Bhutan nog duurzamer. Op dit moment geldt dat bij ongeveer 70% van alle geboekte reizen naar Bhutan het vervoer ter plaatse met een elektrische auto is. Vanwege de beperkte grootte van de auto's geldt dat alleen nog voor reisgezelschappen van twee personen. De chauffeur regelt dat de auto 's nachts wordt opgeladen, zo heb je daar tijdens de reis zelf geen omkijken naar.

logo voetafdrukBetter Places is gestopt met het compenseren van de CO2e-uitstoot van haar reizen. In plaats daarvan willen wij de CO2e-uitstoot van al onze reizen elk jaar met 5% verminderen. Wij investeren voor elke reiziger een bedrag in projecten voor duurzame energie of biodiversiteit.