Als sociale onderneming staat bij Better Places de maatschappelijke missie voorop. Wij vinden het belangrijk dat we met onze reizen zoveel mogelijk positieve impact maken. Als onderdeel van deze missie dragen wij bij aan een educatief project van de non-profit organisatie Africa Amini Life in Tanzania. Kinderen uit de armste gezinnen krijgen hier een opleiding. Bij elke boeking vragen wij reizigers om een bedrag te doneren aan deze bijzondere school.

Een kansrijke opleiding
Africa Amini Life
Lunchen in het restaurant
Aandacht voor duurzaamheid
Verschil maken
Een bijzondere lodge

Een kansrijke opleiding

Een middelbare school waar kinderen uit de armste families een kansrijke opleiding krijgen, met speciale aandacht voor hospitality en duurzaamheid. Met deze visie opende begin 2022 in Momella, in het noorden van Tanzania, een nieuwe school haar deuren voor de eerste veertig leerlingen. Het doel is om jaarlijks honderdzestig kinderen van een opleiding te voorzien en hun kansen op een welvarende toekomst te vergroten. 

Africa Amini Life

De school is onderdeel van Africa Amini Life. Deze non-profit organisatie heeft een gezondheidscentrum waar de lokale bevolking gratis medische zorg kan krijgen, twee lagere scholen, een middelbare school en een sociaal project waar kleding wordt gemaakt. Kinderen verblijven gedurende de vierjarige opleiding op school en gaan in de vakanties naar huis. De opleiding is speciaal voor kinderen uit armere gezinnen. Daarnaast weegt bij de toelating ook de motivatie van de potentiële leerlingen mee.

Lunchen in het restaurant van de school

Onze Tanzania reisexpert Karin bezocht de school en was erg onder de indruk van het project. “De kinderen worden breed opgeleid. Zo kunnen ze straks op verschillende plekken aan het werk: in housekeeping, de keuken, in de bediening en bij de receptie. Om praktijkervaring op te doen is er een restaurant bij de school, dat gerund wordt door de leerlingen. Gasten kunnen hier genieten van een gezonde Tanzaniaanse maaltijd, bereidt en geserveerd door de studenten. Ik heb er heerlijk geluncht."

Aandacht voor duurzaamheid

Naast de normale klaslokalen, is er ook een ruimte waar plastic wordt verzameld en gesorteerd. Met een speciale machine maken de leerlingen nieuwe producten van het gerecyclede plastic, zoals linialen en plantenpotten. Ieder kind is daarnaast verantwoordelijk voor de verzorging van een medicinale boom. In de grote permacultuurtuin leren ze biologische groenten en fruit telen.

Verschil maken

Omdat het project pas in 2022 is gestart, zijn er nog veel wensen voor nieuw materiaal en verbetering van de faciliteiten. Zo zijn er voor de nieuwe leerlingen bijvoorbeeld stapelbedden nodig. Om je een idee te geven: één stapelbed met matras en bedlinnen voor twee kinderen kost de organisatie 190 euro. Ook met kleine donaties zijn ze hier enorm blij en kan een groot verschil worden gemaakt. Maak je een reis door Tanzania? Dan heb je de mogelijkheid om het project te bezoeken door te lunchen in het restaurant waar de leerlingen worden opgeleid. 

Een bijzondere lodge

De organisatie runt naast het project de Africa Amini Maasai Lodge, waar gasten op een natuurlijke wijze met de Maasai in contact kunnen komen. Alle winst uit de lodge gaat weer naar de andere projecten. De lodge ligt midden in Maasailand en wordt gerund door uitsluitend Maasai. Word wakker met een prachtig uitzicht op de Kilimanjaro in een traditionele hut. Luister naar de enthousiaste verhalen die de Maasai delen. Ervaar bijzondere tradities, maak een natuurwandeling en geniet van traditionele gerechten in het prachtige restaurant. Een verblijf in de Africa Amini Maasai Lodge kan wel eens het hoogtepunt van je Tanzaniereis zijn.

Nieuw meubilair dankzij jou!

In 2023 vragen wij iedereen die bij ons een reis boekt om een donatie te doen aan deze bijzondere school. In totaal is er dit jaar al € 8.350,- gedoneerd. Dat is een enorm bedrag, waar de stichting prachtige dingen mee kan doen. Het geld zal gebruikt worden om tafels, stoelen en bedden voor de veertig nieuwe leerlingen die in januari 2024 beginnen aan hun opleiding. Dankzij jou krijgen deze kinderen een nóg mooiere start van het nieuwe jaar.

In 2022 zamelde Freek van Piece of Freek ook al een mooi bedrag in voor de bijzondere school in Tanzania. Van elke verkocht stukje wortelnotentaart ging € 1,- naar de stichting. Better Places verdubbelde de opbrengst. In totaal bakte Freek 1600 stukjes en ging er een bedrag van € 3200,- naar Africa Amini Secondary School.