Weer in Costa Rica in het kort

  • Over het algemeen warm en vochtig
  • Droge tijd december-april
  • Natte tijd mei-november
  • Beste reistijd Costa Rica verschilt per kust

Weer Costa Rica algemeen

Costa Rica staat bekend om haar knalgroene regenwouden en weelderige landschappen. Dat betekent dan ook dat het er veel regent. Het weer in Costa Rica is altijd warm en vochtig. De gemiddelde temperatuur ligt tussen de 20 en de 30 graden. De beste reistijd voor Costa Rica is over het algemeen tussen december en april, maar aan de Caribische kust is dat september-oktober en februari-maart.

Droge en natte tijd

Costa Rica heeft een droog en een nat seizoen. Het natte seizoen loopt van mei tot en met november. De droge periode loopt van december tot en met april. Kun je alleen in het natte seizoen op reis? Geen zorgen, want reizen in de regentijd in Costa Rica heeft ook voordelen. De natuur is dan op z’n mooist, met honderd tinten groen en bloeiende planten. Bovendien is het weer steeds lastiger te voorspellen en kan het best zijn dat je in de regentijd toch volop zon hebt.

Een aangenaam klimaat, minder drukte, bijzondere natuurfenomenen en lagere prijzen. Er zijn veel voordelen aan reizen in het laagseizoen in Costa Rica. Die vind je hier!

Weer Costa Rica januari

Ga je door Costa Rica reizen, dan is januari één van de beste maanden om dat te doen. Op de meeste plekken is het mooi, zonnig weer en valt er relatief weinig regen. Alleen aan de Caribische oostkust valt er flink wat neerslag. Moet je kiezen tussen de stranden van de west- en de oostkust, dan kun je beter naar de Pacifische kust reizen.

Weer Costa Rica februari-maart

Ook februari en maart zijn heerlijke reismaanden voor Costa Rica. Het is in vrijwel het hele land droog en zonnig en ook aan de oostkust is het een stuk droger dan in de natte maanden ervoor. Een prima maand om te genieten van de stranden van Costa Rica en van het groene binnenland. Houd er in centraal-Costa Rica wel rekening mee dat het ’s avonds fris kan zijn.

Benieuwd wat voor leuke activiteiten je allemaal kunt ondernemen in Costa Rica? Bekijk dan zeker de leukste excursies van Costa Rica!

Weer Costa Rica april

Hoewel de temperatuur in Costa Rica over het algemeen stabiel is, geldt april als de warmste maand. Het is ook de laatste maand van het droge seizoen. De zon schijnt volop, ook aan de oostkust, die normaal gesproken vrij nat is. April is dus een prima maand om een reis naar Costa Rica te maken.

Weer Costa Rica mei

Meestal gaat in mei het regenseizoen van start in Costa Rica. Je hebt dan nog steeds genoeg droge dagen, maar het aantal regenbuien neemt ook langzaam toe. Zeker aan het eind van de middag en ’s avonds vallen er buien. In het westen is het nog vrij droog, maar in de binnenlanden kun je zeker op regen rekenen. Ook de oostkust is weer een stuk natter en hier valt de regen ook regelmatig overdag.

Costa Rica is het thuis van veel verschillende bijzondere volgelsoorten. Lees meer over de vogels van Costa Rica.

Weer Costa Rica juni

In juni heb je elke dag kans dat er een flinke regenbui valt. In het westen is het natter dan in de maanden daarvoor, zeker in de loop van de dag. Vaak blijft het nog bij buien, met daarbuiten genoeg zon. Datzelfde geldt voor de oostkust: dagen beginnen vaak mooi, om later op de middag over te gaan in regen.

Weer Costa Rica juli-augustus

Costa Rica zit dan eigenlijk midden in het regenseizoen, maar in onze zomermaanden is er meestal een korte drogere periode. Het regent even wat minder in het westen en ook in het groene binnenland is het droger. De meeste dagen beginnen zonnig, hoewel het weer later op de dag kan omslaan. Toch is dit een prima reisperiode, ook omdat alles mooi groen is. 

Weer Costa Rica september-oktober

Nat, natter, natst: dat is Costa Rica in september en oktober. Het regenseizoen is weer in volle gang, behalve in Oost-Costa Rica. Dit is dé tijd om de prachtige Caribische stranden en Cahuita National Park te ontdekken. Reken in de rest van het land op grote hoeveelheden regen, want september en oktober zijn de natste maanden van het jaar.

Wist je dat jouw reis een hele positieve impact kan hebben op Costa Rica? Bekijk onze Costa Rica reis met positieve impact!

Weer Costa Rica november

Wil je in november een reis door Costa Rica gaan maken? Dan ziet het er weertechnisch net wat beter uit dan in de maanden ervoor. Zeker tegen het einde van de maand wordt het wat zonniger en minder nat in het westen van Costa Rica. In de binnenlanden regent het nog wel veel, maar de buien zijn minder hevig. Natuurlijk is het in het oosten van Costa Rica net omgekeerd. Daar wordt het juist weer natter. Let wel op: november is een wisselvallige maand en je kunt net pech of geluk hebben met het weer.

Weer Costa Rica december

December is het begin van droge tijd in het westen en in de binnenlanden van Costa Rica. Je hebt kans op volop droge dagen en blauwe luchten en buien vallen voornamelijk aan het einde van de dag. Aan de oostkust is het regenseizoen juist net ingetreden en december is in dat deel van Costa Rica één van de natste maanden van het jaar. Strandliefhebbers kunnen dan ook beter de westelijke stranden opzoeken.

Plan jouw reis naar Costa Rica

Ben je op zoek naar een bijzondere Costa Rica rondreis? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met Miranda, de reisexpert in Costa Rica. Zij maakt je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Bekijk onze voorbeeldreizen of vraag een reisvoorstel aan, rechtstreeks bij Miranda.

Beste reistijd Costa Rica

Je kunt Costa Rica het hele jaar door bezoeken. De droge tijd loopt van november tot april, maar ook dan kan er nog steeds een bui vallen. Lees meer over de beste reistijd Costa Rica.

Regenseizoen in Costa Rica

Is het nu wel of niet aan te raden in het regenseizoen te reizen? Anouk woont in Costa Rica en schreef op haar blog over het regenseizoen in Costa Rica.