Twijfel je nog of je met je kinderen nog ver kunt reizen? Niet nodig. Met de juiste voorbereidingen kom je een heel eind en kan je als gezin een prachtige reis maken. Samen met je kinderen de wereld ontdekken is gewoon een geweldig avontuur. De herinneringen die je als gezin onderweg maakt zullen jullie nog lang bijblijven. Als je deze tips meeneemt in je planning, zal het zeker een succes worden.

Kies je vluchten handig

Een verre reis begint, in de meeste gevallen, met een lange vliegreis. Veel kinderen slapen een flink deel van een nachtvlucht, dus als je een nachtvlucht kan uitkiezen voor jullie reis, is dat zeker het overwegen waard. Probeer hoe dan ook te gaan voor een rechtstreekse vlucht, zodat je zo snel mogelijk op de plek van bestemming bent. En is het prijsverschil met een vlucht met overstap echt enorm, ga dan voor een zo kort mogelijke overstap. Van uren hangen op een vliegveld word je zelf al niet blij en je kinderen al helemaal niet.

Zorg voor voldoende rust

Kom je na die lange vliegreis op je bestemming aan, dan is het wijs om genoeg tijd te nemen om te acclimatiseren. Zorg dat je samen minstens een volle dag hebt kunnen ontspannen, voordat je op pad gaat. Zo heeft iedereen er weer zin in. Na de vlucht nog even een paar uurtjes over land tot de eerste overnachtingsplek is met kinderen echt niet aan te raden. Zoek een slaapplek die redelijk dicht bij het vliegveld is. Ook tijdens de reis zelf is het verstandig om voldoende rustmomenten in te plannen. Prop je reis niet te vol, zeker met jonge kinderen. Blijf minimaal 3 nachten op dezelfde plek, zodat ze kunnen wennen aan de nieuwe omgeving en ga geen hele dagen op pad. Zo blijft er tijd over om de opgedane ervaringen te verwerken en om bijvoorbeeld even te zwemmen of spelen. Vóór of na een reisdag is het niet verstandig om nog excursies in te plannen. De reis is vaak al vermoeiend genoeg, net als het opnieuw wennen aan een andere omgeving.

Reizen met kinderen - breek lange reisdagen in tweeën

Soms lukt het niet om een reisdag kort te houden, omdat de afstand die overbrugd moet worden nou eenmaal groot is. In dat geval is het wijs om te zoeken naar een activiteit ergens halverwege, waarbij je even een paar uur pauze kan nemen. Denk aan een speeltuin, uitgebreide picknick-lunch of wandeling in de natuur. Dat kan uiteraard alleen als je met eigen vervoer reist. Reizen met de trein is ook ideaal voor het afleggen van grotere afstanden. Onderweg kan je spelletjes spelen, even door de trein wandelen en wie weet zijn we wel speelkameraadjes aan boord!

Maak een reis met je kinderen en leer ze kennis maken met andere culturen en bijzondere activiteiten.

Kies kindvriendelijke accommodaties

Met kinderen is het prettig om een beetje ruimte te hebben, zeker als ze nog jong zijn. Iets op de begane grond, met een buiten, heeft dan de voorkeur. Een zwembad of een eigen strand op z’n tijd is natuurlijk helemaal super. Ga je voor een appartement, dan kan je er bovendien voor kiezen om zelf te koken en hoef je niet elke avond buiten de deur te eten. Terwijl jij kookt kunnen de kinderen lekker hun eigen ding doen. Ben je niet zo van het koken op vakantie, of reis je met oudere kinderen? Dan is een hotel met familiekamers of kamers met een tussendeur ook een optie. Deze zijn niet altijd beschikbaar, dus even checken en ruim op tijd boeken zijn aan te raden. Een goed idee met kinderen van alle leeftijden is een homestay. Geregeld hebben de eigenaars zelf ook kinderen en je krijgt er een uniek kijkje in het lokale leven, wat jullie reis extra speciaal maakt. Zie je er tegenop om bij een familie “op de lip” te zitten? Soms is er een apart gastenverblijf, met veel privacy, of een eigen woongedeelte in het huis.

Wissel excursies voor jezelf af met die voor de kinderen

Wie met kinderen reist zal rekening moeten houden met de wensen van die kinderen. Zo wordt het voor iedereen een onvergetelijke reis. Wissel daarom af met excursies en zorg dat je geregeld iets doet wat echt leuk is voor de kinderen. Dat hoeft niet eens altijd een speeltuin of zwemparadijs te zijn. Denk ook eens aan activiteiten die je zelf zou kiezen, maar ook bij de kinderen in de smaak vallen. Er zijn mogelijkheden genoeg: paardrijden door een mooi landschap, met de kabelbaan de berg omhoog voor een wandeling, een selfdrive safari of een kleurige bergstam bezoeken die de gasten ontvangt met muziek.

Emiel maakte samen met zijn gezin een mooie rondreis door Zuid-Afrika en Swaziland. Lees hier meer.

Reizen met kinderen – Denk aan malaria en gezondheidsrisico’s

Malaria en andere gezondheidsrisico’s zijn natuurlijk geen dingen waar je jouw kinderen aan wil blootstellen. Malariamedicatie zijn geen lichte pilletjes. Denk er dus over na of je bereid bent om je kinderen te geven en kies zo mogelijk een bestemming waar geen malaria voorkomt. Zorg ook voor een goede reisapotheek en verdiep je in de gezondheidszorg ter plekke. Maak zo nodig een lijst van ziekenhuizen waar goede, Westerse zorg gegeven kan worden.

Eerste verre reis met de kids? Kies een kindvriendelijke bestemming

Ga je voor de eerste keer een verre reis maken met je kinderen? Ga dan voor een kindvriendelijke bestemming. Thailand en Sri Lanka zijn bijvoorbeeld perfect in Azië, net als het Indonesische eiland Bali. Deze 3 bestemmingen hebben een grote afwisseling aan landschappen, bezienswaardigheden en activiteiten op kleine afstand van elkaar. Bovendien is het strand nooit ver weg. Zuid-Afrika is ook super. Het is er makkelijk rondreizen met eigen vervoer en je kan er zelfs met een eigen (huur-)auto op safari. Wil je de eerste keer niet meteen al te ver vliegen, maar toch een compleet andere wereld, dichtbij huis? Dan is Marokko een geweldig mooie en kleurrijke bestemming en ook Jordanië is super.

Meer inspiratie opdoen?

Wil je meer lezen over mooie verre reizen en hoe je dit nog met gemak kunt combineren met het gezin en kinderen? Bekijk onze blog over de beste bestemmingen voor om met je kinderen te reizen, of lees de blogs van Yvonne.