Olifantenopvangcentra 

In heel Azië geldt dat lang niet alle olifantenopvangcentra even goed zijn. De olifanten zijn vaak gered uit slechte omstandigheden, maar in de opvangcentra worden ze nog steeds ingezet om bezoekers te vermaken. Toeristen kunnen bijvoorbeeld ritjes op ze maken, ze voeren of wassen. Allemaal activiteiten die veel mentale en fysieke stress bij deze gevoelige dieren kunnen veroorzaken. Bovendien is er op die manier nog steeds niets natuurlijks aan de leefomstandigheden van de olifanten en kunnen ze nog altijd niet in vrijheid leven. Het is dan ook belangrijk om goed onderzoek te doen voordat je zo’n centrum bezoekt. Lees voorgaand aan een bezoek online reviews. Zo weet je hoe het er daar aan toegaat en of je bezoek verantwoord is.

Olifantenopvang Sumatra bezoeken

Wil je op Sumatra een opvangcentrum voor olifanten bezoeken? Dan zijn er verschillende mogelijkheden. Tangkahan Elephant Camp is het bekendste centrum, maar hier worden nog wel olifantenritjes aangeboden. Niet de beste keuze dus. Een beter alternatief is het Barumun Nagari Elephant Sanctuary in Aek Godang, een uur van de stad Padang Sidempuan. Hier overnacht je vaak om de eindeloos lange rit tussen Lake Toba en Bukittinggi te onderbreken. Vanwege de afgelegen locatie wordt het park vooral bezocht door lokale toeristen en de aantallen blijven vooralsnog beperkt.
 

Barumun Nagari Elephant Sanctuary op Sumatra

In 2004 kwam op Sumatra het verbod om olifanten in het circus te laten werken. Dat betekende dat er opvang gezocht moest worden voor een groot aantal dieren, die onmogelijk naar het wild terug konden keren. Gomak, gids in het Barumun Nagari Elephant Sanctuary: “De eigenaar van het land waar ons opvangcentrum gevestigd is, werd gevraagd of hij negentien olifanten wilde opvangen. De eigenaar had geen idee wat een olifantenopvang inhield, maar hij had wel hart voor de dieren. Hij besloot experts op het gebied van olifanten in te schakelen en het te proberen.”
 

Benieuwd naar ons beleid voor dierenwelzijn? Bekijk hier ons beleid dat we samen met World Animal Protection hebben opgezet!

Geen wilde olifanten meer

In 2015 kwamen de eerste zes olifanten naar Barumun Nagari toe, allemaal ondervoed. “Na zeven maanden waren de dieren aangesterkt en vingen we steeds meer olifanten op”, vertelt Gomak. “Ook weesolifanten die afkomstig zijn uit de illegale houtkap. Inmiddels leven er vijftien olifanten in ons centrum, die verzorgd worden door twaalf mahouts. Het is ons doel om de olifanten een gezond, gelukkig en zo vrij mogelijk leven te bieden. Ze helemaal vrijlaten kan helaas niet. In Sumatra leven vrijwel geen wilde olifanten meer en onze dieren kunnen zichzelf niet redden.”
 

Olifanten op afstand observeren

De vijftien olifanten kunnen overdag grotendeels vrij hun gang gaan en over het land zwerven. Een deel van het land bestaat uit een palmolieplantage. Een slechte zaak voor de biodiversiteit, maar voor de opvang een manier om in het levensonderhoud van de olifanten te voorzien. Als bezoeker aan het centrum rijd je met een jeep het terrein op, op zoek naar olifanten en hun mahouts. Eenmaal bij de olifanten stap je uit en kun je ze op een afstandje observeren. De mahouts zijn de enige mensen die de olifanten mogen voeren en het is mooi om de vertrouwensband tussen de olifanten en hun verzorgers te zien. Je krijgt alle tijd om de dieren te bekijken. Banaantjes eten, drinken uit een waterpoel, zichzelf met modder besproeien, de jungle afbreken op zoek naar de sappigste boomblaadjes: de olifanten hebben het er maar druk mee. Het is leuk om hun verschillende karakters te observeren en te zien hoe ze tevreden hun gang gaan.
 

Een mahout is een olifantenverzorger die goed is getraind om op een verantwoorde en veilige manier met de olifanten te kunnen werken.

Het best mogelijke leven voor olifanten

Gomak: “We zijn een vrij nieuwe opvang en we leren nog steeds. We krijgen regelmatig expert-mahouts op bezoek die onze jonge mahouts verder onderwijzen en samen met ons bekijken hoe het met de olifanten gaat. Wat voor ons een uitdaging is, is het onderwijzen van toeristen. Mensen willen bijvoorbeeld vaak dichtbij de olifanten komen om selfies te maken, maar dat willen wij niet meer. We moeten toeristen goed gaan voorlichten, zodat ze begrijpen waarom dat niet mogelijk is. Dat heeft tijd nodig, want veel mensen snappen niet wat het probleem is. Verder moeten we onze olifanten ’s nachts nog aan lange kettingen leggen, omdat we bang zijn dat ze anders naar de dorpen in de omgeving trekken. We zamelen nu geld in voor een hek waarmee we ons land beter kunnen afsluiten, zodat we de olifanten ook ’s nachts vrijheid kunnen geven. We zijn nog niet perfect, maar we doen wel alles om onze olifanten het best mogelijke leven te bieden. Dat hebben ze echt verdiend.”
 

Stel zelf je rondreis Sumatra samen


Bij Better Places kun je je individuele rondreis Sumatra zelf samenstellen, inclusief een bezoek aan Barumun Nagari Elephant Sanctuary. Geef je wensen door aan onze lokale reisexperts Emile en Nettert en zij maken graag een voorstel op maat.
 

Let op: De lokale reisexpert van deze bestemming spreekt geen Nederlands, de communicatie zal daarom in het Engels verlopen. Het is geen probleem als je zelf liever in het Nederlands schrijft.

Let op: Oostenrijk kan alleen via het formulier op de betreffende pagina geboekt worden.

Let op: Het is momenteel niet mogelijk om een reisaanvraag te doen voor Kirgizië.

Duurzaam reizen in Indonesië

Wil je meer lezen over duurzaam reizen in Indonesië? Bekijk onze blog over plasticvrij reizen met een aantal tips om in Indonesië ook verantwoordelijk op pad te gaan. Weten wat je nog meer kan doen? Neem een kijkje bij onze checklist voor duurzaam reizen.

Meer inspiratie voor je Indonesië rondreis

Wil je meer lezen over Indonesië en waarom dit geweldige land een goede keuze is voor een speciale rondreis? Lees meer over de mooiste bezienswaardigheden van onze lokale reisexpert of over de off the beaten track plekken in dit land. Reisbloggers Daisy en Patrick reizen de hele wereld rond en hebben ook in Indonesië erg veel gezien. Lees meer over hun geweldige avonturen.