Lekker lang naar Cuba

Onze extra lange reizen zijn speciaal samengesteld voor reizigers die langere tijd willen rondreizen en op een relaxte manier een land willen ontdekken. Onze lange reizen zijn ook uitermate geschikt om te 'overwinteren' op een warme bestemming. Wij hebben we een groot netwerk van lokale connecties, dus lijkt het je leuk om een Cubaan te ontmoeten die hetzelfde beroep als jij uitoefent of dezelfde hobby heeft, dan kunnen wij dit voor je regelen. Langer de tijd nemen helpt je het land echt te ervaren en tegelijkertijd werkgelegenheid te creëren voor de lokale bevolking!

Uitstoot van je reis naar Cuba (kg CO2e)

Bijzonder aan deze reis

  • Lekker lang naar Cuba
  • Start met twee weken cursus Spaans in Trinidad
  • Vaste basis in centraal gelegen casa in het histortisch centrum
  • Zes weken lang de rest van het eiland verkennen
  • Lokale expert in de buurt voor tips en assistentie

Route reis Lekker Lang naar Cuba

Week 1 - Trinidad

Je komt aan in het weekend en hebt de tijd om je tijdelijke huis en omgeving voor de komende twee weken te verkennen. Trinidad is één van de beste bewaarde koloniale steden in Cuba en behoort tot het UNESCO-werelderfgoed. De eerste twee weken staan in het teken van Spaans leren.

Trinidad is een hele leuke stad om een cursus Spaans te volgen. Je gaat met één van onze lokale docenten aan de slag en krijgt 3x45 minuten per dag privéles. Je hebt de mogelijkheid om excursies bij te boeken, waarbij de docent dan met je meegaat en jou de dingen in het Spaans uitlegt en toelicht.

Dag 1 - Aankomst Trinidad

Je vliegt naar de luchthaven van Varadero, waar je hartelijk worden verwelkomd door onze lokale vertegenwoordiger. Welkom op Cuba! Zodra je de luchthaven uitloopt, zie je je chauffeur staan met een naambordje. Hij brengt je naar de casa in Trinidad, waar je de komende twee weken zult verblijven. Je casa is centraal gelegen op loopafstand van het kleurrijke historisch centrum.

Dag 2 - Stadswandeling door Trinidad

Vandaag maak je een stadswandeling door Trinidad. De lokale gids vertelt je in zo'n 1,5 uur over de geschiedenis van "zijn" bijzondere stad. Je start op het exacte punt waar Trinidad is ontstaan, en zult tijdens de wandeling zien hoe de architectuur is veranderd toen de stad zichzelf begon te ontwikkelen tot het levendige, kleurrijke Trinidad van nu. 

Dag 3 t/m 7 - Cursus Spaans

Deze dagen zijn gereserveerd voor de cursus Spaans en eigen invulling. De lessen worden gegeven in je eigen casa in de ochtenden, daarna ben je vrij om te doen wat je wilt, zoals een excursie of een uitstapje in de omgeving. 

Het niveau van de cursus is van absolute beginner tot gevorderde. De docent zal met jou zelf vaststellen welk niveau je hebt en hoe snel je het oppakt, en naar aanleiding daarvan de cursus inrichten. De nadruk bij deze cursus ligt op Cubaanse cultuur, conversatie en natuurlijk ook de grammatica die nodig is om je uit te drukken. 

Deze week maak je ook een fietstaxi-tour. Hierbij verken je met de gids de levendige buitenwijken van Trinidad. Je krijgt een uniek kijkje in het Cubaanse lokale leven wanneer je langs scholen, fabrieken, lokale verkoopstalletjes en staatswinkels rijdt.

Door het boeken van een directe vlucht beperk je de CO2-uitstoot van je reis aanzienlijk. Maar er zijn nog veel meer redenen om een directe vlucht te boeken.

 

Week 2 - Trinidad

Je tweede weekend begint met een aantal leuke dagtripjes. Je maakt een mooie wandeling onder leiding van een gids naar de Javira waterval en je bezoekt de voormalige suikerrietplantages gelegen in de Valle de los Ingenios. De andere dagen heb je Spaanse les en ook voldoende tijd om te doen waar je zelf zin in hebt.

Dag 8 - El Cubano Trinidad

Wil je de echte Cubaanse natuur ervaren, dan is het natuurpark El Cubano een geschikte plek. Het ligt op minder dan 20 minuten van Trinidad, aan de voet van de Guamuhaya bergketen. Tijdens deze excursie loop je een ecotrail van licht niveau naar de Javira waterval, terwijl de gids je vertelt over de lokale flora en fauna. Het is heerlijk zwemmen of relaxen bij de waterval.

Dag 9 - Valle de los Ingenios

De Valle de los Ingenios is een vallei met voormalige suikerrietplantages, op ongeveer 20 minuten van Trinidad vandaan. Tijdens deze excursie vertelt een lokale gids je alles over de suikerproductie en de slavengeschiedenis. Er staan diverse restanten van machines en een interessant museum, waardoor de geschiedenis hier echt tot leven komt. Vanaf de uitkijktoren heb je een weids uitzicht over de plantages van Manaca Iznaga en de vallei.

Dag 10 t/m 14 - Cursus Spaans

Deze dagen hebben we gereserveerd voor de taalcursus en/of eigen invulling. De Spaanse lessen worden gegeven in je eigen casa in de ochtenden, daarna ben je vrij om te doen wat je wilt, zoals een excursie of een uitstapje in de omgeving. 

Trinidad staat bekend om de vele workshops die je er kunt volgen. Naast de cursus Spaans zijn er diverse andere workshops die je kunt volgen, waaronder pottenbakken, salsa dansen, percussie, gitaar, tekenen, fotografie, boksen en cocktails maken. Een leuke aanvulling om de cultuur nóg beter te leren kennen!

Tijdens een rondreis door Cuba maken we gebruik van casas particulares, waar je bij de Cubanen thuis slaapt.

 

Week 3 - Sancti Spíritus & Sierra Maestra

Het weekend begint met een bezoek aan Los Pilones, daarna reis je verder naar Sancti Spíritus. Het is grotendeels onontdekt, maar het oude centrum is prachtig! Verken ook de groene en glooiende omgeving van deze stad. Vervolgens reis je verder naar Sierra Maestra, dit is de perfecte plek voor natuurliefhebbers. Je kunt prachtige wandelingen maken in het Gran Parque Nacional Sierra Maestra. Kom hier helemaal tot rust.

Dag 15 - Los Pilones Trinidad

Je maakt met de gids een paardrijtocht. Vanuit Trinidad rijd je een ander deel van de Valle de los Ingenios in, waarbij je langs de oude boerderijhuizen rijdt. Aan het einde van de vallei kom je bij een bos, waar de waterval Los Pilones op je wacht. Je kunt hier heerlijk zwemmen!

Dag 16 en 17 - Sancti Spiritus

Een privéchauffeur brengt je vandaag naar je casa in Sancti Spiritus. Vanuit je casa ben je zo in het oude centrum waar je rustig rond kunt struinen. De stad staat onder andere bekend om de traditionele kleden en graveerkunst.

Tijdens een kookworkshop leer je hoe je de echte en rijke Cubaanse smaken combineert. Beroemde gerechten als arroz congrí, cerdo asado (gegrild varkensvlees), frijoles negros en yuca con mojito zullen geen geheim meer voor je zijn. Natuurlijk probeer je de gerechten die je hebt gemaakt ook zelf.

Dag 18 - Camagüey

Vandaag reis je in ongeveer 3 uur naar Camagüey. Camagüey is een betoverend doolhof van kleine straatjes en het zal daardoor misschien wel even duren voordat je de casa hebt gevonden. Eenmaal aangekomen in de casa mag je als beloning goed uitrusten op het terras of balkon en genieten van de stad.

Dag 19 t/m 21 - Sierra Maestra

Je reist met een privétransfer in ongeveer 4,5 uur naar Sierra Maestra. Hier verblijf je drie nachten. Je casa bevindt zich middenin het prachtige natuurgebied van de Sierra Maestra.

Met de gids maak je een tocht naar het voormalige rebellenkamp van Fidel Castro en zijn revolutionairen, waar je de overblijfselen van de hutten, het kleine museum en het uitzendkwartier van Radio Rebelde kunt bewonderen. Door het klimmen in combinatie met de warmte kan (voornamelijk het laatste deel van) de wandeling wellicht wat intensief zijn, maar het is zeker de moeite waard! We raden deze wandeling niet aan voor mensen die slecht ter been zijn.

Een kookcursus is een ideale manier om de locals en hun eten beter te leren kennen. 

 

Week 4 - Santiago de Cuba

De geheime hoofdstad van Cuba is gelegen tussen de Sierra Maestra en de Caribische Zee. Het is een bruisende stad vol geschiedenis, cultuur en feesten, een waar bolwerk van Afro-Cubaanse cultuur.

Dag 22 - Santiago de Cuba

Vandaag reis je in 3,5 uur naar Santiago de Cuba. Je verblijft hier vijf nachten. Als je in het centrum verblijft, wandel je vanuit je casa zo één van de barretjes in met heerlijk swingende live muziek. Ook hebben we hier casas in de rustigere wijk Vista Alegre, op zo'n 20 minuten lopen van het centrum. Je kunt hier ook makkelijk een taxi nemen. Heb je geen specifieke voorkeur? Dan kiezen wij de leukste casa uit!

Dag 23 t/m 26 - Santiago de Cuba

In Santiago begon niet alleen de opstand tegen de Spanjaarden, hier startte Fidel Castro de revolutie. Sindsdien lijkt de tijd te hebben stil gestaan; het is net alsof je in een tijdmachine bent gestapt met de antieke auto’s en de neonverlichting in de winkelstraten. Santiago heeft levendige straatjes, waar altijd live bandjes in de kroegen spelen.

Breng een bezoek aan het ‘Museo de la Lucha Clandestina’, waar je alles leert over de opstand en revolutie. De begraafplaats Cementerio de Santa Ifigenia is een van de belangrijkste begraafplaatsen van Cuba; José Martí, Carlos Manuel de Céspedes, Emilio Bacardí, Frank País, Compay Segundo (Buena Vista Social Club) en Fidel Castro zijn slechts enkele van de beroemde namen die op deze begraafplaats liggen. Terwijl je rondloopt, is het net alsof je je in een openluchtmuseum bevindt. Zorg vooral dat je de wisseling van de wacht bij het graf van Martí niet mist.

Dag 27 - Naar Baracoa

In zo'n 4,5 uur reis je naar Baracoa. Baracoa ligt in het oosten van Cuba aan de voet van de tafelberg El Yunque. Het heeft de mooiste riviermonding van Cuba, en een overvloed aan kokosbomen, cacao- en bananenplanten.

 

Dag 28 - Baracoa

Vandaag maak je een reis door de natuurlijke omgeving van Baracoa. Je leert over de traditionele cacaoproductie, verkent de schoonheden van de Toa rivier en je bezoekt een kokosplantage. Je sluit af op het prachtige strand van Maguana! Neem wat water en snacks mee, want er zijn hier geen faciliteiten.

Het oosten van Cuba wordt vaak overgeslagen, maar er zijn genoeg activiteiten en bezienswaardigheden die de moeite waard zijn te ontdekken!

 

Week 5 - Baracao, Holguín en Playa Santa Lucía

In Baracoa en omgeving is vanalles te doen, dus je je verblijft hier nog een paar dagen in een fijne casa. Holguín is niet zo toeristisch, maar de stad wint aan populariteit vanwege het compacte centrum. In Playa Santa Lucía kun je genieten van de kilometers lange tropische stranden.

Dag 29 t/m 31 - Baracoa

Het oude centrum van Baracoa geeft je een kijkje in het traditionele Cuba. Op de veranda’s van oude koloniale huizen zitten de locals, overal klinkt muziek en er rijden oldtimers over de ongeplaveide wegen.

Breng in de avond een bezoekje aan het centrale plein en dans mee op de swingende muziek van de Casa de la Trova. Vanuit je casa loop je zo het historische centrum in. En anders is je casa hier de perfecte plek om bij te komen van een mooie excursie of een dagje aan het strand.

Dag 32 en 33 - Holguin

Vandaag reis je in ongeveer 5,5 uur met een privétransfer van Baracoa naar Holguín. Holguín is niet zo toeristisch, maar de stad wint aan populariteit vanwege het compacte centrum.

Beklim de Loma de la Cruz, een trap de heuvel op, vanwaar je een prachtig panoramisch uitzicht hebt over de stad. In Holguín hebben we casas in verschillende wijken. Je casa ligt altijd in de buurt van de vele stadsparkjes waar Holguín bekend om staat.

Dag 34 t/m 36 - Playa Santa Lucia

Met een privétransfer reis je in 3 uur van Holguín naar Playa Santa Lucía (150 km). In Playa Santa Lucía kun je genieten van de kilometers lange tropische stranden. Het is ook een uitstekende uitvalsbasis om te duiken of flamingo's te spotten in het nabijgelegen natuurgebied. Je blijft hier drie nachten. Bijna alle casas liggen vlak bij het strand, dus je duikt zo de zee in voor wat afkoeling.

Door te reizen naar plekken die niet standaard door toeristen worden bezocht, voorkom je overtoerisme en heb je tevens een betere reiservaring.

 

Week 6 -  Santa Clara, Cienfuegos en Playa Girón

Deze week reis je via Camagüey naar Santa Clara, een levendige universiteitsstad met een gastvrije bevolking. Cienfuegos wordt ook wel de parel van het zuiden genoemd. Het is vooral een erg schone stad, met een overvloed aan neoklassieke architectuur, indrukwekkende burchten en paleizen, en de prachtige baai van Punta Gorda. Je eindigt deze week in Playa Girón gelegen aan de Varkensbaai. Hier vind je historie, perfecte snorkel- en duikplekken, en het prachtige natuurgebied Ciénaga de Zapata.

Dag 37 - Camagüey

Inmiddels ben je al een beetje bekend met Camagüey. In tegenstelling tot de meeste Cubaanse steden heeft de stad geen geordend dambord stratenpatroon, maar is het chaotisch en verwarrend. De perfecte plek om rond te dwalen en op te gaan in het lokale leven.

Dag 38 en 39 - Santa Clara

Je reist met een privétransfer in 4,5 uur van Camagüey naar Santa Clara. Santa Clara is de stad van Che Guevara, dus bezoek de Plaza de la Revolución, met ook het museum over deze beroemde guerrillaleider. Je verblijft hier twee nachten in een mooie casa en kunt vanuit daar goed de stad van Che Guevara ontdekken.

Dag 40 en 41 - Cienfuegos

Je reist met een privétransfer in ongeveer 1,5 uur van Santa Clara naar Cienfuegos. Cienfuegos is vooral een erg schone stad, met een overvloed aan neoklassieke architectuur, indrukwekkende burchten en paleizen, en de prachtige baai van Punta Gorda. Je verblijft hier twee nachten. Onze casas in Cienfuegos vind je op meerdere locaties in de stad: aan de baai voor een schitterende zonsondergang of dicht bij de Paseo del Prado in het centrum. Laat ons de mooiste casa kiezen of geef ons jouw voorkeur door.

Dag 42 t/m 44 - Playa Girón

Met een privétransfer reis je in 1,5 uur van Cienfuegos naar Playa Girón. Playa Girón heeft het allemaal: historie, perfecte snorkel- en duikplekken, en het prachtige natuurgebied Ciénaga de Zapata. Verwonder je over de flora en fauna van deze bijzonder omgeving. De meeste casas zijn in het dorpje, dat ongeveer een kilometer van de kust ligt. Je kunt hier naar toe wandelen, of pak een typisch Cubaanse fietstaxi. Veel casas verhuren ook fietsen. Je verblijft hier drie nachten.

Tijdens je verblijf in Playa Girón bezoek je de diepste zoutwater grot van Cuba, de Cueva de los Peces. Hierna vertelt de gids je alles over de flora en fauna van Sendero del Enigma. Aan het einde kun je zwemmen in een natuurlijk zwembad tussen de rotsen, dus vergeet niet je zwemkleding en handdoek mee te nemen.

In deze reis zijn geen binnenlandse vluchten opgenomen. Dat is niet alleen beter voor het milieu, maar ook voor jou. Minder vliegen betekent namelijk meer beleven. Bekijk de voordelen van reizen overland.

 

Week 7 - Viñales en Cayo Levisa

In het westen van Cuba, in een oase van groen, ligt het lieflijke dorpje Viñales. Je verblijft hier vier nachten en reist vervolgens naar het bounty eiland Cayo Levisa. Naast heerlijk op het strand liggen onder de palmbomen, is het ook de perfecte locatie voor duiken en snorkelen.

Dag 45 t/m 48 - Viñales

Met een privétransfer reis je in ongeveer 5 uur van Playa Girón naar Viñales. Viñales ligt in het westen van Cuba, in een oase van groen. In dit dal groeit de legendarische tabaksplant op de vlakke velden en tussen de oprijzende mogotes, de imposante heuvels van kalksteen. Je verblijft vier nachten in een gezellige casa.

Samen met de gids breng je een bezoek aan een tabaksboer, en ontdek je de omgeving van Viñales te paard. Je zult alles leren over het tabaksproces, en een echte Cubaanse sigaar wordt zo voor je ogen gerold!

Je bezoekt ook een lokale boerderij en wordt een boer voor een dag. Hier zal de familie je alles leren over hun biologische producten, en over het tabaksproces. Je sluit af met een kookworkshop, waarbij je een speciaal lokaal recept kookt en eet. Uiteraard met je eigen geoogste groenten!

Dag 49 t/m 52 - Cayo Levisa

Met een privétransfer reis je in 1 uur van Viñales naar Cayo Levisa. Cayo Levisa is een heerlijk bounty eiland waar de rust één van de grote pluspunten is. Naast heerlijk op het strand liggen onder de palmbomen, is het ook de perfecte locatie voor duiken en snorkelen.

Je verblijft drie nachten in een 3-sterrenhotel. Het hotel ligt tegenover het strand in Media Legua en biedt een bar, terras, en restaurant. Het is de perfecte plek om te genieten van de zee! In het hotel zijn drie maaltijden inbegrepen.

Door in casas particulares te verblijven, zorg je ervoor dat de lokale bevolking kan profiteren van jouw bezoek en daarmee een beter leven kan creëren.

 

Week 8 - Havana

De laatste week van jullie extra lange vakantie is aangebroken. Tijd om een week lang te genieten van de relaxte sfeer in Havana. Sluit je reis echt Cubaans af in deze bijzondere stad met karakter. Geniet nog heel even van de Cubaanse muziek, de oldtimers en de levendige straten en pleinen.

Dag 53 - naar Havana

Met een privétransfer reis je in 2,5 uur van Cayo Levisa naar Havana. In Havana hoef je je geen moment te vervelen. We hebben verschillende leuke excursies voor de komende dagen ingepland.

Je verblijft in een mooie casa in Havana Vieja of het iets verder gelegen, maar rustigere, El Vedado. Jij bepaalt.

Dag 54 - Havana per oldtimer

In een authentieke oldtimer bezoek je alle bijzondere hoogtepunten van Havana, waaronder het Parque Central, El Morro, het Plaza de la Revolución en het park met John Lennon's beeld. Daarna verken je te voet met een lokale gids het oude centrum, met de mooie pleintjes en straatjes. De gids zal ook een korte introductie geven van wat je verder in Havana kunt doen.

 

Dag 55 - Havana per fiets

Ontdek de achterafstraatjes van Havana op de fiets. De gids neemt je mee op een verfrissende reis door de bijzondere (hipster)wijken van, Centro, Vieja en Vedado. Tijdens het fietsen vertelt de gids je alles over de lokale cultuur. Streetart, China Town, verborgen restaurantjes; het zijn slechts enkele voorbeelden waar je tijdens deze tour mee te maken krijgt.

Dag 56 - Havana sieraden maken

In deze ontspannen artisanale sieraad workshop leer je van een jonge goudsmid over dit bijzondere ambacht. Je maakt je eigen sieraad en leert het zilver vorm te geven. Natuurlijk is je zelfgemaakte sieraad daarna van jou! Voorkennis van metaalbewerking is niet nodig.

Dag 57 - Havana

Havana is een stad waar je uren doorheen kunt slenteren en zo hier en daar zijn eigenzinnigheden kunt ontdekken. Neem dan ook de tijd om de stad te ervaren. Breng een bezoek aan een van de plekken die je tijdens de oldtimer- of wandeltour hebt gezien, maar niet hebt bezocht. Ben je nog niet in de bars van Ernest Hemingway geweest? Drink dan in El Floridita een daiquiri, of bezoek La Bodeguita del Medio voor een heerlijke Cubaanse mojito.

Dag 58 - Vertrek Cuba

Wat kan de tijd toch snel gaan! Helaas is de reis alweer aan een einde gekomen... Gelukkig ga je naar huis met een koffer gevuld met vele leuke herrineringen aan Cuba. Adiós Cuba, ¡hasta la próxima vez!

Met slow travel reis je een versnelling lager. Door een hele week in Havana door te brengen, leer je een plek en haar bewoners pas écht goed kennen.

Ontvang een voorstel op maat

Geef Julio je wensen door en hij stuurt je een voorstel op maat.

 

Vliegtickets rondreis Cuba

Het zelf boeken van vliegtickets is tegenwoordig steeds eenvoudiger en bovendien een stuk goedkoper. Bij Better Places kun je daarom zelf je vlucht naar Cuba boeken. Door waar mogelijk te kiezen voor een rechtstreekse vlucht en moderne vliegtuigen kun je de CO2 uitstoot van je vlucht sterk verminderen. Dit scheelt je bovendien veel tijd en is comfortabeler. Julio geeft je graag advies over de beste optie. Kijk hier voor meer informatie.

Financiële garanties

Better Places is aangesloten bij de Stichting Garantiefonds Reizen (SGR) en het Calamiteitenfonds, dit betekent voor jou financiële zekerheid.

Better Places garantie SGR Better Places garantie Calamiteitenfonds

 

Bekijk de positieve en negatieve impact van de Cuba reis.

Ik ben benieuwd

Boeken zonder zorgen

Lees alles over onze maatregelen om veilig te reizen op Cuba en onze speciale soepele boekingsvoorwaarden.

Bijzondere accommodaties

Tijdens onze rondreizen door Cuba maken we gebruik van kleinschalige accommodaties waar gastvrijheid hoog in het vaandel staat. 

Bijzondere excursies

Je kunt tijdens je rondreis prachtige ervaringen opdoen bij de lokale gemeenschap en draagt daarmee meteen een steentje bij aan het goede dat toerisme kan brengen.

Reisadvies Cuba

Alle praktische informatie voor een rondreis naar Cuba. Van veiligheid en praktische tips, tot inentingen en geldzaken.

Praktische informatie


Beste reistijd Cuba

beste reistijd cuba

Beste reistijd Cuba

Veelgestelde vragen extra lange reis Cuba

Hoe lang is een extra lange reis naar Cuba?

Wij hebben een voorbeeldreis van 8 weken naar Cuba, zodat je de tijd hebt het land echt te ontdekken en ervaren. Onze lange reizen kun je echter zo lang maken als je zelf wilt!

Kan ik een workation Cuba maken?

Aangezien het internet op Cuba schaars en onbetrouwbaar is, is Cuba niet de meest geschikte bestemming voor een workation.

Wat kan ik doen tijdens mijn extra lange reis naar Cuba?

De eerste twee weken op Cuba hebben we ingevuld met een cursus Spaans (in de ochtenden), en verder is de keuze aan jou! Er is genoeg te ontdekken en er zijn diverse workshops die je kunt doen, waarmee je een goed beeld krijgt van de Cubaanse cultuur, maar er is ook voldoende tijd om te rusten.