Wij geloven dat toerisme bij kan dragen aan een betere wereld, zolang we bewust en verantwoord reizen.  Bij het samenstellen van onze reizen door Zweden maken onze lokale reisexperts gebruik van de checklist voor duurzaam reizen. Zo zorgen we ervoor dat we een zo groot mogelijke positieve impact op de lokale gemeenschap en de natuur hebben. Daarnaast streven we naar een minimale negatieve impact op het klimaat. Met de impactscores die we onze reizen toekennen kunnen we precies zien wat er goed gaat en waar nog ruimte is voor verbetering.

Eerlijke Reiswijzer Zweden.

Bekijk de positieve en negatieve impact van de Midden-Zweden reis.

Ik ben benieuwd

Het belang van toerisme

Het wordt niet altijd gerealiseerd door iedereen maar Zweden is een heel groot land. Veel delen van het land zijn lastig bruikbaar voor bijvoorbeeld landbouw. Dit komt doordat de ondergrond niet goed is, maar ook doordat de seizoenen heel kort zijn. De houtindustrie is belangrijk voor de Zweden, maar daarnaast is ook toerisme een industrie met perspectief voor het land. Zweden heeft ontdekt dat het een land is dat veel te bieden heeft. Toerisme is in ontwikkeling, maar heeft al veel impact. De sector is goed voor ongeveer 10% van het BNP in Zweden

Positieve impactscore 

Ben je benieuwd waar we de impactscore op baseren? Hier vind je een uitgebreid overzicht van de criteria die we gebruiken bij het bepalen van de impact van onze rondreizen door Zweden. De infographics met impactscores op deze pagina dienen als voorbeeld en komen van de Zweden autorondreis Hoge Kust.

 

Overnachtingen

In Zweden verblijf je in kleinschalige en duurzame accommodaties die passen bij de reis die je maakt. Van slapen als een vorst in Rosersberg tot een verblijf in de wiegende maan in Furudal – het aanbod is verrassend en gevarieerd. Bijna overal staan maaltijden op het menu die bereid zijn met lokale ingrediënten en is er veel aandacht voor de natuur en het milieu.

Excursies

Tijdens onze Zweden-reizen kun je allerlei bijzondere excursies boeken. Een mooi voorbeeld is een bezoek aan een huskyboerderij in het binnenland van de Hoge Kust. Je leert daar alles over de Siberische husky en het leven met deze honden, en gaat samen met een gids de natuur in om te ervaren hoe het is om met husky’s te werken. Ook een kanotocht waarbij je op zoek gaat naar bevers is een populaire activiteit. In de autorondreis langs de Hoge Kust zijn standaard geen excursies inbegrepen, maar je kunt ze wel los bijboeken.

Lokale gids en chauffeur

Wil je tijdens je reis extra verdieping en verhalen uit de regio? Dan kun je een lokale gids toevoegen aan je reis. Of het nu gaat om een husky-excursie, een bevertocht per kano of een wandeling door de natuur, een gids uit de omgeving zorgt voor een unieke ervaring. Ze kennen de plek als geen ander en delen met plezier hun kennis over de natuur, cultuur en het dagelijks leven in Zweden.

Slow travel 

We moedigen onze reizigers aan om zo lang mogelijk op pad te gaan. Hoe langer je reist, hoe groter je positieve impact en hoe beter je de bestemming écht leert kennen. Door langer op één plek of in één regio te blijven, maak je bewuster contact met de omgeving. Dat noemen we slow travel.

Zweden valt binnen zone 1. Voor bestemmingen in deze zone streven we naar een minimale reisduur van 14 dagen. In de praktijk lukt dat goed: in 2024 bleven onze reizigers gemiddeld 18 dagen in Zweden. Daarmee scoort het land 2 punten in de Eerlijke Reiswijzer.

De bossen in Zweden in de sneeuw.

Onze reis naar Zweden was onvergetelijk. De route en activiteiten sloten perfect aan op onze wensen: volop ruimte om de bijzondere natuur te beleven, de omgeving echt te leren kennen en in contact te komen met de lokale bevolking. Ook de accommodaties waren sfeervol. Het meedenken en alles regelen was TOP!

 

Wat we nog meer doen

We stimuleren reizigers om vaker vegetarisch te eten, wat in Zweden steeds makkelijker wordt. Ook moedigen we wandelen, fietsen en kajakken aan als actieve en bewuste manieren om de natuur te beleven. Reizen met de elektrische auto is goed te doen, vooral in het zuiden van Zweden. Daarnaast is de trein een comfortabel en klimaatvriendelijk alternatief om het land te bereiken of door te reizen. Niet alles is meetbaar, maar deze keuzes dragen stuk voor stuk bij aan een reis met meer positieve impact.

Vegetarisch eten

Vegetarisch eten in Zweden is eigenlijk overal mogelijk. Het maakt niet uit of het gebied wel of niet goed ontwikkeld is op het gebied van toerisme, er worden overal wel vegetarische opties aangeboden. Een voorbeeld hiervan zijn de natuursafari's die in Zweden aangeboden worden. Vroeger was het zo dat er standaard vlees werd aangeboden tijdens de excursies. Nu is de norm dat de maaltijden vegetarisch zijn met een keuze om er vlees bij te eten. Voor veganisten is het nog wel wat lastiger in Zweden, maar ook daar komen steeds meer mogelijkheden. Onze reisexperts Sylvia en Elsbeth geven tips over vegetarisch eten in Zweden, zowel vooraf in het reisvoorstel als ter plekke bij aankomst. In dit artikel vind je meer inspiratie voor vegetarisch eten in Zweden

Wandelen en fietsen

Zweden is echt een natuurland. Veel reizigers komen ernaartoe om te ontsnappen aan de dagelijkse sleur en stress. Ook is wandelen en fietsen in de natuur weer hip aan het worden. In Europa is Zweden een ultieme natuurbestemming en geschikt om weer terug de wildernis in te gaan. Er zijn vele natuurgebieden waar je als reiziger op pad kan gaan. Door de vele natuur kunnen er in Zweden lange en korte wandeltochten gemaakt worden, maar ook meerdaagse. Deze wordt ook vaak opgenomen in onze duurzame vakantie in Zweden

Duurzaam vervoer

Reizen met je eigen elektrische auto wordt in Europa steeds gebruikelijker en ook in Zweden is dat goed te doen. Vooral in het zuiden vind je volop laadpunten en zijn de afstanden goed te overbruggen. Reis je richting het noorden of de meer afgelegen gebieden, dan is wat extra voorbereiding handig, omdat laadmogelijkheden daar beperkter zijn. Zweden experimenteert inmiddels zelfs met wegen waarop je al rijdend kunt laden. Ook met de trein naar Zweden reizen is een duurzame en comfortabele optie. Een ontspannen begin van je reis. In dit artikel lees je alles over duurzaam reizen in en naar Zweden.

Groen nationaal park in Zweden.

Natuurbehoud

In Zweden mag je bijna overal genieten van de natuur, dankzij het ''allemansrecht''. Wandelen, varen, paardrijden of je tentje opzetten? Het kan bijna overal, zolang je respectvol omgaat met de omgeving en je je als gast van de natuur blijft gedragen. Wil je meer lezen over wat wel en niet mag? Lees dan deze blog met alle informatie over het "allemansrecht".

Verder zijn er een aantal plekken door het land verspreid waar je niet overal mag wildkamperen bijvoorbeeld. In het Abisko Nationaal Park is dit het geval. Hier zijn specifieke plekken waar je je tent op mag zetten. Handig dus om van tevoren uit te zoeken waar zodat je altijd op tijd je tent op kan zetten. Kamperen op privéterrein is toegestaan mits de eigenaar akkoord is. Kamperen met gemotoriseerde voertuigen wordt moeilijker. In Zweden is de "Terrängkörningslagen". Volgens hun mag je met gemotoriseerde voertuigen niet op onbedekte bodem in de natuur rijden en dit houden zij scherp in de gaten. Ook staan er vaak verkeersborden als het niet toegestaan is om met dit type voertuig een plek of weg te betreden.

Een kampvuurtje mag op veel plekken, maar wees voorzichtig. Breek geen takken af, hak geen bomen om en maak liever geen vuur op rotsen, die kunnen splijten door de hitte. Twijfel je? Vraag dan bij het lokale toeristenbureau wat er wel en niet mag in de regio waar je bent.

Plasticvrij reizen

Zweden loopt voorop als het gaat om plasticvrij reizen. Recyclen zit diep in de cultuur en single-use plastic wordt vrijwel overal vermeden. Kraanwater is overal drinkbaar, en in restaurants en cafés staat gratis water klaar, of je nu in de stad bent of midden in de natuur. Zweden zijn van jongs af aan gewend respectvol met hun omgeving om te gaan. Afval neem je weer mee terug, ook tijdens wandelingen. Excursies verlopen daarom standaard zonder plastic verpakkingen; alles is herbruikbaar. Onze reisexperts geven bij het reisprogramma praktische tips voor plasticvrij en verantwoord reizen, afgestemd op seizoen en regio.

Eland in het bos in Zweden.

Impact op het klimaat

Reizen brengt veel moois, maar het vervoer van en naar je bestemming zorgt ook voor CO₂-uitstoot. Zweden is gelukkig uitstekend bereikbaar met de trein of je eigen (elektrische) auto. Steeds meer van onze reizigers kiezen dan ook voor een duurzamere manier van reizen naar Zweden, waarbij de reis zelf al deel uitmaakt van de ervaring.

Retour Amsterdam - Stockholm: uitstoot per persoon per vervoersmiddel (kg CO2e)

(Elektrische) auto o.b.v. 2 personen per auto
Bron: Greentripper & Google Flights

Met de trein naar Zweden

Als je met de trein naar Zweden reist is je persoonlijke CO2-uitstoot maar 16kg. Voor de retourvlucht naar Stockholm kun je zevenendertig keer op en neer met de trein. Naar Zweden met de trein betekent misschien wat meer reistijd, maar wel comfortabel reizen zonder files of gedoe. Wij helpen reizigers op weg met inspirerende en slimme treinroutes naar Zweden. 

Met de auto naar Zweden 

Bij het samenstellen van onze reizen proberen we het aantal kilometers dat reizigers afleggen te beperken. Daarmee verminderen we de CO2-uitstoot van het vervoer. Als bijkomend voordeel blijven reiziger langer in een gebied en reizen ze volgens de principes van slow travel. Dat betekent minder verplaatsen, meer zien en meer beleven. Zo kun je een plek echt leren kennen en is er alle gelegenheid voor authentieke ontmoetingen met de bewoners. 

Tijdens de autorondreis Zweden reis je zo'n 1342 km in 21 dagen. Dat komt neer op gemiddeld bijna 64 km per dag. Dat is reizen op een laag tempo. Natuurlijk speelt het formaat van het land een belangrijke rol. Zweden is een redelijk groot land, maar doordat je in één regio van het land rondreist zijn de afstanden korter en kan je meer van het land zien in een korte tijd.

Zweden is een ambitieus en vooruitstrevend land. Zo ook op het gebied van transport en vervoer. Bij de luchthaven Arlanda, ten noorden van Stockholm, ligt een twee kilometer lange weg. Dit is de eRoadArlanda. Op deze weg is het al mogelijk om je elektrische auto op te laden terwijl je er overheen rijdt. Zweden streeft ernaar om in 2030 volledig elektrisch te rijden op deze manier.

Binnenlandse vluchten 

Tijdens onze reizen proberen we binnenlandse vluchten zo goed mogelijk te vermijden. In onze reizen naar Zweden zijn geen binnenlandse vluchten opgenomen.

CO2-uitstoot van de vlucht

De retourvlucht van Amsterdam naar Stockholm veroorzaakt 598kg CO2e per persoon. Je vliegt dan economy class met een rechtstreekse lijnvlucht. De 'e' achter CO2 betekent dat zowel de CO2-uitstoot als de uitstoot van andere broeikasgassen is meegenomen in de meting. De vlucht naar Zweden is niet onvermijdelijk, maar wel makkelijk. Toch proberen wij onze reizigers te stimuleren om binnen Europa op reis te gaan met de trein of de auto. Dit kan goed doordat deze bestemmingen goed te bereiken zijn op deze manier van reizen. Hier lees je wat je nog meer kunt doen om de CO2-uitstoot van je reis te minimaliseren.

Ben je benieuwd hoe we de berekening van de CO2-uitstoot van je vliegreis naar Zweden maken? Hier lees je precies welke rekenmethodes en tools we gebruiken bij het berekenen van de CO2-uitstoot per vervoersmiddel.

Retour Amsterdam - Stockholm: uitstoot per persoon per airline (kg CO2e)

logo voetafdrukBetter Places is gestopt met het compenseren van de CO2e-uitstoot van haar reizen. In plaats daarvan willen wij de CO2e-uitstoot van al onze reizen elk jaar met 5% verminderen. Wij investeren voor elke reiziger een bedrag in projecten voor duurzame energie of biodiversiteit.