Het wordt door de grootste namen in de culinaire wereld genoemd als topbestemming voor gastronomie. Met invloeden uit alle hoeken van de wereld, lokale ingrediënten van hoge kwaliteit en een hoofdstad met maar liefst twee sterrenrestaurants, is de keuken van Peru de afgelopen jaren wereldwijd enorm in aanzien gestegen. Ben je van plan vegetarisch te eten in Peru? Dat kan zeker! De Peruaanse keuken is het perfecte voorbeeld van fusion, met traditionele gerechten die stammen uit het Inca tijdperk, ingrediënten uit de Spaanse keuken en meer recentelijk zelfs invloeden uit Azië. Lees hier allerlei tips voor vegetarisch eten in dit unieke land!
Tips voor vegetarisch eten in Peru
rondreis Peru samen met een lokale reisspecialist. Laat je inspireren door onze reistips en voorbeeldreizen en neem rechtstreeks contact op met de specialist voor een voorstel op maat.
Bij Better Places stel je je1. Traditie van superfoods
Peru is een ideale bestemming voor wie bewust met eten bezig is. Niet op zijn minst omdat Peru de westerse hype van superfoods ver voor was. Inmiddels kan je geen receptenboek meer doorbladeren zonder gerechten met quinoa, avocado of zoete aardappel aan te treffen. Doordat deze gezonde plantaardige producten al van oudsher in Peru worden verbouwd, net als bijvoorbeeld de macaplant en cacao, zijn ze al eeuwenlang te vinden in de lokale keuken.
2. Sin Carne?
Hoewel vlees en vooral visgerechten de Peruaanse menukaarten domineren, kan je als vegetariër heel goed genieten van de lokale specialiteiten. Vaak kunnen maaltijden, inclusief de meest populaire gerechten, namelijk ook zonder vlees worden bereid. Let wel op dat wanneer je vraagt om een gerecht ‘sin carne’ (zonder vlees), dit niet altijd automatisch wordt begrepen zoals wij het bedoelen. Zo kan je zonder verduidelijking zomaar een bord met kip voorgeschoteld krijgen. Benadruk daarom altijd dat je geen vlees, kip en vis eet en het gerecht alleen met groenten wilt bestellen. In veel gerechten kan vlees bijvoorbeeld ook makkelijk vervangen worden door ingrediënten als avocado of ei.
effecten van onze reizen in Peru in kaart, zodat we precies weten wat er goed gaat en waar nog ruimte is voor verbetering. Laat je inspireren!
Vegetarisch is de makkelijkste en meest effectieve manier om je persoonlijke CO2-uitstoot te verkleinen. Wij doen nog meer om duurzaam reizen mogelijk te maken. Zo brengen we de positieve en negatieve3. Vegetarische gerechten
Welke klassieke gerechten kun je met een gerust hart bestellen als vegetariër? Met aardappels zit je in ieder geval altijd goed! In de Peruaanse keuken kennen ze er daar maar liefst 3000 verschillende soorten van. Aan aardappelgerechten daarom ook geen gebrek. Kies bijvoorbeeld voor Papa a la Huancaina; gekookte aardappels geserveerd met sla, ei en een romige saus. Of Escribano Arequipeno, een salade van gestampte aardappels, tomaat en zoete pepers. Ook soepen zijn enorm populair in Peru en veel daarvan bevatten geen vlees maar ingrediënten als quinoa, aardappel en pompoen.
4. Maak het vegetarisch
Spreek je een woordje Spaans, dan kan je in overleg vaak vleesgerechten als vegetarische maaltijd bestellen. Zo is het populaire gerecht Causa ook prima zonder vis of vlees te bereiden. Causa bestaat uit laagjes aardappelpuree en avocado, met daartussen vaak een salade van tonijn, krab of kip. Maar in veel restaurants kan dit op verzoek ook vervangen worden door groenten. Hetzelfde geldt voor het eveneens populaire Rocoto Relleno. Deze gevulde zoetige pepers worden normaliter geserveerd met een vulling van rundvlees, maar is vaak ook te bestellen met alleen kaas en groenten. Traditioneel wordt de Rocoto Relleno bovendien opgediend met een kleine aardappelgratin, ook helemaal vegetarisch!
5. Geen vlees, maar wel vis?
Vis is een onmisbaar hoofdingrediënt van de Peruaanse keuken. Eet je geen vlees, maar wel vis, dan heb je het in Peru dus voor het uitkiezen. Een specialiteit die in dat geval tijdens je reis niet mag ontbreken is het nationale gerecht van Peru: ceviche. Deze maaltijd van rauwe vis, gegaard in een marinade van limoensap, is de trots van de Peruanen. Verheug je verder vooral langs de kust ook op prachtige borden met garnalen en schelpdieren!
6. Ga op een food tour in Lima
Het is een aanrader om bij aankomst in Lima een food tour te doen; een perfecte eerste kennismaking met de lokale keuken van Peru. Geef van te voren bij Peru reisexpert Guido aan dat je vegetariër bent zodat hier tijdens de tour rekening mee kan worden gehouden. Je leert op deze manier direct welke gerechten je als vegetariër kunt eten en hoe je in restaurants om kunt gaan met het vragen om aanpassingen. Lima is bovendien echt een culinaire bestemming waar je kunt genieten van lokale markten, spotgoedkope eettentjes en decadente sterrenrestaurants.
7. De lokale keuken als onderdeel van je Peru reis
Reizen en genieten van de lokale keuken gaan hand in hand en Peru is daar de ideale bestemming voor. Je kunt heerlijk eten in Peru en dat weet ook Guido, de Better Places reisexpert die zelf jaren in Peru woonde en het land als geen ander kent. Voor vertrek krijg je daarom zijn persoonlijke restauranttips mee, in verschillende steden en voor elk budget. Heb je specifieke wensen, zoals een bezoek aan een lokale markt met gids, een kookcursus of een food tour? Geef dat aan en het wordt opgenomen in het reisvoorstel. Zo heeft Guido een lunch geregeld voor Margot in restaurant Maido in Lima. Dit restaurant staat op nummer 10 in de ranglijst van de 50 beste restaurants ter wereld. In haar blog schrijft ze erover.
Plan jouw reis naar Peru
Ben je op zoek naar een bijzondere Peru rondreis? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met Indie, Guido en Agnes, de reisexperts in Peru. Zij maken je reis helemaal op maat, dus je reis is altijd uniek. Bekijk onze voorbeeldreizen of vraag een reisvoorstel aan, rechtsreeks bij de reisexpert.