Bij het samenstellen van onze reizen door Bulgarije maakt onze lokale reisexpert gebruik van de checklist voor duurzaam reizen. Zo zorgen we ervoor dat onze reizen een zo groot mogelijk positieve impact hebben op de mensen, dieren en de natuur en een zo klein mogelijke impact op het klimaat. Om meer te weten te komen over de positieve en negatieve impact van onze reizen, gebruiken we een uitgebreide impactscore. Door onze reizen een impactscore te geven kunnen we precies zien op welke punten het al goed gaat en waar nog ruimte voor verbetering is. De scores vind je in de Eerlijke Reiswijzer van Bulgarije. Op deze pagina geven we een toelichting bij de impactscores.
Het belang van toerisme in Bulgarije
Hoewel Bulgarije één van de armste EU-landen is, groeit de economie hard en stijgt de levensstandaard voor veel bewoners. Die groei is mede dankzij het toerisme. In 2019 werd 13% van het BNP verdiend in het toerisme. Eén op de negen Bulgaren is afhankelijk van inkomsten uit het toerisme. De groeiende reisindustrie biedt kansen voor Bulgaren die anders hun land zouden verlaten. Daarnaast zorgt de komst van buitenlandse gasten ervoor dat het indrukwekkende aanbod aan cultureel erfgoed bewaard blijft voor toekomstige generaties.
criteria die we gebruiken bij het bepalen van de impact van onze rondreizen door Bulgarije. In bovenstaande infographic zie je de gemiddelde scores van de geboekte reizen naar Bulgarije in 2023.
Ben je benieuwd waar we de impactscore op baseren? Hier vind je een uitgebreid overzicht van deOvernachtingen
In Bulgarije is het aanbod aan kleinschalige accommodaties en familiehotels groot. Onze lokale reisexpert kiest zoveel mogelijk voor deze kleinschalige accommodaties in Bulgarije. Om te bepalen of een accommodatie goed is voor het personeel en zorgt draagt voor het klimaat, hebben we een lijst met criteria voor duurzame hotels opgesteld. Bulgarije scoort 2 punten voor overnachtingen in de Eerlijke Reiswijzer. Dit betekent dat 61% tot 65% van de accommodaties die gebruikt werden kleinschalig en/of duurzaam waren.
authentieke boerderij. De accommodatie wordt gerund door een boerenfamilie. Het hele dorp weet dat zij de lekkerste kaas maken. Natuurlijk mag je daar als gast van de familie ook van proeven. Wie wil kan een kookworkshop volgen of aanschuiven voor het diner bij een familie in het dorp.
In het kleine dorpje Smilyan verblijf je in eenExcursies
In Bulgarije zijn er tal van mogelijkheden voor zogenaamde human powered excursies, denk daarbij aan wandelen, kanoën en fietsen. Onze lokale reisexpert heeft vooral veel wandelexcursies opgenomen in onze reizen. Bulgarije heeft daarvoor de ideale voorwaarden: prachtige natuur, gemarkeerde wandelpaden en een groot deel van het jaar een aangenaam klimaat. Omdat human powered excursies niet per se bijdragen aan de lokale econome, scoort Bulgarije 3 punten voor excursies in de Eerlijke Reiswijzer. Dit betekent dat er gemiddeld drie excursies zijn opgenomen in het aantal uitgevoerde reizen.
Lokale chauffeur
In Bulgarije kan je rondreizen met een eigen (huur)auto waardoor er weinig tot geen gebruik wordt gemaakt van chauffeurs. Daarom scoort Bulgarije 0 punten voor lokale chauffeurs in de Eerlijke Reiswijzer.
Natuur en cultuur
Bulgarije heeft een groot netwerk van nationale parken, natuurreservaten en biosfeerreservaten. Het land heeft één van de rijkste biodiversiteiten van Europa. Het belang van natuurbescherming staat hoog op de agenda in Bulgarije en toerisme wordt gezien als een middel om dat te financieren.
Door de aanwezigheid van vele oude beschavingen door de eeuwen heen, is Bulgarije een ontzettend rijk land als het gaat om cultureel erfgoed. Van beroemde bouwwerken, zoals het Rila Klooster en de rotskerken tot folklorefestivals en traditioneel geweven tapijten. Voor een bezoek aan de meeste culturele bezienswaardigheden betaal je een toegangsprijs. Op dit gebied scoort Bulgarije 1 punt in de Eerlijke Reiswijzer.
Slow Travel
We stimuleren onze klanten om zo lang mogelijk op reis te gaan. Want hoe langer je reist, hoe groter je positieve impact is. Bovendien biedt het reizigers een betere ervaring, aangezien ze langer in een land of regio blijven en zo de plek beter ervaren. Dat noemen we slow travel.
Bulgarije ligt in zone 1. Voor reizen naar bestemmingen in zone 1 hebben we als doelstelling een minimale reisduur van 8 dagen. Maar liever zorgen we ervoor dat de rondreizen in Bulgarije langer duren. In 2023 was het gemiddelde aantal dagen voor de reizen naar Bulgarije 17 dagen. Daarmee scoort de bestemming 3 punten in de Eerlijke Reiswijzer voor het onderdeel Slow Travel.
Wat we nog meer doen
Bij het vergroten van onze positieve impact en het minimaliseren van onze negatieve impact, zijn er ook allerlei acties die we ondernemen die lastig te meten zijn. Zo stimuleren we onze reizigers om vaker plantaardig te eten, minder wegwerpplastics te gebruiken en overtoerisme te voorkomen.
Vegetarisch eten
Traditioneel gezien is Bulgarije een landbouwland. Het is dus niet zo gek dat groenten en fruit goed vertegenwoordigd zijn in de Bulgaarse keuken. Dat maakt het voor vegetariërs een prima bestemming voor lekker eten. Veganisten staan voor een grotere uitdaging. De bewoners zijn dol op zuivel en kaas en verwerken die ingrediënten als het even kan in elk gerecht. In dit artikel vind je inspiratie voor vegetarisch eten in Bulgarije.
Reizen in het voor- of naseizoen
Door overtoerisme kan de druk op lokale voorzieningen toenemen en schade ontstaan aan natuurlijk en cultureel erfgoed. In samenwerking met onze lokale reisexperts proberen we reizigers zoveel mogelijk naar minder bekende plekken te sturen. Dat zorgt niet alleen voor minder drukte, maar levert ook een betere ervaring op voor de reiziger. Prijzen zijn lager, het aanbod is groter, het weer is milder en toeristische plekken zijn minder druk. Een ander middel om toeristen beter te verspreiden is door reizen te organiseren in het voor- of naseizoen.
Plasticvrij reizen
Het kraanwater is veilig drinkbaar in Bulgarije. In de meeste dorpen staan openbare fonteintjes waar je een flesje kan vullen. Het is daardoor niet moeilijk om het gebruik van plastic flesjes te vermijden. Wij adviseren onze reizigers om een filterfles mee te nemen. Die halen niet alleen virussen en bacteriën uit het water, maar filteren ook smaakjes en geuren. In Bulgarije bieden sommige accommodaties tappunten met mineraalwater.
derde plek in de toplijst van Europese landen op het gebied van plastic recycling. Alleen Slovenië en Letland doen het beter.
Bulgarije is voorloper als het gaat om het recyclen van plastic afval. Bijna 60% van het plastic afval wordt gerecycled. Daarmee staat Bulgarije op deImpact op het klimaat
Naast de positieve effecten, veroorzaakt reizen ook klimaatschade. Dat komt vooral door het vervoer van en naar de bestemming, maar ook het vervoer ter plekke veroorzaakt broeikasgassen. Wij stimuleren onze reizigers om zoveel mogelijk te kiezen voor het minst schadelijke transport.
CO2e-uitstoot van de vlucht
Kies voor een vlucht met de minste klimaatimpact door bij Google Flights te filteren op CO2e-uitstoot. De verschillen in uitstoot worden veroorzaakt door het type vliegtuig, aantal tussenstops of de route. Lees hier meer over in deze blog over duurzamer vliegen.
Retour Amsterdam - Sofia: uitstoot per persoon per vervoersmiddel (kg CO2e)
(Elektrische) auto o.b.v. 2 personen per auto
Bron: Greentripper & Google Flights
Met de trein naar Bulgarije
Als je met de trein naar Bulgarije reist is je persoonlijke CO2e-uitstoot maar 80kg. Op dit moment kiezen wij ervoor om de treinreis naar Bulgarije niet actief te promoten. Het traject tussen Boedapest en Belgrado is tijdelijk dicht vanwege langdurige werkzaamheden. Daardoor wordt de reis erg lang en omslachtig en moet je vaak overstappen.
Retour Amsterdam - Sofia: uitstoot per persoon per airline (kg CO2e)
Bron: Google Flights
Non CO2e-effecten door vliegen
Naast CO2e komen bij vliegtuigen ook andere schadelijke stoffen vrij. Denk aan stikstofoxiden en waterdamp. Op bepaalde hoogtes kan door stikstofoxide ozon ontstaan, met smog als gevolg. Waterdamp bevriest rond tien kilometer hoogte. De ijskristallen van de bevriezing vormen de vliegtuigstrepen die je wel eens ziet. Veel strepen vormen als het ware een deken die ervoor zorgt dat er minder warmte terugstraalt van de aarde naar de ruimte. Zo hebben ze een opwarmend effect. Het is niet duidelijk hoe groot de bijdrage van deze zogenaamde non CO2e-effecten is op het opwarmen van de aarde.
Better Places is gestopt met het compenseren van de CO2e-uitstoot van haar reizen. In plaats daarvan willen wij de CO2e-uitstoot van al onze reizen elk jaar met 5% verminderen. Wij investeren voor elke reiziger een bedrag in projecten voor duurzame energie of biodiversiteit.