In reismagazine Columbus Travel (133), staat een 9-pagina's tellende reportage over Roemenië, in samenwerking met Better Places. Foto's: Bjorn Snelders.

Route hoogtepunten Roemenië

 

Dag 1-2: Aankomst in Timisoara

Vandaag arriveer je in Timisoara waar je incheckt in een centraal gelegen hotel.

De volgende dag heb je ruim de tijd om deze tweede stad van Roemenie te verkennen. Gelegen in de rijke westelijke vlakte, is de stad Timisoara voor Roemenië altijd de schakel en de poort naar West-Europa geweest. Het stadscentrum is versierd met elegante en kleurrijke gebouwen en heeft verkeersvrije straten. Timisoara werd uitgeroepen tot Culturele Hoofdstad van Europa voor 2023.

 Wist je dat je heel goed met de trein naar Roemenië kunt reizen? Reisexpert Adina regelt dan graag een huurauto voor je. Rijd je liever zelf? Dan is reizen met de eigen auto naar Roemenië ook een goede optie. 

 

Dag 3-4: Sibiel en Sibiu

Vandaag rijd je naar Hunedoara om Corvin Castle (of Hunyad Castle) te bezoeken, dat toebehoorde aan de meest briljante koning van middeleeuws Hongarije, Matthias Corvinus. Hierna reis je verder naar Sibiel, aan de voet van het Cindrel-gebergte. Je verblijft hier 2 nachten bij de lokale bevolking in hun guesthouse en geniet ’s avonds van een traditioneel huisgemaakt diner. 

Vanuit Sibiel maak je een dagtocht naar de stad Sibiu. Sibiu is een van de best bewaarde middeleeuwse steden in Roemenië en is de laatste jaren zorgvuldig gerestaureerd. De stad bestaat al sinds de 12e-eeuw en is uitgegroeid tot een belangrijke handelsstad. De Saksische kooplieden die hier woonden, vormden gilden en zorgden voor ommuring van de stad om haar rijkdom te beschermen. Sibiu is een genot om te ontdekken en om doorheen te dwalen, vol muren, torens en doorgangen die de twee delen van de stad met elkaar verbinden. 
 

 

Dag 5-6: Cluj

Na het ontbijt rijd je naar Turda om de zoutmijn te bezoeken. Zout wordt hier al sinds de Romeinse tijd geëxploiteerd. Deze zoutmijn dateert uit de 17e eeuw en is nu een historisch museum over zoutwinning. Na het bezoek aan de mijn reis je verder naar Cluj, de voormalige hoofdstad van Transsylvanië. Stop onderweg ook vooral even in Alba-Iulia, waar Alba Carolina staat, een prachtige stervormige citadel in Vauban-stijl.

De volgende dag heb je tijd om Cluj te ontdekken. De stad heeft een rijk architectonisch centrum, met gotische en barokke gebouwen en een levendige sfeer. Je verblijft hier 2 nachten in een comfortabel hotel. 
 

 

Dag 7-8: Breb en Sighetu Marmatiei

De reis gaat verder naar Breb. Hier verblijf je twee nachten in een lokaal guesthouse waar de gastheer je ook 2 keer verwent met een heerlijk lokaal diner.

Vanuit Breb maak je een dagtocht naar Sighetu Marmatiei. Onderweg stop je eerst in Sapanta om de Merry Cemetery te bezoeken. Uniek in de wereld vanwege de felgekleurde naïef geschilderde kruisen en humoristische grafschriften. Hierna rijd je verder naar Sighetu Marmatiei. Bezoek hier vooral het gedenkteken van de slachtoffers van het communisme en het verzet. Oorspronkelijk een Oostenrijks-Hongaarse gevangenis, later een communistische politieke gevangenis. Een bezoek aan deze gevangenis neemt je mee op een route door de cellen, elk met informatie en tentoonstellingen over verschillende thema's: zoals o.a. verzet, repressie, terreur, marteling, vernielingen, deportatie, collectivisatie, poëzie in de gevangenis en vrouwen in de gevangenis.
 

 

Dag 9-10: naar Sucevita

Na het ontbijt rijd je naar het Barsana-klooster en vervolgens bezoek je in Poienile Izei en Leud twee houten kerkjes. Beide opgenomen op de Unesco werelderfgoedlijst. Daarna reis je door de regio Bucovina (het land van de beukenbomen), om aan het einde van de dag te arriveren in Sucevita. Hier verblijf je 2 nachten in een traditioneel gerenoveerd huis. De gastheer bereid beide avonden een traditioneel diner vergezeld van zelfgemaakte cognac en wijn.

De volgende dag maak je een dagtocht naar twee kloosters. Beide opgenomen op de UNESCO werelderfgoedlijst. Eerst ga je naar het dorp Moldovita. Hier staat een 16e-eeuws orthodox klooster, waar Byzantijns en Gotisch worden gemixt. Na het bezoek aan het klooster kun je een workshop bijwonen waar je de traditionele kunst ziet van het eieren beschilderen. Hierna breng je nog een bezoek aan de Sixtijnse kapel van het oosten, het prachtige Voronet klooster. ‘s Middags rijd je terug naar Sucevita, waar je dineert (inclusief) en overnacht in hetzelfde hotel als gisteren.
 

 

Dag 11: Tarpesti en Lacu Rosu

Vandaag rijd je naar het dorp Tarpesti. Hier bezoek je het huis van de boerenkunstenaar Nicolae Popa, een autodidactische archeoloog, etnograaf en verzamelaar. Zijn erfgoed wordt levend gehouden door zijn kinderen die het Popa-museum beheren dat zijn werken en collectie verzamelt. Na je bezoek aan het museum vervolg je je weg naar Agapia, waar je het Agapia klooster kunt bezoeken. Hier hangen werken van de beroemdste Roemeense schilder - Nicolae Grigorescu - in zijn jonge jaren.

Reis  via de indrukwekkende Bicaz Gorges - met verticale, overhangende kalkstenen muren tot wel 350 meter hoogte - naar Lacu Rosu (het Rode Meer).  gelegen op ongeveer 900 meter hoogte. Hier ligt een – in de 19e eeuw - natuurlijk gevormd dammeer. Je overnacht in een leuk hotel in Lacu Rosu. 
 

 

Dag 12-13: Viscri

Na het ontbijt kun je een korte hike maken voordat je door rijdt naar Sighisoara, een middeleeuwse citadel die in de 13e-eeuw door de Saksen (Roemeens Duitsers) gebouwd werd. Je wandelt door het stadje om vervolgens door te rijden naar Viscri, een Saksisch (Duits) dorp. Je verblijft in het gastenverblijf van een mooi gerestaureerd huis en wordt begroet met een traditioneel diner, vergezeld door zelfgemaakte brandy en wijn. De volgende dag ga je Viscri verkennen. Het hele dorp is Unesco werelderfgoed. Je lunch wordt bereid door de lokale bevolking. Vergeet hier geen lekkere zelfgemaakte wijn of cognac bij te nemen. 's Avonds zorgt je gastheer weer voor een lekker diner.

Bijzonder om te doen in Viscri is een ritje maken in een paardenkoets door het dorp. Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om het dorp zelf te ontdekken. Huur een fiets of ga aan de wandel! Lees in deze blog alles over Viscri! 

 

Dag 14-15: via Bran naar Brasov

Vanuit Viscri vervolg je je reis via Bran naar Brasov. In Bran breng je een bezoek aan het ‘Dracula’s kasteel’. Het is een prachtig, indrukwekkend 14e-eeuws kasteel. Ooit gebouwd om de doorgang tussen de twee Roemeense provincies te bewaken: Walachije in het zuiden en Transsylvanië in het noorden. Het werd in de 20e eeuw in zijn oude glorie hersteld door de koninklijke familie van Roemenië. Het kasteel is ook wel de meest bezochte plaats in Roemenië vanwege de connectie met Dracula’s legende, waarin het kasteel als zijn thuis werd beschreven.

Na je bezoek aan het kasteel rijd je door naar Brasov, ook bekend als Kronstadt vanwege de aanwezigheid van Duitse kolonisten in de 12e eeuw. Brasov is een prachtige middeleeuwse stad met kleurrijke gevels, oude wallen, smalle geplaveide straatjes en wachttorens. Je hebt de hele volgende dag om deze stad te ontdekken. Je verblijft hier twee nachten in een driesterrenhotel gelegen in het centrale deel van de stad, in een mooi middeleeuws gebouw.  
 

 

Dag 16: De omgeving van Buzau

Vandaag verlaat je Transsylvanië. Je reist verder in zuidoostelijke richting naar een dorp vlakbij het Siriu-meer en de modderige vulkanen, in het Buzau-gebied. De modderige vulkanen in dit gebied zijn een uniek natuurverschijnsel die een bijzonder landschap vormen. 

Je verblijft in een traditioneel gerestaureerd gastenverblijf. Deze accommodatie is onderdeel van een project dat zich richt op het behoud van de traditionele kunsten en ambachten die specifiek zijn voor dit gebied. 

Lees hier meer praktische informatie over het reizen door Roemenië.

 

Dag 17-19: De Donaudelta

Na het ontbijt rijd je naar Tulcea. Hier laat je je auto achter en ga je met een boot naar de dorpjes in de Donaudelta. Je komt aan in een typisch vissersdorpje. Hier verblijf je de komende dagen in een guesthouse. 

De komende twee dagen staan in het teken van het verkennen van de Donaudelta, waar meer dan 150 vogelsoorten leven. Je kunt kiezen voor een motorboot met een gids, of je kunt een kano en uitrusting huren en op eigen houtje gaan, met gedetailleerde instructies van de gastheer. Tijdens je verblijf in de guesthouse zorgt de gastheer voor ontbijt, picniclunch en diner.

Met Better Places verblijf je altijd in kleinschalige en bijzondere accommodaties. Bekijk voorbeelden van de mooiste hotels die we in Roemenië gebruiken.

 

Dag 20-21: Naar Boekarest en naar huis

In de ochtend ga je met de boot terug naar Tulcea. Hier haal je de auto weer op en rijd je naar Boekarest. Neem hier nog even de tijd om deze mooie stad te leren kennen. 
Vanuit Boekarest reis je weer terug naar huis. 

Reis je met je eigen auto? In overleg met Adina kun je er voor kiezen om de rondreis dichterbij de westelijke Roemeense grens te laten eindigen. Zo kun je het meeste uit je rondreis halen.

Op deze blog lees je van alles over ervaringen van reizigers naar Roemenië.

Ontvang een voorstel op maat

Geef je wensen door en ontvang een voorstel op maat.

 

Financiële garanties veilig reizen Better Places SGR veilig reizen Better Places Calamiteitenfonds

Better Places is aangesloten bij de Stichting Garantiefonds Reizen (SGR) en het Calamiteitenfonds, dit betekent voor jou financiële zekerheid.

Met de trein naar Roemenië

Roemenië is prima bereikbaar per trein. Een treinreis naar Roemenië is een geweldige belevenis, waarbij je onderweg een aantal mooie stops kunt maken. Wij raden je dan ook aan om je treinreis onderdeel te laten zijn van je reis.

Met de auto naar Roemenië

Het is goed te doen om met de auto naar Roemenië te reizen. Zo hoef je niet te vliegen en bespaar je de kosten van een huurauto.

Vliegtickets rondreis Roemenië

Het zelf boeken van vliegtickets is tegenwoordig steeds eenvoudiger en bovendien een stuk goedkoper. Bij Better Places kun je daarom zelf je vlucht naar Roemenië boeken. Door waar mogelijk te kiezen voor een rechtstreekse vlucht en moderne vliegtuigen kun je de CO2e-uitstoot van je vlucht sterk verminderen.

Eerlijke reiswijzer logo Roemenië.

Bekijk de positieve en negatieve impact van de Roemenië reis.

Ik ben benieuwd

Retour Amsterdam - Boekarest: uitstoot per persoon per vervoersmiddel (kg CO2e)

(Elektrische) auto o.b.v. 2 personen per auto
Bron: Greentripper & Google Flights

Bijzondere accommodaties

Tijdens onze rondreizen door Roemenië maken we gebruik van kleinschalige accommodaties waar gastvrijheid hoog in het vaandel staat.

Bijzondere excursies

Je kunt tijdens je rondreis prachtige ervaringen opdoen bij de lokale gemeenschap en draagt daarmee meteen een steentje bij aan het goede dat toerisme kan brengen.

Reisadvies Roemenië

Alle praktische informatie voor een rondreis naar Roemenië. Van veiligheid en praktische tips, tot inentingen en geldzaken. 

Praktische informatie


Beste reistijd Roemenië

rondreis-roemenie

Beste reistijd Roemenië

Boeken zonder zorgen

Lees alles over onze speciale soepele boekingsvoorwaarden.

Boek je internationale treinreis via The Train Traveller

Wil je duurzaam met de trein naar je bestemming reizen? Better Places werkt samen met The Train Traveller. Hier kun je terecht voor bijna alle treintickets binnen Europa en daarbuiten. De treinexperts van The Train Traveller kennen de verschillende internationale boekingssystemen op hun duimpje. Vraag vrijblijvend een prijsopgave aan.