De orang-oetans in de jungle rond Bukit Lawang. Wandelen door de rijstvelden in Bukittinggi. Relaxen aan witte stranden en leren koken in de traditionele Harau Vallei. Het Indonesische eiland Sumatra is prachtig qua natuur én cultuur en is dan ook een veelzijdige bestemming voor elke reiziger. Staat Sumatra ook hoog op jouw wensenlijst? Lees dan deze zeven praktische tips voor een rondreis op Sumatra.
Dit zijn je lokale reisspecialisten in Indonesië
"Hallo, wij zijn Emile en Nettert en we komen al jaren voor langere periodes in Indonesië. We kennen het land inmiddels erg goed en daarom zijn wij je Indonesië specialisten. Geef ons je wensen door en we sturen je een voorstel op maat"
1. Draag kleding die je schouders en knieën bedekken
De meeste inwoners van Indonesië zijn moslim en ook Sumatra is een islamitisch en conservatief eiland. Dat betekent dat je je kleding enigszins moet aanpassen aan de lokale gebruiken. Vrouwen op Sumatra dragen meestal een hoofddoek, maar voor toeristen is dat niet nodig. Blote armen zijn ook geen probleem, maar is wel belangrijk om je schouders te bedekken. Draag bovendien een broek of rok die over je knieën komt. Het is een teken van respect voor de gewoontes en de cultuur op Sumatra.
Badkleding of t-shirt dragen?
Bezoek je een waterval of een meer waar je kunt zwemmen, dan zie je dat de lokale mensen vaak volledig gekleed het water ingaan. Dat is voor reizigers niet nodig, maar voor vrouwen is het wel aan te raden om in gezelschap van locals een t-shirt over hun badkleding te dragen. Je oogst anders misschien wat meer bekijks dat je lief is. In zwembaden of stranden bij hotels is een bikini of badpak prima, daar zijn mensen aan toeristen gewend.
2. Houd rekening met lange – maar wel leuke! – reisdagen
Sumatra is één van de grootste eilanden ter wereld en de afstanden tussen bezienswaardigheden kunnen vrij groot zijn. En zelfs als het aantal kilometers meevalt, kun je nog verrassend lang over een reis doen. De wegen op Sumatra zijn smal en lang niet overal goed. De kans is bovendien groot dat je achter een vrachtwagen of ander langzaam verkeer komt te hangen, waardoor de reis niet erg opschiet. Bovendien moet de chauffeur altijd rekening houden met bochtige wegen, overstekende kippen of racende becaks (Indonesische tuktuks). Erg is dat langzame tempo trouwens niet, want onderweg is meer dan genoeg te zien.
Benieuwd wat voor workshops je allemaal kunt doen tijdens je rondreis? Hier vind je een paar voorbeeld van de leukste excursies in Sumatra.
3. Geen saai moment op Sumatra - elke reisdag is een avontuur
Voortbordurend op het punt hierboven: de reisdagen zijn lang, maar dat komt ook doordat je onderweg zoveel leuke stops kunt maken. Reis je met een auto en chauffeur, dan kun je stoppen waar je wilt en je chauffeur kent bovendien de leukste plekken. Of het nu gaat om een familie die verse pinda’s roostert langs de weg, een koffiestop bij een lokaal tentje of een rondleiding van een Sumatraanse vrouw in haar kruidentuin: juist de gewone dingen in het dagelijks leven van de Indonesiërs maken een reis op Sumatra zo speciaal. Natuurlijk, een bezoek aan de orang-oetans wil je niet missen, maar het lokale leven blijft je net zo goed bij.
4. Tips voor rondreis Sumatra: stel je open voor de mensen
De mensen op Sumatra zijn zonder twijfel het hoogtepunt van je reis door Sumatra. Overal waar je komt, ben je van harte welkom. Fiets je over het platteland van Sumatra, dan ben je bijna drukker met ‘hello!’ terugroepen naar de dorpsbewoners dan met op de weg letten. Dit enthousiasme resulteert regelmatig in langdurige fotosessies, waarbij iedereen een selfie met je wil maken. Natuurlijk heb je daar niet altijd zin in, maar probeer er toch regelmatig in mee te gaan. Het levert vaak leuke gesprekken op, zeker als het selfie-verzoek komt van mensen die graag hun Engels met je willen oefenen.
5. Tips rondreis Sumatra: houd rekening met het seizoen waarin je reist
Sumatra heeft, net als de rest van Indonesië, een droog en een nat seizoen. De droge tijd is in principe tussen mei en september, maar Sumatra is een tropisch eiland. Het kan dus ook in de droge tijd flink regenen, meestal in de vorm van korte, hevige buien. Vanaf oktober gaat het echte regenseizoen van start. Houd daar rekening mee als je van plan bent om een jungletrekking te maken, bijvoorbeeld om orang-oetans te spotten. De paden zijn dan vaak modderig en glibberig, wat een wandelstok geen overbodige luxe maakt. Vertrek bovendien zo vroeg mogelijk, want het regent vooral ’s middags veel.
6. Culinair Sumatra: heerlijk vers fruit en kip rendang
Dat je in Indonesië heerlijk kunt eten, is vast geen verrassing. Het leuke is dat elk eiland zijn eigen specialiteiten heeft, zodat je bij elke reis weer een nieuw culinair feestje beleeft. Het favoriete gerecht van veel inwoners van Sumatra is kip rendang. Deze specialiteit komt uit West-Sumatra, waar de Minangkabau het als een feestmaal beschouwen. Wil je zelf de lekkerste rendang leren maken, volg dan een kookworkshop bij een lokale familie in de Harau Valley. Sumatra is ook een feest voor fruitliefhebbers en in elk seizoen vind je andere verse vruchten. Van de zoetste passievruchten tot de sappigste soursop: alles is de moeite waard. Bezoek regelmatig een markt of een stalletje langs de weg en probeer allerlei fruitsoorten uit.
7. Huur regelmatig een lokale gids in: tip voor rondreis Sumatra
Of je nu een vulkaan gaat beklimmen of een wandeling door de rijstvelden gaat maken: een lokale gids heeft altijd meerwaarde. Ook op Sumatra. Je chauffeur kent de beste lokale gidsen, die prima Engels (of Nederlands!) spreken en al je vragen kunnen beantwoorden. Ze kennen hun eigen omgeving door en door en weten precies wat de leukste plekken zijn om te bezoeken. Voor hen is het geen probleem om koffie te gaan drinken in een traditioneel huis, je een lokaal gerecht te laten proeven of om een rijstboer te laten demonstreren hoe hij rijst plant. De lokale gids geeft je zo een mooi inkijkje in het gewone leven op Sumatra. Ook belangrijk: je helpt de gidsen om weer een goed inkomen op te bouwen voor henzelf en hun gezin, na de lange coronajaren zonder toeristen. Twee vliegen in één klap!
Stel zelf je rondreis Sumatra samen
Bij Better Places kun je je individuele rondreis Sumatra zelf samenstellen, inclusief de leukste excursies en activiteiten. Geef je wensen door aan onze lokale reisexperts Emile en Nettert en zij maken graag een voorstel op maat.
Indonesië met kinderen
Indonesië is ook erg geschikt voor een vakantie met zowel jonge als oudere kinderen. Gebruik bovenstaande tips voor Indonesië als je een mooie rondreis wilt maken. Emile en Nettert helpen je graag verder om je nog meer tips voor Indonesië te geven. Bekijk onze voorbeeld familiereis die het beste laat zien hoe je in Indonesië kunt reizen met kinderen.
Beste reistijd Indonesië
De beste reistijd voor een rondreis Indonesië is van juni tot en met september. Ook in maart, oktober en november is het goed mogelijk om een rondreis te maken. Lees hier meer over beste reistijd Indonesië.
Duurzaam reizen in Indonesië
Wil je meer lezen over duurzaam reizen in Indonesië? Bekijk onze blog over plasticvrij reizen met een aantal tips om in Indonesië ook verantwoordelijk op pad te gaan. Weten wat je nog meer kan doen? Neem een kijkje bij onze checklist voor duurzaam reizen.