Uitstoot van je reis naar India (kg CO2e)

Route hoogtepunten Ladakh reis

 

Dag 1: Aankomst Delhi

Bij aankomst op de luchthaven word je naar je aangename guesthouse gebracht. Je kunt de hele dag naar eigen inzicht besteden. Bezoek bijvoorbeeld de oude stad, met zijn nauwe straatjes, het Rode Fort, de prachtige Jama moskee, en kleurrijke bazaars waar het een gekrioel is van toeterende riksja's, motortaxi's, fietsen, auto's en winkelende mensen. Jan kan optioneel een stadstour door Delhi organiseren, om het oude stadsdeel en het Rode Fort te bezoeken.

KLM vliegt rechtstreeks op Delhi, dit is de beste optie als je vanaf Amsterdam vliegt. Door het boeken van een directe vlucht beperk je de CO2-uitstoot van je reis aanzienlijk. Maar er zijn nog veel meer redenen om een directe vlucht te boeken.

 

Dag 2: Naar Leh

Vroeg in de ochtend vlieg je naar Leh, de hoofdstad van  Ladakh. Dit is een spectaculaire vlucht waarop je (bij helder weer) prachtig uitzicht krijgt, eerst op de met gletsjers bedekte Himalayaketen, en later op de kale, licht gekleurde bergen van Ladakh. Wegens de hoogte (3500m) is het belangrijk om het de eerste dagen rustig aan te doen en veel te drinken. Ladakh is bekend om zijn boeddhistische ‘Tibetaanse’ cultuur en spectaculaire kloosterfestivals. Indien er een festival tijdens je reis plaatsvindt, zullen we proberen om je reisschema zodanig aan te passen dat je zo’n festival kunt meemaken.

Indien er een festival tijdens je reis plaatsvindt, zullen we proberen om je reisschema zodanig aan te passen dat je zo’n festival kunt meemaken. Hier lees je er alvast meer over!

 

Dag 3-4: Leh

Leh is een bruisend stadje met een relaxte sfeer. Ooit was het een belangrijke knooppunt op verschillende karavaanroutes. Je kunt een mooie wandeling maken in de velden rondom Leh en een bezoek brengen aan het kleine, schilderachtige Sankar klooster. In de straatjes van de stad zijn vele kleine winkeltjes, veelal gerund door Kasjmiri en Tibetanen. Zij verkopen prachtige Tibetaanse kunstvoorwerpen, tapijten en sieraden. In de gezellige restaurantjes met dakterras of tuin kun je heerlijk eten.

De volgende dag kun je per taxi op eigen gelegenheid de vele prachtige kloosters in de Indus Vallei bezoeken, zoals Shey, Thikse en Hemis. In Shey staat het vroegere zomerpaleis van de koningen van Ladakh en in de tempel van het paleis is een schitterend koperen beeld van Boeddha Shakyamuni te zien, gemaakt in 1633. Het 14e eeuwse Thikse, dat behoort tot de Gelukpa school (Geelmutsen-orde) is een bijzonder goed onderhouden en fotogeniek klooster dat gemodelleerd is naar de Potala in Lhasa.

 

Dag 5: Naar Nubra

Je reist verder via een oude karavaan route naar de Nubra-vallei (125 km / 4,5 hr). Je passeert de 5450 meter hoge Khardung La, één van de hoogste berijdbare passen ter wereld en, zowel letterlijk als figuurlijk, een hoogtepunt van je Ladakh-reis! 

Nubra is een geïsoleerde enclave op het drielanden punt van India, China en Pakistan. Het is in veel opzichten nog oorspronkelijker dan de Indus-vallei in de omgeving van Leh.

Het is genieten, al dat moois dat je tegenkomt op reis. Des te belangrijker dat de natuur op die prachtige plekken beschermd wordt tegen plastic afval. Lees hier tips over plasticvrij reizen in Ladakh.

 

Dag 6-7: Nubra

Vandaag verken je de Nubra-vallei. Je bezoekt de fraaie gompa’s van Sumur en Deskit – waar je ook een prachtig uitzicht over de vallei krijgt - en maakt een rit per kameel door de zandduinen bij Hundar.

De volgende dag maak je een wandeling van ca. 5 uur naar een tweetal verstopte klein kloostertjes waar maar weinigen het bestaan van weten. Als je wilt, kun je de wandeling inkorten door bij het eerste kloostertje om te draaien.
 

 

Dag 8: Naar Shyok

Na het ontbijt maak je een spannende tocht per SUV (125 km/ 4-5 uur) langs de Shyok-rivier naar het uiterste oosten van de Nubra-vallei, waar zich het geïsoleerde dorpje Shyok bevindt. Je volgt een brede, wilde en grotendeels onbewoonde vallei, met zandduinen, woestijvlaktes en grillige steile met gletsjers bedekte bergen. Hier en daar passeer je minigehuchtjes van Ladakhi boerderijen. De auto moet soms door kleine rivieren en dat kan best avontuurlijk zijn. Maar voor de ervaren chauffeurs is dit geen enkel probleem!

In Shyok overnacht je in de bijzondere Shyok River Lodge, een zeer comfortabele lodge verstopt op de plek waar twee majestueuze bergketens elkaar ontmoeten: de Himalaya en de Karakoram.

 

Dag 9-10: Shyok & Pangong Tso

Vroeg in de ochtend maak je een prachtige wandeling over een oud deel van de caravanroute die vroeger naar Tibet en Yarkand leidde. De gids vertelt over de bergen, de vegetatie en fauna. Met een beetje geluk zie je Ladakhi blauwschapen, sporen van sneeuwluipaarden en kleurrijke vogels. Na de lunch maak je een korte wandeling door de velden en leer je hoe men gerst en groenten verbouwt in deze woestijnachtige omgeving. In het dorpskloostertje serveren monniken je thee en vertellen ze over hun manier van leven.

De volgende dag reis je na het ontbijt per jeep naar Pangong Tso, een enorm zoutmeer op de grens met Tibet. Het diepblauwe meer ligt te midden van de ruige lichtgekleurde bergen, een indrukwekkend gezicht. Het is moeilijk voor te stellen dat hier ook in de winter mensen wonen. Je lunch is een heerlijke picnic in de buitenlucht op een prachtige plek aan het meer. Je slaapt weer in de lodge in Shyok.

 

Dag 11: Naar Leh

Na het ontbijt brengt de SUV je terug naar Leh (125 km/ 5 uur). De weg leidt weer over een hoge pas, deze keer de over de Changla La (5360 m). Het uitzicht tijdens de afdaling over de Indus Vallei en op de bergen van Zanskar is weer spectaculair!

 

 

Dag 12: Trekking naar Yangthang

Na een vroeg ontbijt brengt een auto je naar Likir. De twee uur durende rit voert  door een prachtig ruig landschap. Je bezoekt het Likir Gompa (klooster), dat uit de 15de eeuw stamt, en begint dan aan de 4-daagse trektocht.

De trek is is relatief makkelijk, je komt nauwelijks boven de 3800 m en de stijgingen zijn geleidelijk. Je loopt van dorp naar dorp, langs kleurrijke berghellingen en prachtige vergezichten. Je bagage wordt door paarden vervoerd. Onderweg slaap je in eenvoudige homestays. Je loopt naar het dorpje Yangthang, een wandeling van 4 tot 5 uur.

 

Dag 13: Trekking Ridzong en terug naar Yangthang

Vandaag loop je vanuit Yangthang op en neer naar het verborgen klooster van Ridzong, een wandeling van 4 tot 5 uur. Dit klooster behoort tot de Gelugpa (Geelmutsen)-orde en onderscheidt zich door een nog spartaansere levensstijl dan in andere kloosters gebruikelijk is. Zo hebben de monniken geen bezittingen, anders dan de heilige boeken. Nabij het klooster bevindt zich een interessant nonnenklooster. Voorheen werd dit bewoond door een handjevol bejaarde nonnen die zich vooral bezighielden met het persen van olie uit abrikozenpitten. Dankzij steun van een Nederlandse stichting is het nu weer een bruisend klooster met een twintigtal energieke en conscientieuze jonge nonnen die tot ver in de omtrek gevraagd worden voor het uitvoeren van rituelen bij geboorte, huwelijk en sterfte. De wandeling voert door een prachtige kloof waar je bijzondere vogels kunt zien zoals de rivierroodstaart. Je slaapt weer in Yangthang.

 

Dag 14: Trekking Hemis Shukpachen

Vandaag is een gemakkelijke wandeling (2-3 uur) ondanks dat je een pas van 3750m moet oversteken. Het dorpje Hemis Shukpachan is één van de mooiste dorpen in Ladakh. In de zomer is het een knalgroene oase van gerstvelden, wilgenbosjes en klaterende beken te midden van kale, kleurrijke bergen. Je slaapt hier in een homestay. Als je je fit genoeg voelt kun je een omweg maken via het Ridzong klooster.

Wij geloven dat reizen de wereld een beetje mooier kan maken. Deze verhalen laten zien wat reizen met een positieve impact voor de bewoners doet.

 

Dag 15: Trek naar Temisgang & per auto naar Lamayuru

Vandaag is alweer de laatste dag van de tocht. Het pad loopt omhoog tussen twee heuvels ten westen van het dorp naar de Meptek pas (3750m), waar vele gebedsvlaggen je verwelkomen. Vanaf de pas loop je naar beneden naar Ang, een charmant dorpje met abrikoosgaarden. Je loopt in zo'n 3 uur bergafwaarts naar het dorpje Temisgang, waar de auto je opwacht. In Temisgang kun je een burchtruïne bekijken met een bijzonder verleden. Hier werd in 1684 de vrede van Thingmosgang gesloten. Dit betekende het einde van een slepende oorlog tussen Tibet (gesteund door de Mongolen) en Ladakh (gesteund door de Kashmiri’s). Hoewel de Ladakhi’s en Kashmiri’s de oorlog gewonnen hebben, was het wel een Pyrrusoverwinning, waarbij ook concessies aan Tibet gedaan moesten worden. In het vredesverdrag werd de grens tussen Ladakh en Tibet voor eens en altijd vastgelegd. Saillant detail is ook dat dit de enige keer in de historie van het Mongoolse rijk was dat de Mongolen (op land) verslagen zijn. Na de lunch in Khaltse, een klein marktstadje, reis je naar Lamayuru, waar je overnacht in een middenklasse hotel.

 

Dag 16-17: Leh

In Lamayuru bevindt zich één van Ladakh’s oudste, en vooral  meest spectaculair gelegen, gompa’s. Vanuit het klooster heb je uitzicht op een vallei omgeven door geërodeerde, fel gekleurde bergen van zandsteen en slibafzetting. Het klooster zelf is ook erg sfeervol. De huidige gebouwen satmmen uit de 16e eeuw, maar de fundamenten zijn vermoedelijk vele eeuwen ouder.

Je reist terug naar Leh, en onderweg maak je een tussenstop bij Alchi, het oudste klooster van Ladakh. Dit klooster is ruim 1000 jaar oud en heeft op miraculeuze wijze de aardbevingen en erosie van regen overleefd. Ook bezoek je het dorpje Phe en leer je meer over het werk van SECMOL, een lokale organisatie op het gebied van onderwijs in de eigen taal en van duurzame ontwikkeling.

De volgende dag is er nog tijd om souvenirs te kopen en voor het laatst te genieten van de vele  restaurantjes en terrasjes in Leh. Of sluit je vakantie af met een actieve dag. Huur mountainbikes en verken daarmee de omgeving of ga raften op de Indus rivier. 

 

Dag 18: Vlucht naar Delhi

Vroeg in de ochtend vlieg je terug naar Delhi. De meeste vluchten naar Europa vertrekken pas midden in de nacht. Desgewenst kan reisexpert Jan een dagkamer voor je regelen in Delhi, om de tijd tot de vlucht naar huis te overbruggen. Ook kan hij een tour langs de belangrijkste bezienswaardigheden in Delhi voor je regelen. Het is zelfs mogelijk om de Taj Mahal in Agra te bezoeken. Geef Jan je wensen door en hij regelt het graag voor je.

Ontvang een voorstel op maat

Geef Jan je wensen door en hij stuurt je een voorstel op maat.

 

 Vliegtickets rondreis Ladakh

Het zelf boeken van vliegtickets is tegenwoordig steeds eenvoudiger en bovendien een stuk goedkoper. Bij Better Places kun je daarom zelf je vlucht naar Ladakh boeken. Door waar mogelijk te kiezen voor een rechtstreekse vlucht en moderne vliegtuigen kun je de CO2 uitstoot van je vlucht sterk verminderen. Dit scheelt je bovendien veel tijd en is comfortabeler. Jan geeft je graag advies over de beste optie. Kijk hier voor meer informatie.

Financiële garanties

Better Places is aangesloten bij de Stichting Garantiefonds Reizen (SGR) en het Calamiteitenfonds, dit betekent voor jou financiële zekerheid.

Better Places garantie SGR Better Places garantie Calamiteitenfonds

 

logo voetafdrukIn plaats van compenseren wil Better Places de CO2e-uitstoot van al haar reizen elk jaar met 5% verminderen.

Ladakh trekking

Bijzondere accommodaties

Tijdens onze rondreizen door Ladakh maken we gebruik van kleinschalige accommodaties waar gastvrijheid hoog in het vaandel staat.

Bijzondere excursies

Je kunt tijdens je rondreis prachtige ervaringen opdoen bij de lokale gemeenschap en draagt daarmee meteen een steentje bij aan het goede dat toerisme kan brengen.

Reisadvies Ladakh

Alle praktische informatie voor een rondreis naar Ladakh. Van veiligheid en praktische tips, tot inentingen en geldzaken. 

Praktische informatie


Beste reistijd Ladakh

beste reistijd Ladakh

Beste reistijd Ladakh

Boeken zonder zorgen

Lees alles over onze speciale soepele boekingsvoorwaarden.