Bouwen aan een droom

Terwijl ze op een school in haar woonplaats Ljutomar dagelijks de maaltijden verzorgde voor leerlingen, droomde Nadica stiekem al lang van een eigen wijngaard met restaurant en gastenkamers. Toen ze, nu zo’n achttien jaar geleden, samen met haar man Branimir op deze plek ging kijken was ze direct verkocht. Nadica: “De kleinschalige wijngaard en het uitzicht waren precies wat ik wilde. Op een paar wijnranken na hebben we alles vanuit het niets opgebouwd.” Haar man ging aan de slag met de wijngaard, zij in de keuken en binnen een jaar openden ze hun deuren. Voor de vijf gastenkamers moest gespaard worden, die kwamen er zeven jaar later bij. Toen was Turizem Tompa compleet.

'Chef of everything'

Sinds die tijd runt Nadica de accommodatie en het restaurant samen met haar man, zoon en sinds twee jaar ook vaste kracht Tamara. Ze noemen haar liefkozend “Chef of everything”, al is ze zelf het liefst in de keuken te vinden. “We serveren onze gasten echt traditionele gerechten. Alles komt uit de regio en zoveel mogelijk uit onze eigen tuin.” Op de menukaart staan onder andere seizoensoepen, štruklji (dumplings) met kaas, aardappelgerechten en stoofvlees dat wel zes uur op het vuur staat, want “klassieke gerechten hebben geen haast”. Daarnaast is Turizem Tompa beroemd om de prijswinnende huisgemaakte Hajdinski kropec; een zoete specialiteit uit de regio, gemaakt met boekweitdeeg en hüttenkäse, die Nadica in grote stukken en met gepaste trots aan haar gasten serveert.

Zelf een Sloveense specialiteit leren maken? Nadica deelt haar passie voor lekker en lokaal eten graag met haar gasten tijdens een kookworkshop. Deze en meer bijzondere workshops en excursies kunnen worden toegevoegd aan de Slovenië voorbeeldreizen

Wensen in de wijnkelder

Bij de regionale smaken mogen de eigen wijnen natuurlijk niet ontbreken, die ze alleen serveren en verkopen aan de eigen gasten. Onder andere de Riesling en Chardonnay werden bekroond met een gouden medaille. De passie voor het produceren van wijn is te voelen in de wijnkelder onder het huis. Deze werd volledig opgetrokken uit stenen van oude boerderijen uit de omgeving, waarvan sommigen wel 250 jaar oud. Een lokale metaalbewerker werd verliefd op de historische kelder die ze creëerden en maakte van de kroonluchters en het deurbeslag absolute kunstwerken. Nadica en haar man wijzen gasten ook graag op het kruis in de hoek van de wijnkelder. Ernaast hangt een grote bel: “Iedereen mag hier een wens doen en daarna twee keer aan de bel trekken. We hebben al van verschillende gasten gehoord dat hun wens is uitgekomen.”

Slovenië reisexpert Nejc komt zelf uit het oosten van Slovenië en weet precies op welke plekken je de cultuur en tradities op het platteland kunt ervaren. Lees hier het verhaal van Nejc en neem rechtstreeks contact op voor een voorstel op maat. 

De charme van de streek

Hun gasten komen inmiddels overal vandaan. Al weten ook Slovenen Turizem Tompa goed te vinden, aangetrokken door de rust en ruimte. “Er is veel te doen in de omgeving en bijna alles is bereikbaar op e-bikes die wij kunnen regelen, vertelt Nadica. "Je kunt de wijnroute volgen, thermale bronnen bezoeken, wandelingen maken of een dagje naar Ptuj gaan, de oudste stad van Slovenië. Maar sommigen komen ook hiernaartoe om even helemaal bij te komen, te genieten van de uitzichten, de sauna en lekker eten en drinken.” En dat is precies wat ze hoopt dat gasten meenemen bij hun vertrek: de totaalervaring. “Ik wilde een plek creëren waar mensen de streek kunnen ervaren. Of gasten er nu voor kiezen om vooral te ontspannen of juist elke dag op pad zijn; ik hoop vooral dat ze genieten van de charme, de smaak en de gastvrijheid van deze regio.”

Plan jouw reis naar Slovenië

Ben je op zoek naar een bijzondere rondreis door Slovenië? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met Nejc of Ruud, de reisexperts in Slovenië. Zij maken je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Bekijk onze voorbeeldreizen of vraag een reisvoorstel aan, rechtstreeks bij Nejc of Ruud.