De 4 beste tips om in Zuid-Afrika met locals in contact te komen

  • Wees spontaan en open
  • Logeer in een homestay
  • Ga met een lokale gids op stap
  • Doe een kookworkshop

Wees spontaan en open

“Zuid-Afrikanen zijn heel open en nieuwsgierig”, vertelt Judith. “Ze vinden het leuk om hun gedachten en meningen te delen en hebben veel interesse in buitenlanders. Dat maakt het heel makkelijk om een praatje met een local aan te knopen, want negen van tien mensen reageren meteen enthousiast. Alles valt of staat met je eigen houding. Als je je zelf spontaan en open opstelt, dan krijg je dat ook terug. Een aanknopingspunt voor een gesprek heb je zo gevonden. Geef iemand bijvoorbeeld een complimentje over zijn haar of kleren, of begin over voetbal. Dat breekt meteen het ijs en het levert je gegarandeerd een leuk gesprek op.”

Logeer in een homestay in Zuid-Afrika

Homestays worden in Zuid-Afrika steeds populairder en dit is een leuke manier om kennis te maken met het leven van een gewone Zuid-Afrikaanse familie. Er zijn homestays in het hele land en elk verblijf is weer anders. Judith: “In de township Gugulethu in Kaapstad kun je bijvoorbeeld logeren bij Mama Noks. Dat is een bijzondere ervaring, een van de leukste Zuid-Afrika tips en je helpt met je verblijf ook nog eens mee aan de ontwikkeling van deze wijk. Je kunt Mama Noks helpen bij het bereiden van een traditioneel diner en je slaapt in een speciale gastenkamer. Over het algemeen zijn de homestays in Zuid-Afrika vrij basic, maar je kunt er altijd op rekenen dat je de mooiste kamer van het huis krijgt. Zuid-Afrikanen vinden het belangrijk dat gasten het beste krijgen, dat hoort zo in de Zuid-Afrikaanse cultuur.”

Er zijn in Zuid-Afrika veel mooie lodges en kleinschalige hotels. Judith zet de meest bijzondere overnachtingen op een rijtje.

Zuid-Afrika tips: Ga met een lokale gids op stap

Een excursie maken met een lokale gids is een aanrader als je meer wilt leren over Zuid-Afrika. De gids kan je alles vertellen over zijn land en de cultuur en hij brengt je makkelijk in contact met andere locals. Bovendien kun je de gids alles vragen en dat geeft je een goed beeld van de manier waarop mensen in Zuid-Afrika denken en leven.

Doe een kookworkshop

“De vrouwen in Zuid-Afrika kunnen goed koken en daar zijn ze erg trots op”, vertelt Judith. “Het is dan ook erg leuk om een kookworkshop te volgen en lokale gerechten te leren bereiden. In het hele land zijn er workshops te volgen, onder andere in de kleurrijke wijk Bo-Kaap in Kaapstad. Hier leer je de traditionele Cape Malay-keuken kennen. Verder is er het landelijke project Cook-up with Kamamma, waarbij je luncht in een township en samen met een kamamma enkele gerechten bereidt. Een kamamma is een vrouw die een kind op haar rug draagt, maar ook de gemeenschap ondersteunt. Dit project is er onder andere in Stellenbosch en Knysna. Zo zie je hoe de locals leven, proef je lokale gerechten en is er alle ruimte voor een gesprek met mensen in de buurt. Erg leuk en leerzaam om mee te maken.”

Plan jouw reis naar Zuid-Afrika

Ben je op zoek naar een bijzondere rondreis door Zuid-Afrika? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met Judith, de reisexpert in Zuid-Afrika. Zij maakt je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Bekijk onze voorbeeldreizen of vraag een reisvoorstel aan, rechtstreeks bij Judith.

Zuid-Afrika met kinderen

Zuid-Afrika is enorm geschikt voor een vakantie met zowel jonge als oudere kinderen. Met de hele familie kan je in Zuid-Afrika makkelijk in contact komen met de locals. Wil je graag een rondreis met de kinderen door Zuid-Afrika plannen? Dat kan! Judith, de lokale reisspecialist van Better Places in Zuid-Afrika, stelt graag een mooie rondreis samen voor het hele gezin. Bekijk hier een voorbeeld van een familiereis, of lees meer over dit mooie land op de blogs van Karlijn.

Duurzaam reizen in Zuid-Afrika

Wil je dat Zuid-Afrika en haar inwoners meeprofiteren van je bezoek? Dat kan! Duurzaam reizen in Zuid-Afrika is helemaal niet moeilijk. Het land heeft een groot aantal duurzame accommodaties, die aangesloten zijn bij de Fair Trade Tourism-organisatie. Kleinschalige slaapplekken met een bijzondere sfeer, die de natuur en cultuur in hun omgeving beschermen. Bovendien bieden we in Zuid-Afrika volop excursies waarbij je de locals en hun cultuur leert kennen. Ga fietsen in Soweto, slaap in een homestay in een township in Kaapstad en maak kennis met de Xhosa-cultuur in de Oost-Kaap. Ook als het gaat om safari’s kun je duurzame keuzes maken. Bewonder bijvoorbeeld de wilde stokstaartjes in een beschermd natuurgebied in de West-Kaap.