Op reis naar Ecuador en tegelijk duurzaam reizen, kan dat? Om in het land te komen, moet je allereerst een vervuilende vliegreis maken. De reis is onvermijdelijk om Ecuador te bereiken, maar helemaal stoppen met vliegen is geen optie! Het maken van deze reizen brengt namelijk ook veel goeds met zich mee, indien het goed gebeurt.
Bij het samenstellen van onze reizen in Ecuador maakt onze lokale reisexpert gebruik van de checklist voor duurzaam reizen. Op die manier proberen we te bereiken dat onze reizen een zo groot mogelijke positieve impact hebben op zowel de lokale gemeenschap als de natuur. Tegelijkertijd proberen we negatieve impact te beperken. Door onze reizen een impactscore te geven kunnen we precies zien op welke punten het al goed gaat en waar nog ruimte voor verbetering is. De scores vind je in de Eerlijke Reiswijzer van Ecuador.
Het belang van toerisme in Ecuador
Op veel bestemming ter wereld zorgt toerisme voor werkgelegenheid voor de lokale bevolking, zo ook in Ecuador. De bijdrage van de toerisme sector aan de Ecuadoraanse economie is aanzienlijk. In 2019 zorgde toerisme voor bijna 1 miljard euro aan inkomsten. Met name vanwege de populariteit van de Galapagos eilanden en het relatief hoge prijskaartje dat hieraan hangt, is de toeristische sector in Ecuador goed voor zo'n 11% van het bruto nationaal product. Bovendien zijn 1 op de 10 Ecuadorianen direct of indirect afhankelijk van toerisme voor hun inkomsten.
criteria die we gebruiken bij het bepalen van de impact van onze rondreizen door Ecuador. In de infographics op deze pagina zie je de gemiddelde scores van de geboekte reizen naar Ecuador in 2024.
Ben je benieuwd waar we de impactscore op baseren? Hier vind je een uitgebreid overzicht van deOvernachtingen
Bij het samenstellen van je reis door Ecuador probeert de reisexpert zoveel mogelijk gebruik te maken van accommodaties die voldoen aan onze criteria voor kleinschalige en duurzame accommodaties. Op deze manier lever je een bijdrage aan werkgelegenheid in het land en zorg je dat de inkomsten op bestemming blijven. Ecuador telt veel kleinschalige guesthouses en hacienda's, die gerund worden door een lokale familie. Zo kan je in Guamote verblijven bij een lokale familie en overnacht je in het nevelwoud in Mindo in een duurzame lodge.
Tijdens de Ecuador reizen in 2024 vond 75,9% van het totaal aantal nachten plaats in kleinschalige (maximaal 16 kamers) en/of duurzame accommodaties. Ecuador scoort hiermee 5 punten voor overnachtingen in de Eerlijke Reiswijzer.
Inti Sisia, Met een verblijf in dit bijzondere hotel draag je bij aan de gelijknamige stichting, die kwetsbare families uit de omgeving steunt. Daarnaast geven ze jonge kinderen de kans om (weer) naar school te gaan en zijn er verschillende projecten speciaal voor ouderen en voor vrouwen.
Guamote is een van de meest authentieke maar ook armste regio's van Ecuador. Hier kan je overnachten bijExcursies
Ecuador staat bekend als echte natuurbestemming. Daardoor is het aanbod aan excursies waarbij de lokale bevolking centraal staat wat kleiner en ligt de focus van onze reizen hier minder op. Dat neemt niet weg dat er verschillende excursies zijn opgenomen in onze reizen. Zo kun je in Mindo met een lokale gids vogels gaan spotten in het nevelwoud en hike je in de Andes een deel van de Quilotoa Loop met een gids. In het authentieke Guamote kan je een kookworkshop volgen waarbij je zelf empañadas leert maken. Naast deze excursies die zijn inbegrepen, kunnen er bij elke rondreis Ecuador nog extra lokale excursies worden opgenomen in het programma. Ecuador scoort het maximale aantal van 5 punten voor het onderdeel excursies in de Eerlijke Reiswijzer. Dit betekent dat er gemiddeld vijf excursies zijn opgenomen in de uitgevoerde reizen in 2024.
Lokale chauffeur
In Ecuador werken we zoveel mogelijk lokale gidsen en chauffeurs. Zij vormen niet alleen een fantastische bron van informatie, maar door met een gids op pad te gaan zorg je ook voor werkgelegenheid en een goed inkomen voor de lokale bevolking. Ecuador scoort 4 punten voor het onderdeel lokale chauffeurs.
Natuur en cultuur
Ecuador is het meest biodiverse land op aarde in verhouding tot zijn grootte. 59% van het grondgebied is bedekt met inheemse flora en fauna. Dit heeft het te danken aan zogenaamde zeldzame natuurhotspots waaronder de Galapagos eilanden, Amazone en het Andesgebergte. Ecuador wordt gezien als essentieel voor het beschermen van de natuurlijke balans op de planeet. Natuurbestemming is dan ook van groot belang en het land telt maar liefst 92 beschermde natuurgebieden die samen 30% van het landoppervlak beslaan.
Ecuador is een echte natuurbestemming is. Tijdens onze reizen bezoek je een groot aantal natuurgebieden, waaronder een de Andes en de Amazone. Met je bezoek draag je bij aan de bescherming van deze gebieden. Nationale parken in Ecuador zijn gratis te bezoeken, maar als reiziger is het niet toegestaan om deze parken op eigen gelegenheid te betreden. Je dient altijd in gezelschap te zijn van iemand die in Ecuador woont. Hiermee wordt niet alleen verantwoord bezoek aan het gebied gestimuleerd, maar ook werkgelegenheid voor lokale gidsen.
Midden in de Amazone kan je het dierenopvangcentrum Yanacocha vinden, dat dieren in nood in de Amazone-regio opvangt en rehabiliteert, waaronder apen, zeldzame vogels en katachtigen zoals de jaguar. De dieren worden na herstel weer in het wild vrijgelaten.
Slow travel
We stimuleren onze klanten om zo lang mogelijk op reis te gaan. Want hoe langer je reist, hoe groter je positieve impact is. Bij het samenstellen van onze reizen proberen we het aantal kilometers dat reizigers afleggen te beperken. Daarmee verminderen we de CO2e-uitstoot van het vervoer. Dat betekent minder verplaatsen, meer zien en meer beleven. Zo kun je een plek echt leren kennen en is er alle gelegenheid voor authentieke ontmoetingen met de bewoners. Dat noemen we slow travel.
Ecuador ligt in zone 3. Voor reizen naar bestemmingen in zone 3 hebben we als doelstelling om een minimale reisduur van 12 dagen te halen. Maar liever zorgen we ervoor dat de rondreizen in Ecuador langer duren. In 2024 was het gemiddelde aantal reisdagen voor de reizen naar Ecuador 22 dagen. Daarmee scoort de bestemming 3 punten in de Eerlijke Reiswijzer.
Wij hebben een geweldige vakantie gehad! De samenstelling van de reis voldeed volledig aan onze wensen en verwachtingen. De accommodaties waren erg prettig, heel goed gesitueerd en erg afwisselend. De excursies gaven een erg goed inzicht in het leven van de Ecuadorianen en waren afwisselend. René, de lokale vertegenwoordiger, is erg goed te bereiken en is erg betrokken.
Wat we nog meer doen
Bij het vergroten van onze positieve impact en het minimaliseren van onze negatieve impact, zijn er ook allerlei acties die we ondernemen die lastig te meten zijn. Zo stimuleren we onze reizigers om vaker plantaardig te eten, minder wegwerpplastics te gebruiken en overtoerisme te voorkomen.
Vegetarisch eten
Het begrip vegetariër is tegenwoordig wel bekend in Ecuador, maar staat nog niet bovenaan het prioriteitenlijstje van de gemiddelde Ecuadoraan. Door de bevolking zelf wordt nog steeds veel vlees en vis gegeten en ook vleesvervangers zijn nog onbekend in Ecuador. In ontwikkelende en toeristische gebieden zoals Quito vind je vegetarische en vegan restaurants, maar trek je verder het achterland in, dan wordt de keuken traditioneler. Gelukkig zijn er in de lokale keuken verschillende gerechten die van zichzelf al vegetarisch zijn.
Plasticvrij reizen
Op steeds meer plekken tijdens je rondreis Ecuador zie je grote hervulbare watercontainers, waar je je waterfles kunt bijvullen. Ecuador reisspecialist René stimuleert de hotels waar we mee samenwerken om deze watercontainers te gebruiken. Daarnaast zijn sommige hotelkamers voorzien van een waterkoker. Gekookt kraanwater is eveneens veilig om te drinken. Hier kun je dus ook je waterfles mee bijvullen. Door een hervulbare waterfles en eventueel een waterfilter mee te nemen, draag je aanzienlijk bij aan het beperken van plastic afval tijdens je reis.
Impact op het klimaat
Naast de positieve effecten, veroorzaakt reizen ook klimaatschade. Dat komt vooral door het vervoer van en naar de bestemming, maar ook het vervoer ter plekke veroorzaakt broeikasgassen. Wij adviseren onze reizigers om niet elk jaar een verre reis te maken, maar af te wisselen met een bestemming dichter bij huis. Ook raden wij onze reizigers aan om te kijken naar de verschillen in uitstoot tussen verschillende airlines. Hier lees je wat je zelf kunt doen om de CO2e-uitstoot van je reis te minimaliseren.
CO2e-uitstoot van de vlucht
Kies voor een vlucht met de minste klimaatimpact door bij Google Flights te filteren op CO2e-uitstoot. De verschillen in uitstoot worden veroorzaakt door het type vliegtuig, aantal tussenstops of de route. Lees hier meer over in deze blog over duurzamer vliegen.
Retour Amsterdam - Quito: uitstoot per persoon per airline (kg CO2e)
Bron: Google Flights
Non CO2e-effecten door vliegen
Naast CO2e komen bij vliegtuigen ook andere schadelijke stoffen vrij. Denk aan stikstofoxiden en waterdamp. Op bepaalde hoogtes kan door stikstofoxide ozon ontstaan, met smog als gevolg. Waterdamp bevriest rond tien kilometer hoogte. De ijskristallen van de bevriezing vormen de vliegtuigstrepen die je wel eens ziet. Veel strepen vormen als het ware een deken die ervoor zorgt dat er minder warmte terugstraalt van de aarde naar de ruimte. Zo hebben ze een opwarmend effect. Het is niet duidelijk hoe groot de bijdrage van deze zogenaamde non CO2e-effecten is op het opwarmen van de aarde.
Better Places is gestopt met het compenseren van de CO2e-uitstoot van haar reizen. In plaats daarvan willen wij de CO2e-uitstoot van al onze reizen elk jaar met 5% verminderen. Wij investeren voor elke reiziger een bedrag in projecten voor duurzame energie of biodiversiteit.