Op safari in Sri Lanka vanuit deze bijzondere lodge 

  • Wild van dichtbij
  • Midden in de natuur
  • Traditioneel gastenverblijf
  • Goed voor het milieu
  • Helpen met lokale gerechten

Op safari in Sri Lanka vanuit de ecolodge

Het vlakke land met de rode aarde en droge bosjes doet denken aan zuidelijk Afrika. Maar hier vind je geen leeuwen en zebrapaarden. Dit is het land van de wilde olifant. Op weg naar de boerderij maakt Dim graag een ommetje langs een ondiep meer waar tientallen vogels verkoeling zoeken. Ooievaars en pelikanen dobberen op het golvende water. Verderop steken buffalo’s één voor één hun neus in de plas. Een grote verschijning doemt op tussen de kudde buffalo’s. Het is een olifant. Hij wandelt gracieus richting het meertje. De ene poot bedachtzaam voor de andere. Totdat hij kniehoog in het water staat. Met zijn lange slurf sproeit hij zijn rug nat. Wat is het bijzonder om een wilde olifant van zo dichtbij te zien.

Midden in de natuur

Verwacht geen minibar of flatscreen tv. In de The Kingdom Eco Lodge slaap je midden in de natuur, in een open kamer gemaakt van modder en palmbladen. Het hout piept en kraakt als het waait. Er zijn geen deuren of ramen. Zelfs de badkamer heeft een open dak. Vanuit je bed kijk je zo uit op het leefgebied van de olifant. Als je gelukt hebt komt er eentje langslopen terwijl je het slaapzand uit je ogen veegt.

Het roer om en op safari in Sri Lanka

Dim is de eigenaar en oprichter van de The Kingdom Eco Lodge. Hij werkte altijd al in het toerisme. Als privéchauffeur rijdt hij vakantiegangers het hele land door, van vijf-sterrenresorts tot budgethotels. “Ik begon steeds meer in te zien dat al die reizigers nooit het échte Sri Lanka te zien krijgen. Dat begon me te vervelen. Het moest anders.” Dim gooit het roer om, zegt zijn baan op en koopt een stuk landbouwgrond in het midden van niks. Als stadsjongen verhuist hij van de ene dag op de andere naar een afgelegen gebied en begint er zijn eigen boerderij.

In Sri Lanka vind je één van de mooiste treinroutes ter wereld. Een rit die je echt niet mag missen tijdens je rondreis.

Traditioneel gastenverblijf

Op een ochtend kijkt Dim ademloos toe hoe een kudde olifanten sierlijk langs zijn huis schuifelt. “Ik wist het meteen. Dít is het echte Sri Lanka en dit wil ik toeristen laten zien.” Samen met vrienden en dorpsbewoners bouwt Dim een traditioneel gastenverblijf. “Al het materiaal wat we gebruikt hebben komt rechtstreeks uit de natuur. De muren zijn van modder, de balken van omgevallen bomen en het dak van gevlochten palmbladeren. Zo bouwden de mensen hier vroeger ook hun huizen.”

Goed voor het milieu

Met alles wat hij doet houdt Dim rekening met het milieu. De elektriciteit komt van zonnepanelen, het water voor het land is opgevangen regenwater. Het water uit de douche wordt hij de put voor het huis gepompt. “We werken nog een aan een filtersysteem, zodat het kraanwater straks ook drinkbaar is en we plastic flessen helemaal kunnen verbannen.” Het eten wordt altijd zelf gemaakt en komt zoveel mogelijk van de boerderij. “Papaya, mango, banaan, kokos, pompoen en aubergine. Het groeit hier allemaal. Wat we niet hebben ruil ik met de dorpelingen.”

Samen koken en een wandelsafari in Sri Lanka

Het is aan te raden om minstens twee nachten in The Kingdom Eco Lodge te verblijven. Dan is er genoeg tijd om heerlijk te ontspannen in een hangmat naast het huis. Daarna ga je samen met Dim op safari in Sri Lanka om de omgeving te verkennen. Onderweg vertelt hij over de planten en dieren die je tegenkomt. De tocht sluit je af op de top van een grote rots, met uitzicht over het landschap en de ondergaande zon. Wie het leuk vindt helpt ’s avonds in de keuken bij het bereiden van de maaltijd. Verwacht geen rustig diner, want het kan zomaar zijn dat je plotseling geroepen wordt om te komen kijken. Dan staat er een olifant voor het erf te knabbelen aan de bomen.

Plan jouw reis naar Sri Lanka

Ben je op zoek naar een bijzondere Sri Lanka reis? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met Lea, de reisexpert in Sri Lanka. Zij maakt je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Bekijk onze voorbeeldreizen of vraag een reisvoorstel aan, rechtstreeks bij Lea.

Sri Lanka met kinderen

Wil je graag naar Sri Lanka reizen met kinderen en ben je op zoek naar een bijzondere familiereis door dit mooie land? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met een lokale reisexpert, die ervaring heeft met het organiseren van reizen met kinderen. Je maakt je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Bekijk hier onze voorbeeldreis Sri Lanka met kinderen.

Beste reistijd Sri Lanka

De beste reistijd voor Sri Lanka is van februari t/m april, maar ook in de andere maanden is reizen door Sri Lanka goed te doen. Lees meer over de beste reistijd Sri Lanka.

Duurzaam reizen in Sri Lanka

Sri Lanka is een prachtig land dat jaarlijks veel reizigers trekt. Een mooie plek om te overnachten bij lokaal gerunde accommodaties, theeplantages te bezoeken en te wandelen door ongerepte landschappen. Sri Lanka heeft ook verschillende gezellige homestays, waar je even deel uitmaakt van het leven van lokale families en prachtige ecolodges waar zorg voor de natuur voorop staat.

Meer inspiratie voor je Sri Lanka rondreis

Wil je meer lezen over Sri Lanka en waarom dit geweldige land een goede keuze is voor een speciale rondreis? Reisblogger Karlijn reist de hele wereld rond en heeft ook in Sri Lanka veel gezien. Lees meer over haar reiservaringen in Sri Lanka.