Duurzaam overnachten op Gotland

‘Toen wij besloten onze cabins te bouwen op Gotland, waren we ons er eigenlijk helemaal niet van bewust dat onze manier van ondernemen sustainable was’, vertelt Stefan. ‘We willen werken met de natuur, daar zorgvuldig mee omgaan en onze cabins zoveel mogelijk laten opgaan in hun natuurlijke omgeving. Dat blijkt perfect te matchen met de belangrijkste duurzaamheidsdoelen die ook de pijlers voor Sustainable Plejs vormen.’

 Tijdens een rondreis in Oost-Zweden kan je, afhankelijk van beschikbaarheid, overnachten bij Maven. Zoals tijdens de Zweden met kinderen en de Duurzame Zweden vakantie, Geef bij je aanvraag bij reisspecialist Elsbeth aan dat je hier graag overnacht en ze komt met een passend voorstel.

Deel uitmaken van de gemeenschap

Eigenlijk dekt vakantieaccommodatie de lading niet als je Maven probeert te omschrijven. De cabins, huisjes of cottages van Maven vormen samen met de natuur die typisch is voor dat gedeelte van Gotland, een heuse oase. Ze liggen prachtig afgelegen, maar tegelijkertijd dicht bij alles wat je nodig hebt: natuur om in te wandelen, de zee, een schattig klein dorpje en zelfs een restaurant op 1 kilometer afstand. Ook Stefan en Anne wonen zo goed als óp het terrein. ‘Dat was vanaf het begin af aan het doel. We willen zelf deel uitmaken van onze onderneming en de lokale gemeenschap.’

Duurzaamheidsproject Sustainable Plejs

Maven is één van de dertig ondernemingen die deel uitmaken van het duurzaamheidsproject Sustainable Plejs. Met dit EU-project streven de deelnemende ondernemingen ernaar om duurzaam Gotland op de kaart te zetten. Om dit te bereiken worden er duurzame bedrijfsmodellen ontwikkeld, samenwerkingen gestimuleerd en worden bedrijven voorzien van nieuwe kennis, contacten en duurzame werkmethoden. Stefan: ‘Als bedrijf doe je een belofte voor de toekomst. Het mooie is dat de programma’s zo opgesteld zijn dat ook bedrijven die aan het begin van hun duurzaamheidsreis staan worden meegenomen. De criteria om mee te doen zijn laag, het gaat vooral om het veranderen van de mindset.’

Het Sustainable Plejs-project is een samenwerking tussen Gotlands Besöksnäring AB en Tillväxt Gotland. Het project is gestart in januari 2023 en loopt tot april 2026. Het project wordt gefinancierd door Tillväxtverket via het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling en door Region Gotland.

Eén met de natuur

‘Reizen en duurzaamheid bijten elkaar soms’, zegt Stefan. Maar veel van onze gasten hebben onze accommodatie heel bewust uitgezocht. Ze houden van natuur, zoeken de rust en vinden duurzaamheid heel belangrijk. Vanuit onze onderneming proberen wij het zo goed mogelijk te doen.’ Dat betekent dat ze altijd zoeken naar een evenwicht tussen hun activiteiten en de natuur, maar ook naar een sociaal evenwicht. Hoe blijft de community en het eiland gezond?

Aandacht voor het ecosysteem

Duurzaamheid krijgt bij Maven in eerste instantie een praktische invulling. Stefan: ‘het hele gebied is ontworpen met de natuur in gedachten. Ik heb uren doorgebracht in het gebied om te voelen wat een goede plek zou zijn om de cabins zó te plaatsen dat we de natuur zo min mogelijk zouden verstoren. We hebben dus enkel daar waar het écht moest bomen weggehaald door de cabins op hun plek te hijsen. Het hout van de gekapte bomen hebben we allemaal gebruikt, bijvoorbeeld voor de paadjes die door het natte gebied lopen. Dat gebied is heel belangrijk voor het ecosysteem, dus dat laten we zoveel mogelijk met rust.’ De huisjes zijn ontworpen en gebouwd door Stefan zelf, met lokale werklui.

Maven betekent zeemeeuw in het Gotlands. Stefan: ‘Tegelijkertijd is de naam ook een grapje, een verwijzing naar de jeugd uit Stockholm, die van oudsher naar Visby kwam om te feesten en daarbij net zoveel troep en herrie te maakten als zeemeeuwen.'

Gotland buiten het hoogseizoen

Passend binnen de doelstellingen van Sustainable Plejs willen Stefan en Anne mensen verleiden om Gotland ook buiten het hoogseizoen te bezoeken: ‘Zo proberen we het toerisme te spreiden. Veel mensen bezoeken Gotland in de drukke zomermaanden, terwijl de omgeving in het laagseizoen ook prachtig is. Veel restaurants zijn gewoon open. Fietsen en wandelen kan in bijna alle maanden. In de herfst ontvangen we veel vissers en ook in de lente is het hier prachtig met alle vogels. Alleen november is misschien minder’, lacht hij. ‘Maar dan is het wel weer heerlijk om op te warmen in de sauna.’

Zo min mogelijk waste

‘Natuurlijk proberen we zo min mogelijk afval te veroorzaken’, vertelt Stefan. ‘We nemen recyclen serieus en we kopen en vervangen niet zomaar, we kiezen voor kwaliteit. Kunnen we iets niet meer gebruiken, dan geven we het bijvoorbeeld weg aan het gemeenschapshuis in Kappelshamn. De cabins die we niet meer gebruiken, hebben we verkocht aan een restaurant in de buurt.’ Ook voor het voedsel dat mensen vaak achterlaten in hun vakantiehuisje hebben ze bij Maven iets slims bedacht: een speciale plek in de algemene ruimte waar je dingen kunt lenen. Ook groeien er verse kruiden, die iedereen kan plukken. Op verzoek verzorgen Anne en Stefan voor groepen ook diners. Ze werken dan met seizoensproducten van lokale leveranciers.

 Door te overnachten bij een accommodatie als deze, maak je positieve impact met je reis. Benieuwd wat je nog meer kunt doen? Lees meer over reizen met positieve impact.

Sociale duurzaamheid

Voor bedrijven die al flink wat stappen hebben gemaakt op het gebied van duurzaamheid, richt Sustainable Plejs zich ook op sociale duurzaamheid. Stefan: ‘We leven in een prachtige omgeving en werken met de natuur. Maar dat betekent ook dat we ons verantwoordelijk voelen voor de lokale gemeenschap en die proberen te ondersteunen. Kappelshamn is een heel klein dorpje waar maar 150 mensen wonen, daar maken wij echt deel van uit. De gemeenschap speelt een belangrijke rol in het succes van onze onderneming. En we zoeken steeds meer naar samenwerkingen, want we beginnen in te zien dat we niet alles zelf kunnen’, lacht Stefan.

Ondernemen met je hart

Maven moet voor iedereen vooral een ontspannen plek zijn. Stefan: ‘De natuur hier doet sowieso iets met je. Het is alsof je automatisch ontspant. De meeste mensen blijven drie of vier nachtjes, dat is eigenlijk minimaal om het gebied volledig mee te krijgen. Dat gun ik iedereen, want wij kunnen soms zelf nog steeds niet geloven dat we de mogelijkheid hebben om dit te doen. Wij creëren dingen die we leuk én belangrijk vinden. Niet altijd met een economisch doel, vaak vooral met ons hart. En ik denk, of ik hoop op z’n minst, dat dat uiteindelijk bij ons terugkomt. Volgens mij voelen mensen dat!

Plan jouw reis naar Zweden

Ben je op zoek naar een bijzondere Zweden rondreis? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met je reisexpert in Zweden. Sylvia of Elsbeth maakt je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Bekijk onze voorbeeldreizen of vraag een reisvoorstel aan, rechtstreeks bij een van onze Zweden specialisten.